0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaWi-Fi: nevidno sevanje, ki ima dolgoročne posledice

Wi-Fi: nevidno sevanje, ki ima dolgoročne posledice

MORDA VAS ZANIMA

Sodobna tehnologija dovoljuje brezžično povezovanje, ki je nadomestilo zmešnjavo kablov. Danes lahko s pomočjo tovrstne tehnologije prižgemo televizor, zaženemo kavni avtomat in spremljamo dojenčka. Ob vsem tem smo štiriindvajset ur na dan izpostavljeni ogromni količini elektromagnetnega sevanja.

- Oglas -

Wi-Fi

V zvezi z varnostjo brezžične tehnologije (Wi-Fi) se pojavljajo nasprotujoča si mnenja. Nekateri menijo, da je tovrstna tehnologija popolnoma varna in promovirajo idejo pametnih domov, v katerih so vse naprave povezane prek brezžične tehnologije. Na drugi strani pa bi nekateri pred sevanjem najraje zbežali v Faradayevo kletko. Resnica o škodljivosti elektromagnetnega sevanja je najverjetneje nekje vmes.

Škodljivo na dolgi rok

Zaradi elektromagnetnega sevanja ne zbolimo takoj. Prav zato se večina ljudi ne ukvarja z dejstvom, da to sevanje lahko škodi zdravju. Kljub temu pa zmoti delovanje telesnih funkcij, kar lahko sčasoma napreduje v bolezen, kot so rak in nevrodegenerativne bolezni. Ker gre za kompleksne bolezni, ki se razvijajo desetletja, je težko dokazati, da jih je povzročila neposredna izpostavljenost brezžičnim signalom. Majhno število študij, ki so bile opravljene na to temo, kaže, da elektromagnetna sevanja, vključno z Wi-Fi, niso varna.

- Oglas -

Kako zmanjšati izpostavljenost Wi-Fiju

V prvi vrsti moramo kar se da zmanjšati uporabo Wi-Fija – če se le da, ga izklopimo, ko ne uporabljamo interneta. Zelo priporočljivo je, da ga izklopimo vsaj pred spanjem – tako bomo preprečili, da bi takrat motil delovanje možganov. Dosegli bomo tudi globlji spanec. Če ponoči izklopimo Wi-Fi, znižamo svojo izpostavljenost sevanju kar za 33 %. Nekatere vrste ruterjev se lahko nastavi, da se avtomatsko izklopijo in vklopijo ob določeni uri.

Razmislite o tem, da bi brezžični internet nadomestili s kabelskim, ki ni zdravju škodljiv in je tudi hitrejši. Uporabljajte čim manj naprav, ki za svoje delovanje uporabljajo brezžično povezavo. Vse več aparatur za pametne domove deluje prek brezžične povezave, njihovi dolgoročni učinki na zdravje pa še niso dovolj dobro raziskani.

Pametni telefoni in tablični računalniki oddajajo elektromagnetno sevanje, ko so vklopljeni. Ker jih navadno uporabljamo v bližini telesa, je nivo izpostavljenosti njihovemu sevanju zelo visok. Če se le da, jih večkrat nastavimo na letalski način, s katerim bomo prekinili vso brezžično komunikacijo z napravo – ta nasvet je še posebej dragocen, ko so naprave v bližini otrok.

.

NAJNOVEJŠE