0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljePravica do pitne vode za vse državljane tudi v Ustavi RS

Pravica do pitne vode za vse državljane tudi v Ustavi RS

MORDA VAS ZANIMA

Leto dni po ustanovitvi Civilne iniciative Za Slovenijo in svobodo je Državni zbor s 64 glasovi za in nobenim proti vnesel pravico do pitne vode v Ustavo RS. Pitna voda za vse državljane Slovenije je tako postala ustavna pravica. Pitna voda v Sloveniji je tako deklarirana kot javna dobrina in ne kot tržno blago, kar odmeva tudi v svetovnih medijih.

- Oglas -

Voda

Slovenija zagotavlja pravico do vode na najvišji ravni

Slovenija je poleg Slovaške edina država v EU, ki zagotavlja pravico do vode na najvišji ravni. Za sprejem ustavnega zakona je bila potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev, torej najmanj 60 glasov. S tem smo v Ustavi RS dobili nov 70. a člen, ki ureja pravico do pitne vode:

70. a člen (pravica do pitne vode)

- Oglas -

Vsakdo ima pravico do pitne vode.

Vodni viri so javno dobro v upravljanju države.

Vodni viri služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev in v tem delu niso tržno blago.

Oskrbo prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev zagotavlja država preko samoupravnih lokalnih skupnosti neposredno in neprofitno.

Šele prvi korak

Brane Golubović na spletni stani Civilne iniciative Za Slovenijo in svobodo – voda v Ustavo, ki je pred približno letom dni začela s peticijo za vpis pitne vode v Ustavo RS, piše : »Z današnjim zgodovinskim dejanjem, ko mislimo že danes na jutri, smo jasno in nedvoumno pokazali svetu in Evropi, da je pitna voda v Sloveniji javna dobrina, dobrina, ki se je ne more privatizirati in se prednostno in trajnostno uporablja za oskrbo prebivalstva in živali, šele nato za gospodarske potrebe v Sloveniji in šele nato za izvoz, če to zaloge pitne vode dovoljujejo,« in dodaja, da je to šele prvi korak: »Sledi uskladitev zakonodaje z ustavnim členom, ki se mora zgoditi hitro in brez izigravanja namena zaradi katerega se je šlo v Ustavo. Tudi tukaj bomo v Civilni iniciativi aktivni in spremljali dogajanja. Cilj, ki si ga mora zastaviti politika je, da se vsi zakoni in podzakonski predpisi, ki se morajo uskladiti z 70.a členom uskladijo do konca tega mandata.«

.

NAJNOVEJŠE