0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOhrovt – ena najbolj hranilno bogatih vrst zelenjave

Ohrovt – ena najbolj hranilno bogatih vrst zelenjave

MORDA VAS ZANIMA

Ohrovt je zagotovo ena najbolj zdravih vrst zelenolistne zelenjave. V zadnjih letih njegova priljubljenost čedalje bolj narašča. Ohrovt je namreč izjemno hranilno bogata vrsta zelenjave, poleg tega pa je še izjemno okusen. Raziskave prav tako potrjujejo, da ščiti pred rakavimi obolenji in znižuje raven slabega holesterola.

- Oglas -

Uživanje raznolike in čim bolj nepredelane hrane lahko za naše zdravje naredi čudeže. Kodrolistnani ohrovt je torej ena najbolj zdravih vrst zelenjave na svetu. Tako kot zelje, brstični ohrovt in brokoli tudi ohrovt uvrščamo v skupino kapusnic.

A zakaj je ohrovt nekaj tako posebnega?

S hranilnega gledišča gre za pravo super rastlino. Ohrovt je bogat z vitamini C, A in K, poleg tega oa vsebuje še veliko kalija, magnezija, železa, kalcija, mangana in fosforja.
Sodi med nizkokalorična živila, vseeno pa ima bogato vsebnost hranilnih snovi, med katerimi velja poudariti vitamine C, A in K ter kalij, magnezij, mangan in glukozinate. Poleg tega ima antioksidativno, protivnetno in antikancerogeno delovanje ter znižuje holesterol.

Ohrovt je znan po svojem antoksidantnem delovanju, poleg tega pa vsebuje še veliko vlaknin. Prehrana veliko ljudi danes žal temelji na visoko predelanih živilih, ki pa so močno osiromašene vlaknin. Prav vlaknine pa so tiste, ki pomagajo zniževati vrednosti slabega holesterola in zmanjšujejo možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni.

- Oglas -

Ohrovt

Ohrovt vsebuje predvsem veliko vitamina K

Vitamin K zaradi svoje antioksidantnega delovanja lahko zmanjšuje možnost za nastanek rakavih obolenj. Poleg ohrovta ga veliko vsebujejo še peteršilj, špinača in blitva.

Vitamin K je potreben za nemoteno delovanje številnih telesnih funkcij – med drugim skrbi za strjevanje krvi in zdrave kosti, ščiti pa nas tudi pred nevarnimi prostimi radikali iz okolja.

Prevelike količine vitamina K lahko nekaterim ljudem povzročijo tudi težave. Težave imajo lahko tisti, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi – če ste med njimi, se glede uživanja hrane, bogate z vitaminom K, predhodno posvetujete s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.

- Oglas -

Uporaba ohrovta: Nešteto možnosti

Ohrovt lahko uporabimo v receptih na veliko različnih načinov. Priporočamo, da ga le na hitro pokuhate, saj bo tako ohranil večino hranilnih snovi, pa tudi teksturo, barvo in okus. Najbolj priporočljivo pa je, da ga jeste kar surovega. Z njim lahko obogatite juhe, pripravite okusne solate in priloge, lahko pa ga uporabite tudi pri pripravi različnih narastkov. Ohrovt lahko vedno uporabite namesto špinače ali blitve ter tako popestrite svoj jedilnik.

Ponujamo vam nekaj namigov za hitre in okusne jedi iz ohrovta:

  • Iz ohrovta lahko pripravimo okusno solato, ki ji dodamo še drugo svežo sezonsko zelenjavo, kot je paprika, čebula, zelena solata.
  • Ohrovt nasekljamo in na hitro podušimo, nato pa mu dodamo koščke jabolka, nekaj orehov in malo balzamičnega kisa. To je zagotovo prava poslastica!
  • Odlično se poda tudi k testeninam: pripravite omako iz ohrovta, pinjol, feta sira in malo oljčnega olja.
  • Ohrovtu dodajte nekaj strokov česna in malo oljčnega olja ter kuhajte pet minut. Začinite s soljo, poprom in dvema žlicama vinskega kisa.
  • Iz ohrovta pa si lahko pripravite tudi zelo okusen čips, ki bo odlično nadomestilo za nezdrave slane prigrizke. Ohrovt narežite na primerno velike kose, jih pokapljajte z oljčnim oljem, solite ter zložite na pekač. Pečico ogrejemo na 180 °C. Pečemo ga na srednjem vodilu približno 15 minut oziroma, dokler ni ravno prav hrustljav.

Vse vrste zelenjave so bogate z vlakninami, vsebujejo malo maščob, prav tako pa je nizka tudi njihova energijska vrednost. Prav zato naj bo zelenjava na vašem krožniku prav vsak dan. Upamo, da smo vas prepričali, da bo tudi ohrovt postal stalnica na vašem jedilniku.

.

NAJNOVEJŠE