0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVitamin K2 - Zakaj tako malo vemo o vsemogočnem vitaminu?

Vitamin K2 – Zakaj tako malo vemo o vsemogočnem vitaminu?

MORDA VAS ZANIMA

Vitamin K2 ima najvišjo stopnjo biološke razpoložljivosti – absorpcijo in je eden najpomembnejših vitaminov za ohranjanje zdravih kosti. 

- Oglas -

Vitamin K je ime za skupino spojin, ki so vse povezane med seboj. Najprej so odkrili K1, v zadnjem desetletju pa se je večina raziskav obrnila k bolj učinkovitem vitaminu K2.

Zdrav prebavni trakt lahko povzroči nastajanje vitamina K, vendar ga v mnogih primerih ne proizvaja učinkovito, zato ga je treba dovajati s hrano. Vitamin K je drugačen od drugih v maščobi topnih vitaminov, ker se ne more shraniti v telesu in je vedno potrebno, da ga dobimo iz naše prehrane.

Živila, ki vsebuje primerno količino vitamina K1 so listnata zelenjava, olivno olje, soja, fižol, brstični ohrovt, brokoli, cvetača, kava in zeleni čaj. Več kot 80% vitamina K v zahodni prehrani sestavljajo vitamini K1. Bolj koristna oblika, vitamin K2, pa težko najdemo v naši prehrani, z izjemo japonske tradicionalne hrane, natto in v prehranskem dodatku Nattokinase.

- Oglas -

Kje najdemo Vitamin K2?

Vitamin K2 se v večjih količinah na primer nahaja v nattu. Natto je tipična prehrana izdelana iz na pari obdelanih in fermentiranih sojinih zrn. Uporaba na Japonskem sega več sto let nazaj, saj so že davno nazaj verjeli, da je uživanje Natto-ja izjemno koristno za zdravje.

Danes na Japonskem vsakdo pozna in uživa Natto, japonske zdravstvene oblasti pa so investirale sredstva za spodbujanje redne uporabe natto, tudi zaradi česar je postal sestavni del japonskih programov za zajtrke v šolah. V zadnjih desetih letih so številne študije pokazale, da natto, ki vsebuje aktivno komponento vitamina K2 izjemno vpliva na naše zdravje.

Natto fermentirana soja in vitamin K2
Natto je odličen vir vitamina K2

Zakaj vitamin K2

Vitamin K je bil znan kot vitamin koagulacije, zaradi njegove vloge v procesu strjevanja krvi. Vendar pa so raziskave v zadnjih nekaj desetletjih pokazale, da je vloga vitamina K – in naravnega vitamina K2, veliko večja in obširnejša, kot so to sprva mislili. Pomembno je omeniti, je K votamin ključen pri izkoristku kalcija in je tako ključni dejavnik pri ohranjanju gostote kosti ter v kardiovaskularnem sistemu.

Vitamin K2 pomaga, da se aktivira vitamin K iz beljakovin, ki so odgovorne za zdravo tkivo. V kosteh, aktivira osteocalcin, potrebni protein, da se veže na mineral kalcij, s čimer krepi okostje. V krvnem obtoku je vitamin K2 najbolj močan zaviralec arterijske kalcifikacije in močno zmanjšuje tveganje poškodb ožilja.

Vloga vitamina K2 v našem telesu

Vitamin K2 poleg zdravja kosti sodeluje tudi pri drugih procesih:

- Oglas -
  • skrbi za trdnost zob
  • spodbuja delovanje jeter
  • zmanjšuje vnetja v telesu
  • pomaga preprečevati osteoporozo
  • regulira rast celic in izboljšuje prekrvavitev
  • sodeluje tudi pri izdelavi inzulina in tako uravnava krvni sladkor
  • preprečuje nastanek rakavih obolenj
  • povečuje raven testosterona pri moških
  • zmanjšuje raven moških hormonov pri ženskah
  • zmanjšuje verjetnost nastanka srčnih obolenj

Vedno več raziskav potrjuje pomembnost tega vitamina

Ker se področje raziskav širi tudi v druge funkcije je vitamin K2 ključnega pomena za naše dobro počutje. Najnovejše študije so potrjeno dokazale pozitivno funkcijo vitamina K2 pri osteoporozi in boleznih srca in ožilja, hkrati pa so dokazali, da je ključnega pomena tudi pri Alzheimerjevi bolezni, različnih oblikah raka, krčnih žilah, staranju kože in pri številnih drugih boleznih.

Študija, ki jo je pred kratkim objavila EPIC (European prospective investigation into cancer-Evropska agencija za preiskave odnosov med rakom in drugimi boleznmi v povezavi s prehrano), je pokazala, da vnos vitamina K2 zmanjša tveganje za raka na prostati za 35 odstotkov. Prednost vitamina K2 je najbolj je najbolj izrazita za napredovalega raka prostate in kar je zelo pomembno, vitamin K1 ni dokazal svoje koristnosti.

Dodajajo, da znanost podpira potencialne zdravstvene koristi vitamina K2 za kosti, srce, kožo, možgane, prostato in številne oblike raka.

Novi dokazi so potrdili, da vloga vitamina K2 v telesu sega daleč preko strjevanje krvi, saj nas varuje pred boleznimi srca, nam zagotavlja zdravo kožo, tvori močne kosti, spodbuja delovanje možganov in prispeva k preprečevanju raka – če jih naštejemo le nekaj. Dejstvo je, da ima vitamin K2 toliko funkcij, ki niso povezane z vitaminom K1, da mnogi raziskovalci vztrajajo, da moramo vitamina K1 in K2 obravnavati kot dva različna vitamina v celoti.

Natto

Zakaj tako malo vemo o vitaminu K2?

Vitamin K2 ima funkcijo čiščenja vodnega kamna v žilah in vlogo za trdne in močne kosti, česar verjetno še niste vedeli. To je istočasno stara in nova dobra novica.

Dobra novica je, da vitamin K2 klinično dokazano zagotavlja izjemne koristi za zdravje kosti in kardiovaskularni sistem, je močan antioksidant in znanost kaže, da pomaga sklepom in črevesnemu zdravju.

Zdaj pa slabe novice. Strošek za samo kilogram vitamina K2 je 1,5 milijona EUR, tako da se zdi to večini podjetji s prehranskimi dodatki in z zdravili predrago. (Dokler lahko kupimo hišo in Ferrari za ceno kilograma K2, lahko pomembnost vitamina K2 ostane skrivnost). Nekaj ​​podjetij pa se je kljub stroškom odločilo za uporabo vitamina K2 in z njimi zaznavajo velike uspehe pri zdravju ljudi. (Pri nas vam posredujemo naročilo Nattokinase-a iz Velike Britanije, kjer dosegajo najvišje standarde kakovosti prehranskih dopolnil in jih ne polnijo na Kitajskem, tako, kot številna druga podjetja. Združujejo zdravnike in druge zdravstvene delavce in vam na željo priporočijo potrebne dodatke glede na vaše zdravstveno stanje in vam omogočajo zdravniška mnenja).

Ko jeste vitamin K1 v hrani, se le 5-10% zaužitega K1 absorbira in doseže kri, učinkoviti K2 pa se absorbira skoraj 100%. K2 se absorbira v krvni obtok, kjer se razdeli za koristno in potrebno uporabo v tkivih, vključno s kostmi in žilami ..

K2 znižuje holesterol v krvi, kar prispeva k zatiranju ateroskleroze in zmanjšuje koronarne srčne bolezni. Velika študija na Nizozemskem na 4800 zdravih moških in ženskah je pokazala, da vitamin K2 zmanjša tveganje za koronarno bolezen srca in umrljivost za 50%!, poapnenje žil pa se zmanjša za 40%

Visoke stopnje K2 ne povzročajo nenormalnega strjevanja krvi in je primeren tudi za nosečnice.

Zaščitite vaše zdravje

Vitamin K2 je eden izmed najbolj zanimivih vitaminov tega desetletja, saj shranjuje kalcij v kosteh in ga ne nalaga v arterije, tako, da ščiti pred boleznimi srca, pred osteoporozo, ščiti pred najbolj pojavnimi raki (prostata, črevesje, pljuča…). Uporaba aspirina za srčne bolezni je sporna že leta (zaradi dokazanih negativnih učinkov), ker je aspirin neučinkovit za preprečevanje bolezni srca in ožilja, zato je boljša in varnejša možnost kot aspirin nattokinase, pridobljen iz hrane natto. Na Japonskem je najvišja povprečna življenjska doba na svetu, zato se ljudje v ZDA in Evropi zanimajo za skrivnostno natto hrano, ki se je ne je izven Japonske. Natto je pritegnil zanimanje po vsem svetu, kot hrana za spodbujanje dolgega življenja. Natto s K2 oz Nattokinase je v zadnjem času pritegnil veliko zanimanja po vsem svetu, saj vitamin K2 slovi kot vitamin dolgoživosti.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE