Zdravje & prehranaRazstrupljevalni sok za čiščenje jeter

Razstrupljevalni sok za čiščenje jeter

MORDA VAS ZANIMA

Jetra so naš glavni razstrupljevalni organ. Zaradi neustrezne prehrane, premalo gibanja in vplivov iz okolja, ki se jim ne moremo izogniti, se njihovo delovanje lahko včasih upočasni.

Kako ga ponovno spodbuditi?

- Oglas -

Ko se v jetrih nabere preveč strupov, se te strupene spojine lahko shranijo znotraj tkiv in na tak način poslabšujejo kakovost našega zdravja. Od časa do časa je zato priporočljivo čiščenje jeter, s katerim jim pomagamo spodbuditi njihovo naravno razstrupljevalno funkcijo.

Sok rdeče pese in razstrupljanje

Kako očistiti jetra?

Za čiščenje jeter je primerna lahko prebavljiva hrana, za predelavo katere telo ne bo trošilo dodatne energije. Hrana za razstrupljanje mora imeti dobro razmerje hranil, elektrolitov in antioksidantov. Idealna hrana, ki dobro prečisti jetra, so sveže iztisnjeni sokovi – še posebej zelenjavni. Pri žvečenju zelenjave namreč ne dobimo vseh mineralov in drugih snovi, ki jih v dovolj velikih količinah dobimo šele, ko iz nje iztisnemo sok.

Sok iz rdeče pese

Sok, ki bo spodbudil delovanje jeter, lahko iztisnete iz rdeče pese in druge zelenjave ter sadja. Spodnji recept zadostuje za 2 do 4 porcije, povprečen čas priprave pa je 8 minut.

Zanj potrebujete:

  • 3 korenčke (olupljene in oprane),
  • 1 rdečo peso (olupljeno in oprano),
  • 2 rdeči jabolki (oprani in narezani),
  • 6 listov kodrolistnega ohrovta,
  • 1 centimeter ingverjeve korenine,
  • ½ limone (olupljene).

Priprava:

  1. Vse sestavine zmešajte v električnem mešalniku ali sokovniku. Če je masa pregosta, ji dodajte vodo, da dobite sok.
  2. V sok dodajte nekaj ledenih kock za svežino. Napitek je pripravljen.

Zakaj smo uporabili te sestavine?

- Oglas -

Rdeča pesa in korenje vsebujejo ogromno rastlinskih flavonoidov in beta-karotena (vitamina A). Te sestavine v povezavi s tistimi iz druge zelenjave pomagajo spodbuditi in izboljšati delovanje jeter.

Jabolka vsebujejo ogromno pektina, ki je pomemben pri čiščenju in odvajanju strupov iz prebavnega trakta. To posledično olajša delo tudi jetrom.

Eden najboljših zaveznikov pri razstrupljanju jeter je zelenolistnata zelenjava, kot je kodrolistni ohrovt, ki ga lahko uživamo kuhanega, surovega ali v obliki soka. Ogromne količine klorofila v njem pomagajo odstranjevati toksine iz krvi. V kodrolistnem ohrovtu in podobni zelenjavi je ogromno sestavin, ki imajo sposobnost nevtralizacije toksičnih kovin, kemikalij in pesticidov. Prav zato so odlična hrana za jetra.

Ingverjeva korenina deluje proti napenjanju, zaprtju in drugim prebavnim težavam. Poleg te zaščitne funkcije ingver odpravlja tudi ulkus zaradi stresa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×