Rdeča pesa, ki jo prepoznamo po njenih živahnih rdeče-vijoličnih barvah in edinstvenem, zemeljskem okusu, ima ogromno zdravju koristnih snovi. Rdeča pesa deluje razstrupljevalno, proti vnetjem in proti raku.
Rdeča pesa je zelo bogat vir številnih vitaminov in mineralov, kot so vitamin C, železo in magnezij. Je tudi dober vir prehranskih vlaknin, ki nas nasitijo, spodbujajo prebavo in s tem proces hujšanja.
Razstruplja
Poleg tega, da je izredno hranilna, ima tudi sposobnost, da spodbudi telesne razstrupljevalne procese. Vitamini B-skupine, antioksidanti, železo in kalcij v pesi namreč podpirajo zdravje jeter, gonilnega razstrupljevalnega organa v telesu. Rdeča pesa jetrom pomaga tako, da redči žolč in omogoči njegov lažji pretok skozi jetra v debelo črevo. Jetra na tak način ostanejo zdrava, saj se v njih ne kopičijo strupi. Opravljena je bila tudi študija, ki je pokazala, da je rdeča pesa pomagala posameznikom pri zdravljenju bolezni jeter in izboljšala njihove razstrupljevalne lastnosti.
Deluje proti raku in proti vnetjem
Rdeča pesa vsebuje belatain, pigment, ki ji daje barvo in za katerega je dokazano, da deluje proti vnetjem in kot antioksidant. Kombinacija obojega igra pomembno vlogo pri zdravljenju raka. Vnetje namreč pogosto sproži začetek raka ali druge degenerativne bolezni, kot so artritis, bolezni jeter ter srca in ožilja.
Študija na živalih je pokazala, da so se pri podganah, ki so jih zdravili z rdečo peso, zmanjšali maligni tumorji v njihovem telesu. Učinkovanje pese na zmanjšanje raka so opazili tudi pri živalih z rakom na pljučih, koži in jetrih ter pri ljudeh z rakom na prostati, dojki in trebušni slinavki.
Sok rdeče pese – še več hranilnih snovi
S stiskanjem rdeče pese dobimo sok. Pri tem se iz celic osvobodijo hranilne snovi, ki se lažje absorbirajo skozi črevesje. V soku je, poleg vitaminov in mineralov, tudi ogromno karotenoidov in askorbinska kislina, ki so antioksidanti. Sok stimulira limfni sistem in na tak način krepi tudi našo imunsko odpornost.