0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlinePtičja dresen: zdravilni »plevel«

Ptičja dresen: zdravilni »plevel«

MORDA VAS ZANIMA

Ptičja dresen je enoletnica, ki jo ima večina ljudi za navaden plevel. Vonja skoraj nima, po okusu je trpka. Cvete od junija do septembra, raste pa tako rekoč po celem svetu. Avgusta in septembra nabiramo cvetoče rastline, ki jih nato sušimo v senci. Ptičja dresen vsebuje kremenčevo kislino, čreslovino, eterična olja in sluzi.

- Oglas -
ptičja dresen
Ptičja Dresen (foto: Wikimedia Commons)

Ptičja dresen in njena zdravilnost

V ljudskem zdravilstvu se ptičja dresen uporablja za zdravljenje pljuč, ledvičnih bolezni, pa tudi revme, prebavnih motenj in zdravljenju ran. Ptičja dresen ugodno deluje na nastajanje vezivnega tkiva in na izboljšanje krvi. Najbolj od vsega je uporabna za ustavljanje tako notranjih kot zunanjih krvavitev, iz nje lahko delamo obkladke ali pa si pripravimo čaj.

Zaustavljanje krvavitev

Zunanje se ptičja dresen uporablja kot obkladek za zdravljenje vnetij nog, ploskih oteklin in predvsem tistih ran, ki se slabo celijo. Svežo rastlino zmečkamo in tako dobljeno pasto namažemo na rano. Čeznjo položimo gazo, ki jo pritrdimo z lepilnim trakom ali povojem. V pomoč je tudi pri notranjih krvavitvah, tako maternice in želodca kot tudi pljuč. Priporočljivoo je spiti do tri skodelice čaja na dan, pripravimo ga tako, da zvrhano žličko posušenega zelišča (listov in cvetov) prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo 10 minut ter precedimo.

.

NAJNOVEJŠE