0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVnetje mehurja: kako ga hitro pozdravimo?

Vnetje mehurja: kako ga hitro pozdravimo?

MORDA VAS ZANIMA

Vnetje mehurja, najpogostejša oblika vnetja sečil, je težava, s katero se še posebej pogosto spopadajo ženske. V večini primerov gre na srečo le za akutno težavo, včasih pa lahko govorimo tudi o kroničnih, stalno ponavljajočih se vnetjih.

- Oglas -

Kaj je krivo za vnetje mehurja?

Najpogostejših krivec za vnetje mehurja je bakterijska okužba. V določenih primerih – predvsem pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom – je sicer lahko vnetje mehurja tudi posledica glivične okužbe. Če so vzrok za vnetje bakterije, pride do okužbe večinoma tako, da bakterija (običajno je to E. coli) v telo vstopi skozi sečnico, po kateri nato doseže mehur. Kadar se bakterije oprimejo stene mehurja in se začnejo hitro množiti, jih telo ne more učinkovito odstraniti z urinom, posledica tega pa je okužba oziroma vnetje.

Povečano tveganje za okužbe pri ženskah je povezano predvsem s krajšo sečnico v primerjavi z moškimi, zato bakterije lažje dosežejo mehur. Vendar pa se z leti povečuje tudi nevarnost za tovrstne težave pri moških, kar je običajno posledica povečevanja prostate.

Pomoč pri vnetju mehurja

Najpogostejši znaki in simptomi vnetja mehurja

Tipični simptomi, ki se pojavljajo, ko imamo vnetje mehurja, so bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem, pogosta potreba po uriniranju (čeprav morda iz sebe spravite le nekaj kapljic), moten urin nenavadnega vonja, pritisk v spodnjem delu trebuha in bolečina v ledvenem predelu. Slednja je sicer lahko znak, da se je okužba razširila tudi na ledvice, kar je lahko zelo nevarno, zato je pomembno, da čim prej poiščete zdravniško pomoč.

- Oglas -

Klasična oblika zdravljenja so antibiotiki

Najbolj zanesljiva metoda za potrditev vnetja oziroma okužbe mehurja je analiza vzorca urina. Naprednejši testi omogočajo, da se ugotovi tudi to, katera bakterija natančno je kriva za težave. Če je v ozadju vnetja mehurja resnično bakterijska okužba, so seveda najočitnejša izbira za zdravljenje antibiotiki, ki običajno poskrbijo, da simptomi izginejo že v približno 48 urah. V primeru zelo hudih bolečin pa vam lahko zdravnik predpiše tudi protibolečinska sredstva.

Naravna pomoč pri vnetju mehurja

Za hitrejše premagovanje okužbe, kakršna je vnetje mehurja, so smiselni tudi nekateri dopolnilni ukrepi. Zelo pomembno je, da poskušate popiti čim več tekočine, saj se bo telo tako lažje znebilo bakterij. Vendar pa se pri tem izogibajte kofeinskim napitkom in umetnim sladilom, predvsem zaradi dejstva, da gre za snovi, ki lahko dodatno razdražijo mehur.

Brusnice za vnetje mehurja
Brusnice so ena izmed prvih izbir za naravno zdravljenje vnetja mehurja.

Verjetno najbolj znana naravna pomoč pri spopadanju z vnetjem mehurja so brusnice. Tako je priporočljivo, da si večkrat dnevno privoščite brusnični sok ali izbrani napitek iz brusnic. Tovrstni napitki niso koristni le zaradi dejstva, da gre za tekočino, ampak lahko brusnice neposredno pomagajo v boju z bakterijami v mehurju.

Pomagajo pa lahko tudi drugi napitki z diuretičnimi učinki, ki torej spodbujajo hitrejše izločanje urina iz telesa. Med takšne napitke na primer spadajo koprivni čaj, sok iz zelene in čaj iz peteršilja. Vse to so namreč rastline, ki so znane kot odlični naravni diuretiki. Če potrebujete predvsem naravno pomoč pri bolečinah, povezanimi z vnetjem mehurja, pa vam svetujemo, da si pomagate s toplimi obkladki oziroma s termoforom, ki ga položite na spodnji del trebuha. Rastline, ki naj bi pozitivno vplivale pri vnetjih mehurja so tudi vednozeleni gornik ter ameriški slamnik, ki podpirata in krepita obrambo našega telesa, da se lažje brani pred bakterijami in virusi.

Kaj še lahko naredimo, da težave čim prej minejo?

  • Pijemo dovolj tekočine (najmanj 2 – 3 litre dnevno)
  • Na predel mehurja položimo termofor ali grelno blazino
  • Ne uživamo alkohola, kave, sladkih in gaziranih pijač ter napitkov iz citrusov
  • Redno praznimo mehur in nikakor ne zadržujemo urina

Preprečimo vnetje mehurja

Imate težave, da se vnetje mehurja kar naprej ponavlja? Najpomembnejši preventivni ukrepi, s pomočjo katerih je mogoče zmanjšati tveganje za tovrstne težave, so pitje zadostnih količin tekočine (vključno z rednim uživanjem brusničnega soka), izogibanje odišavljenim dnevnim vložkom in podobnim intimnim izdelkom, nošnja bombažnega perila, ki ne sme biti preohlapno, in zamenjava kopeli s prhanjem. Za ženske je poleg tega zelo pomembno, da poskušate po vsakem spolnem odnosu čim prej urinirati in da po uriniranju vedno upoštevate pravilno smer brisanja.

- Oglas -

Preberite tudi: Brusnice – super živilo in zdravilo za sečila iz narave

.

NAJNOVEJŠE