0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiAli lahko polna Luna zares vpliva na nas?

Ali lahko polna Luna zares vpliva na nas?

MORDA VAS ZANIMA

Luna, še posebej polna luna, že od nekdaj vznemirja človeško domišljijo. Številna ljudstva so v Luni videla nekakšno božanstvo, ki so ga častili v okviru posebnih obredov. Obenem so mnogi verjeli, da gre za nebesno telo, ki ima pomemben vpliv na naše zdravje in počutje. Ko je postalo s pomočjo znanosti jasno, da lahko polna Luna vpliva na številne procese na Zemlji, med drugim tudi na plimovanje morja, se je pojavilo vprašanje, ali je morda vendarle mogoče, da polna Luna vpliva tudi na nas. Koliko resnice je torej v tovrstnih verovanjih? Obstaja morda znanstvena podlaga, ki bi dokazovala vpliv Lune na človeško razpoloženje in zdravje?

- Oglas -

Polna Luna – krivka za težave s spanjem?

Eno najbolj razširjenih prepričanj, povezanih s t. i. polno Luno, torej eno izmed Luninih men oziroma faz, je, da negativno vpliva na naš spanec. V obdobju polne Lune naj bi tako mnogi ljudje spali precej slabše kot običajno. Dokazov, ki bi potrjevali to prepričanje, sicer ni na pretek, vendar pa obstaja nekaj zanimivih študij, na podlagi katerih je mogoče sklepati, da vpliv Lune na kakovost spanja vendarle ni popolnoma zanemarljiv. Tovrstno povezavo je na primer mogoče razbrati iz izsledkov študije, ki je bila leta 2014 objavljena v reviji Sleep Medicine.

Polna luna in težave s spanjem

Raziskovalci so takrat ugotovili, da so sodelujoči (bilo jih je 319) najtežje zaspali prav v obdobju, ko je bila polna Luna, obenem pa je bil njihov spanec takrat najmanj globok. Sklepali bi sicer lahko, da je za tovrstne težave kriva svetloba – in da bi se lahko rešitev skrivala v dobrih senčilih za okna ali debelejših zavesah. Vendar pa je analiza, ki jo je leto prej pripravil švicarski raziskovalec Christian Cajochen s svojimi sodelavci, razkrila, da niti spanje v popolnoma zatemnjeni sobi brez oken ne vpliva na razlike, ki se pojavijo v obdobju polne Lune, če to obdobje primerjamo s spanjem med drugimi Luninimi menami.

Luna in menstrualni cikli

Zaradi dejstva, da je trajanje povprečnega menstrualnega cikla podobno trajanju enega Luninega cikla, se je razvilo tudi prepričanje, da lahko Luna vpliva na menstruacijo in s tem tudi na ovulacijo in plodnost pri ženskah. Tako lahko še danes zasledimo nasvete za lažjo zanositev s pomočjo upoštevanja Luninih faz. Pojavljajo pa se celo raziskave o vplivu časa zanositve glede na polno Luno na biološki spol otroka. Vendar pa gre večinoma za manjše raziskave, katerih metodologija ni pretirano zanesljiva. Upoštevati je treba tudi to, da je stalni 28-dnevni menstrualni cikel precej redek – pri večini žensk prihaja do vsaj nekajdnevnega odstopanja. Tako je težko govoriti o usklajenosti Lune in menstrualnih ciklov.

- Oglas -

Polna Luna in duševno zdravje

Najverjetneje ste že slišali trditve, da naj bi polna Luna vplivala tudi na naše duševno zdravje. V tem obdobju naj bi postal marsikdo precej bolj agresiven kot sicer. To prepričanje izvira iz starih folklornih verovanj, sodobna znanost pa zanj ne ponuja pravih dokazov. Obstajajo celo raziskave, ki neposredno ovržejo prepričanje o tem, da polna Luna povečuje agresivnost pri ljudeh. Po drugi strani je sicer mogoče najti nekaj raziskav, katerih izsledki kažejo, da v obdobju polne Lune pogosto naraste število hospitalizacij v psihiatričnih bolnišnicah.

Vendar pa tovrstnih raziskav ni dovolj, da bi bilo mogoče govoriti o statistično pomembni korelacijami med polno Luno in težavami z duševnim zdravjem. A glede na to, da Luna v marsikom vzbuja radovednost, je mogoče pričakovati, da se bodo v prihodnje tudi v okviru tega področja izvajale nove raziskave. Večji vzorci in natančnejša metodologija, s pomočjo katere bi bilo mogoče izključiti naključno sovpadanje, bi lahko morda prinesli nove vpoglede v razmerje med Luno in našim razpoloženje oziroma duševnim zdravjem.

Preberite tudi: Ali tudi vas “trka luna”? Preverite, kako polna luna vpliva na naše počutje

.

NAJNOVEJŠE