0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaElektromagnetna polja – pot do boljšega duševnega zdravja?

Elektromagnetna polja – pot do boljšega duševnega zdravja?

MORDA VAS ZANIMA

Raziskovalci se že več desetletij ukvarjajo z vprašanjem različnih možnosti uporabe elektromagnetnih polj v okviru medicine. Elektromagnetna terapija se je začela tako na določenih področjih vse bolj uveljavljati kot komplementarna metoda za blaženje različnih zdravstvenih simptomov in za spopadanje z določenimi kroničnimi boleznimi.

- Oglas -

A če je mogoče reči, da so učinki elektromagnetne terapije na telesno zdravje relativno dobro raziskani, to ne velja nujno za učinke na duševno zdravje. Vendar pa se povečuje tudi zanimanje za podrobnejše raziskovanje te povezave. Hkrati pa se na tržišču pojavljajo izdelki, kot je Hapbee – nekakšen elektromagnetni obroč, ki si ga nadenete okoli vratu in s pomočjo katerega naj bi bilo mogoče neposredno vplivati na razpoloženje …

Elektromagnetna terapija kot alternativna metoda zdravljenja

Odkritja, da lahko magnetna polja vplivajo na določene biološke procese v našem telesu, so znanstvenike privedla do testiranja učinkov »umetno ustvarjenih« magnetnih polj, ki jih je mogoče ustvariti s pomočjo različnih naprav. Tovrstne raziskave so bile sicer običajno povezane predvsem z boleznimi, kot so na primer rakava obolenja. Med področja, kjer lahko najpogosteje zasledimo uporabo elektromagnetne terapije, pa denimo sodijo še blaženje simptomov artritisa, lajšanje kroničnih bolečin in pospeševanje celjenja ran.

Elektromagnetna polja zdravljenje

Pri tem je zanimivo, da se elektromagnetna terapija ne uporablja le v medicini, ampak tudi v veterini. Raziskovalci so ugotovili, da je mogoče s pomočjo elektromagnetnih polj v določenih primerih sprožiti zelo podoben biološki odziv kot v primeru zaužitja zdravila. To je seveda med drugim vodilo do vprašanja, ali lahko magnetna polja pomagajo tudi pri nadomestitvi zdravil, kot so antidepresivi …

- Oglas -

Obroč ustvari magnetno polje, za spremembe nastavitev pa se uporablja posebna aplikacija

Na začetku omenjeni ovratni obroč Hapbee velja za enega prvih poskusov aplikacije ugotovitev, povezanih z vplivom magnetnih polj na biološke procese, na področje duševnega zdravja. Obroč, ki si ga uporabnik nadene okoli vratu, posledično pa se okoli njega ustvari magnetno polje, je kombiniran z aplikacijo za pametne telefone. S pomočjo te aplikacije je mogoče izbrati specifično razpoloženje oziroma psihično stanje, ki je naš cilj v določenem trenutku. Tako se lahko na primer odločite za veselo razpoloženje ali pa za povečano zbranost. Še ena izmed možnosti pa je občutek zaspanosti. Obroč Hapbee naj bi se tako uporabljal tudi kot pomoč pri nespečnosti.

Od navdušenja in finančne podpore do opozoril o pomanjkanju znanstvenih dokazov

Podjetju, ki je razvilo obroč Hapbee, je uspelo s svojo inovacijo pritegniti ogromno pozornosti. Obenem pa je bilo zbiranje finančnih sredstev za realizacijo projekta zelo uspešno. Vse to je seveda razumljivo, saj so težave z duševnim zdravjem v porastu, zato vse več ljudi išče tisto »čudežno rešitev«, ki bi lahko prinesla olajšanje. Vendar pa so se po drugi strani oglasili tudi mnogi kritiki, ki poudarjajo, da (vsaj za zdaj) ni pravih dokazov za to, da lahko magnetno polje neposredno vpliva na razpoloženje. Čeprav po eni strani narašča število študij, ki potrjujejo pozitiven vpliv elektromagnetne terapije pri mnogih telesnih težavah, vključno z zelo resnimi boleznimi, pa strokovnjaki poudarjajo, da povezava med elektromagnetno energijo in duševnim zdravjem še ni zares raziskana.

Pri izdelkih, kot je ovratni obroč Hapbee, je torej potrebna previdnost, saj so lahko včasih marketinške obljube precej zavajajoče. Seveda pa to ne izključuje možnosti, da lahko elektromagnetno polje resnično pomaga pri težavah, kot je na primer depresija – in morda celo zmanjša potrebo po uporabi antidepresivov. Zanimivo bo torej spremljati, ali se bodo v prihodnje pojavile nove raziskave, povezane s temi učinki.

.

NAJNOVEJŠE