0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana7 razlogov za pogoste glivične okužbe pri ženskah

7 razlogov za pogoste glivične okužbe pri ženskah

MORDA VAS ZANIMA

Mnoge ženske se zelo pogosto soočajo z glivičnimi okužbami. S tem imamo v mislih predvsem glivične okužbe nožnice. Določeno število glivic, natančneje gliv kvasovk, v nožnici načeloma ne predstavlja težave. Zaradi rahlo kislega okolja se glivice ne morejo namnožiti tako zelo, da bi prišlo do okužbe. Vendar pa se lahko pH-vrednost v nožnici zelo hitro spremeni, kar pomeni, da okužba ni več daleč.

- Oglas -

Morda se vam zdi, da enostavno sodite med osebe, ki so že po naravi bolj nagnjene h glivičnim okužbam, vendar to ne drži nujno. S svojimi vsakodnevnimi navadami lahko namreč močno vplivate na pogostost okužb. Kaj torej delate narobe oziroma katere navade je smiselno spremeniti?

Ženske glivične okužbe

Uživanje prekomernih količin sladkorja

Ko pomislimo na sladkor, najprej pomislimo na slaščice. Vendar pa se v resnici sladkor skriva v številnih drugih živilih, na primer tudi v kečapu ipd. Tako se hitro zgodi, da v telo vnesemo prevelike količine sladkorja, ena od možnih posledic pa so tudi pogoste glivične okužbe pri ženskah. Presežek glukoze predstavlja hrano za glive kvasovke, ki se tako zlahka razmnožujejo. Povišan krvni sladkor lahko privede tudi do pH-neravnovesja v nožnici, kar ponovno poveča možnost za glivično okužbo. Tako imajo diabetiki pogosto težave z glivicami, včasih pa so lahko ponavljajoče se glivične okužbe tudi eden prvih znakov, na podlagi katerih je mogoče prepoznati sladkorno bolezen. Z vidika glivičnih okužb pa je lahko problematično tudi pogosto uživanje izdelkov iz bele moke.

Ostajanje v oblačilih, v katerih ste telovadili

Po športni aktivnosti je pametno čim prej zamenjati preznojena oblačila. Dlje ko bodo ostala v stiku z vašo kožo, več je možnosti za različne težave – seveda tudi za glivične okužbe nožnice. Glive kvasovke se namreč zelo razveselijo vlažnega okolja, saj je idealno za njihovo rast. Poskrbite torej, da bodo vaša oblačila, še posebej pa spodnje perilo, vedno iz zračnih materialov in se po vsakem intenzivnejšem telesnem naporu čim prej preoblecite. Prav tako pa morate čim prej zamenjati mokre kopalke po plavanju.

- Oglas -
Glivična okužba nožnice

Pomanjkanje in slabša kakovost spanja

Pogosto ostajate pokonci pozno v noč, čeprav morate zjutraj zgodaj vstati? Tudi pomanjkanje spanja lahko pripomore k temu, da se pogosto soočate z glivičnimi okužbami, podobno pa velja tudi za slabšo kakovost spanca. Moten spanec namreč oslabi naš imunski sistem, zato imajo glive kvasovke precej lahko delo. Okužbe si v takšnih primerih sledijo skoraj kot po tekočem traku. 

Nošenje pretesnih oblačil

Nikoli ne kupujte oziroma oblačite kosov oblačil, v katerih vam je neudobno. Zelo tesna oblačila lahko na dolgi rok privedejo do precej težav z zdravjem, že zdaj pa so lahko eden glavnih krivcev za to, da se nenehno spopadate z glivičnimi okužbami – pri tem so seveda še posebej problematične pretesne hlače. Med oblačili in kožo naj bo tako vedno vsaj malce prostora, da ne prihaja do zadrževanja vlage na koži, še posebej na vašem intimnem predelu.  

Uporaba hormonske kontracepcije

Okolje v notranjosti vaše nožnice je zelo občutljivo na estrogen in druge hormone, ki jih najdemo v kontracepcijskih tabletkah, obližih ipd. Ko začnete z uporabo hormonske kontracepcije, se lahko tako poveča tveganje za glivične okužbe. Po drugi strani pa je majhna verjetnost, da vam bodo glivice nenadoma začele povzročati težave, če hormonsko kontracepcijo uporabljate že dolgo časa. Včasih lahko sicer hormonska kontracepcija spremeni teksturo nožničnega izcedka, zato marsikatera ženska pomisli, da gre pravzaprav za glivično okužbo, čeprav to ne drži zares. Tako je pomembno, da se vedno posvetujete z zdravnikom, preden začnete z zdravljenjem.

Glivice in glivične okužbe pri ženskah

Vaš vsakdan je poln stresa

Stres med drugim vpliva tudi na naš imunski sistem – seveda negativno. To je tudi razlog, zakaj pride pri mnogih ženskah do glivične okužbe takrat, ko so pod stresom. Če je stres za vas del vsakdana, tako ni posebej presenetljivo, če se pogosto soočate z glivičnimi okužbami. Namesto da se bojujete le s simptomi, vam priporočamo, da se lotevate odprave samega vzroka za vaše težave. To je najbolj zanesljiva pot, če želite poskrbeti, da se glivične okužbe ne bodo nenehno vračale.

- Oglas -

Pogosto jemanje antibiotikov

Antibiotiki so namenjeni uničevanju bakterij, ki so povzročile okužbo oziroma bolezen, vendar lahko mimogrede uničijo tudi številne koristne bakterije. Te koristne bakterije pa pogosto delujejo tudi protiglivično. Če se količina koristnih bakterij zaradi jemanja antibiotikov preveč zmanjša, lahko pride zelo hitro do glivičnih okužb. V primerih, ko je uživanje antibiotikov neizogibno, morate tako še posebej paziti na povečan vnos živil in napitkov, bogatih s probiotiki.

.

NAJNOVEJŠE