0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKontracepcijske tablete povezane s porastom depresije?

Kontracepcijske tablete povezane s porastom depresije?

MORDA VAS ZANIMA

Pred kratkim objavljena študija. ki so jo opravili na danski univerzi, je razkrila, da lahko jemanje kontracepcijskih tablet – poleg številnih drugih nezaželenih stranskih učinkov – vpliva tudi na pojav depresije pri ženskah. Še posebej veliko tveganje za to naj bi bilo prisotno pri najstnicah, ki začnejo z uporabo kontracepcijskih tablet v zelo zgodnjih letih. Ženska spolna hormona, estrogen in progesteron, imata velik vpliv na razpoloženje oziroma razpoloženjska nihanja. Vnos umetnih hormonov v večjih dozah lahko torej povsem poruši hormonsko ravnovesje in privede celo do razpoloženjske motnje.

- Oglas -

Kontracepcijske tabletke depresija

V raziskavi sodelovalo več kot milijon žensk

Omenjena raziskava je trajala kar 14 let, v njej pa je sodelovalo več kot milijon danskih žensk oziroma deklet, starih med 15 in 34 let. Njihovo sodelovanje sicer ni bilo aktivno, saj so znanstveniki uporabljali predvsem podatke iz registra predpisanih zdravil in registra, ki vsebuje podatke o psihiatričnih obravnavah pacientov. Dekleta, ki so zbolela za depresijo pred 15. letom starosti, niso bila vključena raziskavo.

Ključne ugotovitve

Najbolj problematična naj bi bila uporaba kontracepcijskih tablet, ki vsebujejo le progestin, torej sintetični progesteron. Pri ženskah, ki so jemale takšno obliko kontracepcije, je bilo tveganje za depresijo višje za kar 34 odstotkov. Kombinacija estrogena in progestina v kontracepcijskih tabletah pa je pomenila za 23 % večje tveganje kot pri tistih, ki niso uporabljale oralne kontracepcije.

- Oglas -

Zanimivo je, da so druge oblike hormonske kontracepcije, denimo kontracepcijski obliži in vaginalni obročki, predstavljali še večjo nevarnost za razvoj depresije kot oralna hormonska kontracepcija. Verjetno najbolj zaskrbljujoče razkritje, ki ga je ponudila raziskava, pa je, da so imele najstnice, stare med 15 in 19 let, ki so uporabljale kombinirane kontracepcijske tabletke, 80 odstotkov več možnosti, da jim predpišejo antidepresive, kot njihove vrstnice.

Nihanje razpoloženja in kontracepcijske tabletke

Čeprav se nihanja razpoloženja v navodilih za jemanje kontracepcijskih tabletk pogosto navajajo kot eden od možnih stranskih učinkih, pa je bila danska raziskava prva, ki je neposredno povezala hormonsko kontracepcijo in klinično depresijo. Znanstveniki, ki so izvedli raziskavo, sicer opozarjajo, da pridobljeni podatki še niso argument za to, da lahko zgolj hormonska kontracepcija povzroči depresijo. Tako načrtujejo dodatne raziskave, ki bi potrdile oziroma ovrgle vzročno-posledično povezavo, ki jo je nakazala pred kratkim zaključena študija. Vsekakor pa gre za pomembno delo, ki je zahtevalo ogromno časa in naporov. Čeprav torej rezultati niso povsem nedvoumni, predstavljajo pomemben premik proti boljšemu razumevanju tveganj, ki jih lahko prinaša hormonska kontracepcija.

Drugi potencialni stranski učinki

Depresija pa ni edina možna posledica uporabe hormonske kontracepcije. Že precej dolgo se namreč kontracepcijske tabletke, predvsem kombinirane, povezujejo z večjo možnostjo za nastajanje krvnih strdkov, ki so lahko tudi usodni. Še posebej izpostavljene naj bi bile kadilke. Previdnost in poznavanje potencialnih tveganj pred odločitvijo za uporabo hormonske kontracepcije tako zagotovo nista odveč.

.

NAJNOVEJŠE