0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRecept za okusen in zdrav kari iz buče in špinače

Recept za okusen in zdrav kari iz buče in špinače

MORDA VAS ZANIMA

Nekoliko bolj začinjene jedi so kot nalašč za to, da vas pogrejejo v mrzlih zimskih dneh. Indijska kuhinja zagotovo izstopa po uporabi številnih začimb, ki ne poskrbijo le za presežni okus jedi, ampak so to večinoma tudi izjemno zdravilne začimbe. Tokrat vam predstavljamo recept za malce drugačen indijski kari, v katerem kraljujejo buče v družbi špinače …

- Oglas -

Špinačni kari

Sestavine (za 4–6 porcij):

  • 2 žlici olja,
  • žlička črnih gorčičnih semen,
  • 3 feferoni (nasekljani),
  • mešanica začimb za kari v prahu (po okusu),
  • žlička kurkume,
  • 2 drobno nasekljani čebuli,
  • 425 gramov paradižnikovih koščkov,
  • 400 mililitrov kokosovega mleka,
  • 500 gramov maslene buče (olupljene in narezane na koščke),
  • 300 gramov špinače (nasekljane),
  • sok ene limete,
  • sveži listi mete (za dekoracijo).

Priprava:

- Oglas -

V ponvi segrejte olje, dodajte gorčična semena in jih popražite. Nato dodajte še nasekljane feferone, mešanico začimb za kari in kurkumo ter pražite približno 2 minuti. Primešajte čebulo. Ko se zmehča, dodajte paradižnikove koščke, kokosovo mleko in bučo. Kuhajte na zmernem ognju približno 15 minut, da postane buča mehka. Nato kariju dodajte še špinačo in sok limete ter kuhajte še nekaj minut. Kari postrezite skupaj z rižem in okrasite s svežimi metinimi listi.

Špinača in buča – čudovita harmonija okusov ter koristnih hranilnih snovi

Kombinacija špinače in buče v malce nenavadnem kariju ne bo poskrbela le za razvajanje vaših brbončic, ampak gre tudi za izjemno zdravo jed. Špinača vsebuje veliko klorofila in karotenoidov (betakaroten, lutein in zeaksantin), ki preprečujejo vnetja v telesu in s tem tudi zmanjšujejo tveganje za nastanek raka. Karotenoidi so pomembni tudi za ohranjanje zdravih oči, saj preprečujejo degeneracijo rumene pege in nastanek sive mrene. V špinači lahko najdemo tudi precej železa. Gre sicer za tip železa, ki ga naše telo nekoliko težje absorbira, a špinača je kljub temu odlična izbira za vse, ki ne uživate mesa in živalskih produktov, prav tako pa se zelenolistna zelenjava še posebej priporoča nosečnicam. Uživanje špinače bo namreč zmanjšalo tveganje za slabokrvnost oziroma anemijo.

Podobno kot špinača velja tudi buča za izjemno zdravo in vsestransko koristno živilo. Vsebuje malo kalorij in veliko vlaknin, zato boste imeli še dolgo po tem, ko pojeste kari, občutek sitosti. Tudi buča je znana po svojem pozitivnem vplivu na zdravje oči, saj vsebuje ogromno vitamina A, ki pripomore tudi k lepši koži, zdravim zobem in močnejšim kostem. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin se uživanje buče priporoča tudi vsem, ki imate težave s srcem. Prav vlaknine so namreč izjemno pomemben del prehrane pri srčnih bolnikih, pa tudi pri tistih, ki želite zmanjšati tveganje za zaplete, povezane s srcem.

.

NAJNOVEJŠE