V času, ki nam zapoveduje hitrost in ko se nam vedno mudi, se ne posvečamo več toliko temu, kaj bomo kuhali. Pomembnejše nam je, da je obrok hitro na mizi. S tem pa zamujamo veliko priložnost, da od hrane dobimo tudi njeno življenjsko moč, ne le polnila za želodec. Glede na kakovost značaja posameznih živil in začimb (pa tudi ljudi) ajurveda loči tri vrste značajev, ki jih imenuje: radžas (agresiven), tamas (len, top) in satva (uravnovešen). Za obvladovanje teh kvalitet energije obstaja veliko tehnik. Ena izmed njih, morda za nas najuporabnejša, pa je tista s pomočjo začimb. Ko spoznamo naravo posameznih začimb, nam same povedo, kaj moramo z njimi storiti, da dosežemo želeni cilj.
RADŽAS
Živila, ki jih imenujemo radžas, so agresivna, poživljajoča. To so:
- sveže meso,
- pekoča paprika,
- svež česen,
- mlada čebula,
- jedi z žara,
- kava,
- alkohol,
- nekatera poživila, droge itn.
Ta živila v nas prebujajo zagon, tekmovalnost, navdušenje, polet in nas spravijo z mrtve točke. Preveč hrane radžas in takšnega razmišljanja pa vodi v nasilje in aroganco. Vedenje osebe lahko postane samovšečno in avtokratsko, človek lahko postane nesposoben empatije in ne vidi bistva.

NAPITKI ZA POGUM
Nikar ne posegajte po alkoholu »za pogum«! Raje si pripravite takšen napitek:
Sestavine:
- 3 dl vode,
- ½ čajne žličke naribanega svežega ingverja,
- ¼ čajne žličke mletega kardamoma,
- 1 čajna žlička medu.
Priprava: Dobro premešajte in nesite seboj v steklenički.
Ko za razgovor s poslovnimi partnerji potrebujete veliko zbranosti in jasnosti, da zastopate svoja stališča, pripravite napitek:
Sestavine:
- 3dl vroče vode,
- 5 svežih listov bazilike (ali 1 čajna žlička posušene zdrobljene bazilike),
- 1 čajna žlička semen komarčka,
- 1 čajna žlička medu (le če ste utrujeni).
Postopek: Pustite poparek, da se ohladi, nato po želji dodajte med, precedite in počasi popijte. Nesete ga lahko tudi seboj v službo. Tak napitek pomaga tudi za boljšo zbranost na predavanjih ali pred napornimi izpiti.
Ko imamo občutek, da je hrana, ki jo pripravljamo, preveč poživljajoča – radžas – za naše povabljence, jo ublažimo z začimbami in načinom priprave. To so različne mesne jedi in pa pikantne jedi s fižolom ali čičeriko. Med pripravo dodamo malo več vode in kuhamo 5 do 10 minut dlje. Dodajmo še začimbe, ki pomirjajo agresivno energijo in hladijo prebavila. Za ta namen je vedno dobro imeti pri roki naslednjo mešanico:
- 50 g mlete kurkume,
- 50 g mletega kumina,
- 30 g mletega koriandra.
Mešanico hranimo v lončku, na suhem in po potrebi dodamo v jed – po 1 čajno žličko na osebo. Preostale začimbe dodamo v skladu z recepturo, po kateri delamo.

Jogurt hladi energijo radžas
Mešanica kurkume, kumina in koriandra uravnovesi agresivno energijo mesa, stročnic in ostrih začimb. Če je jed vseeno preostra, zraven postrežemo z jogurtom. Jogurt je jed, ki hladi energijo radžas.Nekatere začimbe, kot na primer sveži česen ali sveža čebula, so po naravi radžas. Če jih skuhamo ali dušimo, dobijo kvaliteto satva. Ko pa to jed pojemo zvečer pred spanjem, postane njena kvaliteta tamas. Delovanje čebule in česna je odvisno tudi od fizične kondicije osebe, ki ju zaužije. Za nekoga, ki je v dobri formi in zelo lačen, bo takšna jed satvična, dala mu bo vsa potrebna hranila in energijo. Za osebo, ki je utrujena ali bolna, takšna jed lahko učinkuje kot radžas. To pa le v primeru, da si oseba želi hrane in ima tek. Ogreje jo in povrne moči.
Kadar utrujena ali bolna oseba nima teka in si ne želi hrane, je z njo ne smemo siliti. Ta ista jed bi nanjo namreč učinkovala kot tamas in ji še bolj pobrala moči. Postrezimo ji raje z napitkom iz bazilike, komarčka in medu. Agresivno energijo radžas lahko pomirimo tudi z začimbnimi čaji, ki jih pijemo ob jedi. Najprimernejši so majaronov čaj, melisa, bazilika, vrtnica, citronka, sladki janež ali kumina. Čeprav želimo energijo ohladiti, pa tudi pri presežku radžasa ne pijemo mrzlih napitkov, temveč tople. Mrzli napitek namreč ohladi želodec in tako vznemiri prebavni proces. Ob takem načinu prehrane močno trpijo jetra.
TAMAS
Druga skrajnost pa je tamas – zaspana, topa energija. Hrana, ki spodbuja takšno kvaliteto je vsa postana hrana, mesni izdelki, vse vrste zorjenega sira, siri s plesnijo, jedi in slaščice, ki vsebujejo veliko bele moke in belega sladkorja, pivo, hitra hrana in sploh vsa hrana, ki je pojemo v prevelikih količinah. Še tako uravnovešena, zdrava, ekološka, hrana postane tamasična, če je obrok preobilen. Tudi hitenje pri jedi povzroči tamasičen – utrujajoč učinek. Žal v urbanem okolju ravno ta vrsta hrane prevladuje in daleč presega prejšnji dve. Zaradi tega so ljudje pogosto utrujeni, brezvoljni, posesivni in zavistni. Prebujajo se negativna tekmovalnost, ljubosumje, destruktivnost. Žal je oseba sama zato nesrečna in se počuti ujeto. Kadar imamo na voljo veliko sveže zelenjave in sadja, je smotrno, da to izkoristimo. Jedi pripravljamo s kar najmanj kuhanja, na hitro jih prepražimo, dodamo sveže začimbe in kakovostna olja. Iz zelenjave, ki jo je mogoče uživati surovo, naredimo solato za predjed. Količine, ki jih zaužijemo, ne smejo biti prevelike. Preveč hrane upočasni prebavo, tvorijo se plini, ki obremenjujejo jetra.
Obratno lahko iz tamasičnega živila naredimo odlično uravnovešen obrok, če izkoristimo življenjsko moč začimb, tako lahko na primer iz navadnih testenin naredimo čudovito poživljajočo jed, če le uporabimo prave začimbe.

ŽIVAHNI ŠPAGETI za 6 oseb
Sestavine:
- 500 g špagetov vermicceli,
- 50 g pinjol – jedrc,
- 50 ml olivnega olja,
- 2 sveža čilija – sesekljana,
- šopek svežega drobnjaka – sesekljanega,
- 6 celih zrn popra,
- 1 čajna žlička soli,
- 1 vejica rožmarina.
Priprava:
Špagete skuhamo v veliki količini vode, med tem pa pripravimo začimbe. Večjo keramično ali stekleno skledo nekoliko segrejemo nad soparo in vanjo vlijemo olivno olje. Dodamo še pinjole, vse začimbe in sol. Špagete odcedimo in vsujemo v skledo. Dobro premešamo in postrežemo.
Testenine so same po sebi tamasične, saj vsebujejo veliko škroba. Ker pa smo uporabili ostre začimbe, pri katerih prevladuje energija radžas, in uravnovešeno olje, jed pridobi na življenjski energiji. Po njej nismo zaspani, temveč pripravljeni za delo ali rekreacijo.
POZOR: Tudi tako dobro uravnovešeno jed lahko spet naredimo tamasično, če po njej spijemo mrzlo pijačo. Hladni napitki pogasijo prebavni ogenj in telo nato porabi ogromno energije, da na novo zažene prebavo. Ob in po jedi bi morali piti tople napitke, na primer zeleni čaj, komarček ali rman.
SATVA
Sveža zelenjava in sadje imata v sebi veliko vitalne energije, ki hrani in krepi telo.
Semena, jedrca in žita prav tako hranijo v sebi energijo sonca, ki harmonizira telo in vanj dovaja svetlobo. Še posebej »svetla« je hrana, ki je dozorela na soncu: sadeži, listnata zelenjava in semena. Plodovi, pa naj bo to sadje ali buče, paprika, kumare, vsrkajo veliko sonca in so pogosto sposobni preživeti zimo. Zaradi obilice svetlobe niso podvrženi napadom plesni, saj ta ne prenese svetlobe. Glive in plesni ljubijo hlad, vlago in temo. Takšna živila tudi nas varujejo pred glivicami in drugimi patogenimi organizmi. Izčrpanemu telesu vrnejo življenje in olajšajo okrevanje po bolezni. Takšni hrani pravimo satvična ali uravnovešena hrana. V nas neguje božanske lastnosti, kreativnost, jasnost misli, pronicljivost, sočutje, ljubezen in harmonijo. Ob rednem uživanju takšne hrane je človek bolj umirjen in ga le poredko kaj spravi iz tira. Pa še to ne traja dolgo, saj oseba hitro spozna jedro problema in brez težav najde rešitev.
Satvična energija nam najbolj prija
V našem življenju se pojavljajo vse tri kvalitete energije. Včasih potrebujemo malo več radžasa, da smo lahko odločni in učinkoviti. Včasih potrebujemo malo tamasa, da si lahko spočijemo in se odklopimo od vsakodnevnega vrveža. Najbolj pa nam prija satvična – uravnovešena energija. Ob njej se počutimo zadovoljne in izpolnjene. Čim več takšne hrane si privoščimo na dopustu, saj nam pomaga, da se regeneriramo. Obenem pa iz telesa odstrani strupe, ki so se nam nakopičili.

NAPITEK ZA POMIRITEV
Sestavine:
- 3 dl vroče vode,
- 1 čajna žlička posušenih cvetov vrtnice,
- ¼ čajne žličke mletega kardamoma (ali majhen ščepec mlete vanilije),
- nekaj kapljic limoninega soka,
- po želji 1 žlička medu.
Ohlajen in precejen napitek pijemo, kadar nam prija.