Ajurveda: Ali znajo začimbe čarati?

V času, ki nam zapoveduje hitrost in ko se nam vedno mudi, se ne posvečamo več toliko temu, kaj bomo kuhali. Pomembnejše nam je, da je obrok hitro na mizi. S tem pa zamujamo veliko priložnost, da od hrane dobimo tudi njeno življenjsko moč, ne le polnila za želodec.

Začimbe

Glede na kakovost značaja posameznih živil in začimb (pa tudi ljudi) ajurveda loči tri vrste značajev, ki jih imenuje: radžas (agresiven), tamas (len, top) in satva (uravnovešen). Za obvladovanje teh kvalitet energije obstaja veliko tehnik. Ena izmed njih, morda za nas najuporabnejša, pa je tista s pomočjo začimb. Ko spoznamo naravo posameznih začimb, nam same povedo, kaj moramo z njimi storiti, da dosežemo želeni cilj …

Več o začimbah in kako nam lahko pomagajo si preberite v poletni številki revije Bodi eko >>

 

DELI
Marija Kočevar
Vse, kar vnašamo v svoje telo (in nanj) je pomembno in Marija se tega zaveda. Zato je pred dolgimi leti odprla svojo trgovino Jablana, v kateri prodaja tako zdravo hrano in biološko pridelane začimbe kot naravno kozmetiko. Prav zato je njen spekter znanja izredno širok, svoj vodnjak modrosti pa zdaj deli tudi z našimi bralci.