Zdravje & prehranaMorska trava – superživilo, ki vam lahko pomaga pri mnogih težavah

Morska trava – superživilo, ki vam lahko pomaga pri mnogih težavah

MORDA VAS ZANIMA

Morska trava, kar je skupno poimenovanje za različne vrste morskih alg, je v azijski kulinariki povsem običajno živilo, ki se pogosto znajde na jedilniku oziroma v številnih jedeh, v zadnjem času pa postaja vse bolj priljubljena tudi v zahodnem svetu – in to zasluženo! Morska trava je namreč izjemno zdravo živilo, s katerim lahko svoji prehrani dodate številne pomembne vitamine in minerale. Redno uživanje morske trave pa vam lahko pomaga tudi pri preprečevanju mnogih bolezni oziroma pri blaženju obstoječih zdravstvenih težav.

- Oglas -

Morska trava in morske alge

Spodbujanje delovanja ščitnice

Ščitnica je žleza, ki ima izredno pomembno vlogo v našem telesu. Njena najpomembnejša funkcija je zagotovo ta, da uravnava delovanje metabolizma. Za normalno delovanje ščitnice je potreben zadosten vnos joda, ki ga lahko najdemo v praktično vseh vrstah morske trave (izjema je denimo spirulina). Pomanjkanje joda lahko pripelje do hipotiroze, ki jo spremljajo simptomi, kot so pomanjkanje energije, suha koža, mravljinci v rokah, pozabljivost, depresija in hitro poviševanje teže. Z uživanjem morske trave lahko svojemu telesu oziroma ščitnici zagotovite dovolj joda za optimalno delovanje. Odrasli naj bi dnevno zaužili 150 mikrogramov joda, kar lahko dosežete že z nekaj porcijami morske trave na teden.

Zdravo srce

Morska trava je dober vir topnih vlaknin, poleg tega pa vsebuje tudi precej maščobnih kislin omega 3. Obe snovi sta ključni za zdravo srce. Morska trava naj bi zniževala tudi krvni tlak in preprečevala nastajanje krvnih strdkov. Poleg tega je koristna kot pomoč pri zniževanju previsoke ravni škodljivega holesterola v krvi. V povezavi s tem so bile opravljene tudi mnoge raziskave. V eni izmed njih je ena skupina dva meseca uživala prehransko dopolnilo, ki je vsebovalo spirulino, druga pa je dobivala placebo. Izkazalo se je, da se je raven škodljivega holesterola pri posameznikih iz prve skupine v povprečju znižala za kar 166 odstotkov več kot pri tistih, ki so jemali placebo.

Uravnavanje krvnega sladkorja

Uživanje morske trave zmanjšuje tveganje za diabetes tipa 2. Po mnenju znanstvenikov naj bi bila to predvsem zasluga fukoksantina, antioksidanta, ki ga lahko najdemo predvsem v rjavih algah – to je namreč tudi snov, ki poskrbi za njihovo značilno barvo, po kateri je ta vrsta morske trave tudi dobila svoje ime. Snov naj bi preprečevala neodzivnost celic na inzulin oziroma inzulinsko rezistenco in tako uravnavala raven krvnega sladkorja. Poleg tega lahko vlaknine, ki jih najdemo v morski travi, upočasnijo absorpcijo ogljikovih hidratov, kar prav tako pripomore k uravnavanju sladkorja v krvi.

Boljša prebava

- Oglas -

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je uživanje morske trave zelo priporočljivo tudi za vse, ki imajo težave z zaprtjem in druge prebavne motnje. Poleg tega vsebuje morska trava tudi snovi, ki učinkujejo kot prebiotiki – torej snovi, ki so nujne za obstoj koristnih bakterij oziroma probiotikov v vašem črevesju. Uživanje morske ravni naj bi, sodeč po rezultatih določenih raziskav, zaviralo tudi pretirano razmnoževanje škodljivih bakterij. Prebiotiki, ki jih najdemo v morski travi, pa poleg tega delujejo tudi protivnetno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×