Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Zdravje & prehranaTi simptomi vam povedo, da imate težave s ščitnico

Ti simptomi vam povedo, da imate težave s ščitnico

MORDA VAS ZANIMA

Ste anksiozni, brezvoljni, imate mrzle roke ali pridobivate na teži? Preverite, kateri znaki kažejo na to, da vaša ščitnica ne deluje tako, kot bi morala.

- Oglas -

Ščitnica je žleza na vratu, ki izloča ščitnične hormone, ki jih nujno potrebujemo za rast ter normalno delovanje vseh tkiv in organov. Najpogostejša motnja v njenem delovanju je hipotiroza oziroma njeno zmanjšano delovanje. Po ocenah jo ima med 5 in 10 odstotkov ljudi, pri polovici pa je ne prepoznajo. Ko ščitnica izloča premalo ščitničnih hormonov, se upočasnijo presnovni procesi. Hipotirozo prepoznamo po številnih in zelo različnih simptomih.

simptomi ščitnica

Znaki premalo aktivne ščitnice

Simptomi hipotiroze so odvisni od stopnje pomanjkanja ščitničnih hormonov. Zmanjšano delovanje ščitnice zdravniki pogosto odkrijejo po naključju, sploh če gre za hipotirozo v začetni fazi, ki še ne povzroča težav. Sicer pa lahko že blago hipotirozo prepoznamo po povišanih vrednostih holesterola v krvi.

Ko bolezen že napreduje, postane pomanjkanje ščitničnih hormonov hujše, kar se kaže kot utrujenost, zaspanost in slabša zmogljivost – tudi, če spimo od 8 do 10 ur dnevno, se zbudimo utrujeni in vsakodnevno potrebujemo popoldanski spanec. Ljudje pogosto poročajo o vrtoglavicah, glavobolih, anksioznosti, depresiji ter motnjah koncentracije, spomina in razpoloženja. Zaradi upočasnjene prebave nekaterim naraste telesna teža, ki je ne morejo izgubiti, prihaja do zaprtja, bolijo jih mišice in sklepi, imajo krče in postanejo občutljivi na mraz (mrzle roke in noge). Koža postane suha in razpokana, nohti lomljivi in lasje začnejo izpadati. Pojavljata se otečen vrat in smrčanje. Pri ženskah lahko včasih pride do motenj menstruacijskega ciklusa, neplodnosti in pomanjkanja spolne sle.

- Oglas -

Če je hipotiroza zelo huda, postane upočasnjenost izrazitejša, koža je suha in se lušči, prihaja do otekanja in mravljinčenja, naglušnosti, izpadanja las, slabokrvnosti, upočasnjenega bitja srca in hripavosti.

Če je hipotiroza dolgo časa nezdravljena, organizem ni zmožen ustrezno odgovarjati na stres. Pacient lahko že zaradi manjše operacije ali poškodbe pade v hipotirotično komo in umre.

Kdaj pomislimo na hipotirozo?

Simptomi hipotiroze se pojavljajo (in poslabšujejo) postopoma. Večje tveganje zanjo imajo ženske v srednjih letih, ženske, ki so pravkar rodile, starejše osebe, tisti, ki imajo v družini bolezni ščitnice, bolniki z avtoimunskimi boleznimi, Turnerjevim ali Downovim sindromom. Lahko se pojavi po operaciji ščitnice, hipofize, obsevanju vratnega predela ali kot posledica zdravljenja z radioaktivnim jodom. Lahko se pojavi tudi pri bolnikih, ki jemljejo nekatera zdravila (npr. litij, amiodaron) ter presnojedcih.

Če sumite, da bolehate za hipotirozo, se obrnite na svojega zdravnika, ki bo opravil potrebne preiskave ter vam predpisal ustrezno zdravljenje.

O naravni podpori pri težavah s ščitnico si lahko preberete tukaj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×