Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaTi simptomi vam povedo, da imate težave s ščitnico

Ti simptomi vam povedo, da imate težave s ščitnico

MORDA VAS ZANIMA

Ste anksiozni, brezvoljni, imate mrzle roke ali pridobivate na teži? Preverite, kateri znaki kažejo na to, da vaša ščitnica ne deluje tako, kot bi morala.

- Oglas -

Ščitnica je žleza na vratu, ki izloča ščitnične hormone, ki jih nujno potrebujemo za rast ter normalno delovanje vseh tkiv in organov. Najpogostejša motnja v njenem delovanju je hipotiroza oziroma njeno zmanjšano delovanje. Po ocenah jo ima med 5 in 10 odstotkov ljudi, pri polovici pa je ne prepoznajo. Ko ščitnica izloča premalo ščitničnih hormonov, se upočasnijo presnovni procesi. Hipotirozo prepoznamo po številnih in zelo različnih simptomih.

simptomi ščitnica

Znaki premalo aktivne ščitnice

Simptomi hipotiroze so odvisni od stopnje pomanjkanja ščitničnih hormonov. Zmanjšano delovanje ščitnice zdravniki pogosto odkrijejo po naključju, sploh če gre za hipotirozo v začetni fazi, ki še ne povzroča težav. Sicer pa lahko že blago hipotirozo prepoznamo po povišanih vrednostih holesterola v krvi.

Ko bolezen že napreduje, postane pomanjkanje ščitničnih hormonov hujše, kar se kaže kot utrujenost, zaspanost in slabša zmogljivost – tudi, če spimo od 8 do 10 ur dnevno, se zbudimo utrujeni in vsakodnevno potrebujemo popoldanski spanec. Ljudje pogosto poročajo o vrtoglavicah, glavobolih, anksioznosti, depresiji ter motnjah koncentracije, spomina in razpoloženja. Zaradi upočasnjene prebave nekaterim naraste telesna teža, ki je ne morejo izgubiti, prihaja do zaprtja, bolijo jih mišice in sklepi, imajo krče in postanejo občutljivi na mraz (mrzle roke in noge). Koža postane suha in razpokana, nohti lomljivi in lasje začnejo izpadati. Pojavljata se otečen vrat in smrčanje. Pri ženskah lahko včasih pride do motenj menstruacijskega ciklusa, neplodnosti in pomanjkanja spolne sle.

- Oglas -

Če je hipotiroza zelo huda, postane upočasnjenost izrazitejša, koža je suha in se lušči, prihaja do otekanja in mravljinčenja, naglušnosti, izpadanja las, slabokrvnosti, upočasnjenega bitja srca in hripavosti.

Če je hipotiroza dolgo časa nezdravljena, organizem ni zmožen ustrezno odgovarjati na stres. Pacient lahko že zaradi manjše operacije ali poškodbe pade v hipotirotično komo in umre.

Kdaj pomislimo na hipotirozo?

Simptomi hipotiroze se pojavljajo (in poslabšujejo) postopoma. Večje tveganje zanjo imajo ženske v srednjih letih, ženske, ki so pravkar rodile, starejše osebe, tisti, ki imajo v družini bolezni ščitnice, bolniki z avtoimunskimi boleznimi, Turnerjevim ali Downovim sindromom. Lahko se pojavi po operaciji ščitnice, hipofize, obsevanju vratnega predela ali kot posledica zdravljenja z radioaktivnim jodom. Lahko se pojavi tudi pri bolnikih, ki jemljejo nekatera zdravila (npr. litij, amiodaron) ter presnojedcih.

Če sumite, da bolehate za hipotirozo, se obrnite na svojega zdravnika, ki bo opravil potrebne preiskave ter vam predpisal ustrezno zdravljenje.

O naravni podpori pri težavah s ščitnico si lahko preberete tukaj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×