Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaAli ste vedeli? Hrana vijolične barve spodbuja hujšanje

Ali ste vedeli? Hrana vijolične barve spodbuja hujšanje

MORDA VAS ZANIMA

Vijolična hrana vsebuje izjemno zdrava fitohranila, ki krepijo imunski sistem, poživljajo delovanje možganov in zmanjšujejo tveganje za povišan krvni pritisk in holesterol v krvi. Dokazano je, da pomagajo tudi pri hujšanju.

- Oglas -

Rezultati tri leta trajajoče študije, objavljene v reviji The European Journal of Clinical Nutrition, razkrivajo, da vijolično obarvana hrana spodbuja izgubo trebušne maščobe in zavira absorpcijo maščobe. Te lastnosti ima tudi hrana odtenkov modre in rdeče barve, ki vsebuje enaka fitohranila.

Jajčevci in hrana za hujšanje

Med hrano, ki je še posebej dobro orožje v boju proti odvečnim kilogramom, torej sodijo: borovnice, acai jagode, granatno jabolko, zelje, jajčevec, grozdje, slive, črne rozine, fige, robide … Enake zdravilne sestavine imajo »vijolične verzije« določenih vrst zelenjave: beluši, vijolično korenje, vijolična paprika, vijolična cvetača in vijoličen krompir.

Vijolična hrana ne spodbuja samo hujšanja, ampak krepi zdravje v celoti. Izpostavili bomo dve njeni predstavnici, ki kar pokata od zdravilnih sestavin.

Rdeča pesa

- Oglas -

V rdeči pesi je zdravilna učinkovina betain, ki velja za zaščitnico jeter. Poleg tega redči žolč in olajša njegov pretok po žolčevodu, kar je zelo pomembno za proces hujšanja. Pesa je poleg tega odličen vir dušikovega oksida in antioksidantov. Če ne spada med vašo najljubšo zelenjavo, jo naribajte in dodajte solati – zagotovo vam bo bolje teknila.

Brusnice

Ti majhni plodovi vsebujejo vitamine A, B1, B2, B3, B5, C, in E ter folno kislino. So tudi prava zakladnica mineralov, kot so: bor, kalcij, krom, baker, železo, magnezij, mangan, molibden, fosfor, kalij, selen, natrij in žveplo. Vsi našteti vitamini in minerali so ključni za normalno delovanje jeter ter številne druge telesne funkcije. Ker brusnice vsebujejo tudi ogromno antioksidantov, so idealne za razstrupljanje. Za normalno delovanje telesa so nujne tudi številne organske kisline v njih. Ena od teh je malična kislina, ki pomembno sodeluje pri uravnavanju prebave in ščiti pred drisko. Elagična kislina v brusnicah pa dokazano zavira nastanek raka.

Popestrite svoje obroke s sadjem in zelenjavo vijolične barve in uživajte v njihovih številnih pozitivnih učinkih na zdravje.

Zdrave in okusne recepte iz jajčevcev najdete tukaj >>

 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×