Šamponi pod kemijsko lupo

  Številni potrošniki ob nakupu šamponov ne preverijo sestavin, čeprav lahko pogled na seznam razkrije marsikaj. Strokovnjaki iz danske potrošniške organizacije so preverili vsebnost kemikalij v kar 72 šamponih.

  Nevarni šamponi

  Deset šamponov, ki so na razpolago v Sloveniji, dobilo rdečo luč

  Pri šamponih so preverjali, ali vsebujejo kemikalije, ki sodijo med alergene ali med hormonske motilce (EDC). Za ponazoritev, koliko kemikalij vsebujejo šamponi uporabljajo semafor. Med sedemnajstimi izdelki, ki so na razpolago v Sloveniji je več kot polovica (10) takšnih, pri katerih je zasvetila rdeča luč : »Zelena luč, kar bi pomenilo, da šampon ne vsebuje omenjenih kemikalij, ni zasvetila pri nobenem od 17ih šamponov, z oranžnim semaforjem so večinoma označeni šamponi, ker vsebujejo dišave, ki bi lahko povzročile alergijsko reakcijo,« je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:  »Če potrošnik ni alergičen na katero od dišav, jih lahko uporablja brez skrbi, saj so dišave v šamponih manj problematične kot npr. v mleku za telo, saj šampon izperemo. Če pa se želimo izogniti vsakodnevni izpostavljenosti neželenim kemikalijam, pa vsekakor ne kupujmo šamponov, ki vsebujejo hormonske motilce, potencialne alergene, oziroma snovi, ki škodijo okolju.«

  Na katere sestavine morate biti pozorni?

  Tistim potrošnikom, ki se želijo izogniti hormonskim motilcem v šamponih, svetujemo, da pred nakupom preverijo seznam sestavin. Ob tem naj bodo pozorni na sestavine Methylparaben, Butylparaben, Propylparaben in Ethylparaben, nezaželeni pa so tudi alergeni konzervansi, ki jih najdemo pod imeni Methylchloroisothiazolinone in Metilizotiazolinon.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte
  Deli
  Anja Kralj
  Novinarka, ki za vas piše in spremlja zanimive tematike ter aktualne dogodke.