Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Ekologija & okoljeMinister za kmetijstvo mag. Dejan Židan: »Čebelarstvo je panoga, v kateri smo...

Minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan: »Čebelarstvo je panoga, v kateri smo najboljši.«

MORDA VAS ZANIMA

Minister za kmetijstvo Dejan Židan, predsednik DZ Milan Brglez in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč so na ministrstvu odprli interaktivni paviljon Čebelji svet, ki je namenjen ozaveščanju o pomembnosti čebel in ostalih opraševalcev  ter informiranju najširše javnosti o pobudi Slovenije za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel.  Paviljon je zasnovalo Ministrstvo za kmetijstvo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, Čebelarskim muzejem Radovljica in uradom vlade za komuniciranje.

- Oglas -

foto_paviljon

Vsaka tretja žlica hrane odvisna od čebel

Vsi trije so  poudarili, da so čebele in ostali opraševalci izjemnega pomena za prihodnost človeštva, tako v luči globalnega zagotavljanja hrane oz. preprečevanja lakote kot tudi v luči varovanja okolja in naravnih virov ter da je svetovni dan čebel izjemnega pomena za gospodarsko in turistično promocijo Slovenije.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Židan je ob odprtju paviljona  opozoril na izjemen pomen čebel: »V zadnjih 50 letih se je proizvodnja hrane podvojila, proizvodnja hrane, ki je odvisna od opraševanja čebel in drugih opraševalcev, se je povečala za štirikrat, v tem trenutku je vsaka tretja žlica hrane odvisna od čebel in drugih opraševalcev.”  Židan je  pojasnil , da samo čebele in opraševalci v evropskem kmetijstvu na letni ravni  naredijo 22 milijard evrov koristi, svetovna korist je večja od 100 milijard evrov, v Sloveniji  pa je ta okoli 100 milijonov evrov: » Čebela in čebelarstvo je panoga, v kateri smo najboljši. To je eno redkih področij, kjer lahko rečemo, da smo velesila,” je dejal.  Paviljon bodo  videli tudi na Kitajskem, v ZDA, na Malti, v Bruslju …

foto_paviljon2

Svet čebel je treba približati javnosti zaradi zagotavljanja prehranske varnosti

- Oglas -

Z interaktivnim paviljonom »Čebelji svet« želi Slovenija informirati najširšo javnost o pobudi za razglasitev svetovnega dne čebel ter približati vsebine o pomenu čebel, čebelarstva in opraševanja nasploh za človeštvo, v smislu preprečevanja lakote oz. zagotavljanja prehranske varnosti ter varovanja okolja. Paviljon je kupola, sestavljena iz lesenih šesterokotnih elementov, ki predstavljajo čebelje satnice, ki so zapolnjene z različno vsebino. Obiskovalcu predstavijo življenje čebel skozi vsa čutila, med drugim si bodo lahko ogledali čebele skozi fotografije znanih slovenskih fotografov, video posnetkov o čebelah in Sloveniji, posebej zanimiva pa je za obiskovalce interaktivna predstavitev čebeljega sveta preko virtualne tehnologije, holograma in za mlade računalniške igrice. Paviljon obiskovalcem na ogled ponuja tudi prave slovenske medovite rastline, zvok čebel in vonj po panju, celotni projekt pa je zasnovan iz slovenskega lesa, znanja, fotografij, video posnetkov ter drugih tehnoloških in računalniških aplikacijah. Paviljon bo najprej mesec dni na ogled v poslovnih prostorih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v prihodnjih dveh letih pa bo romal po različnih krajih po Sloveniji in v tujini.

Dejan ŽidanŽidan: »Pri projektu razglasitve svetovnega dneva čebel bomo uspeli.«

Kot je ocenil Židan, bomo pri projektu razglasitve svetovnega dneva čebel uspeli. “Čaka nas še dosti tehničnega dela, tudi političnega, vendar bomo uspeli.” V Sloveniji se močno zavedamo pomena čebel in čebelarstva. Veljamo namreč za čebelarski narod, čebelarstvo pa za eno najstarejših in najbolj tradicionalnih dejavnosti pri nas, za dejavnost, ki je postala sestavni del naše kulture,” pa je dejal  predsednik DZ Milan Brglez in spomnil na zaščiteno avtohtono čebeljo podvrsto kranjsko sivko.

Neprimeren odnos do narave in naravnih danosti

Naravo in naravne danosti se po njegovih besedah marsikje jemlje za samoumevne, temu primeren oz. neprimeren je tudi odnos do njih. “Še vedno manjka zavedanje, da je v naravi vse povezano, da je v naravi vse v krhkem ravnovesju, ki se, čim nekaj umanjka, še kako hitro podre. Manjka zavedanje, da so pomembni prav vsi sestavni deli, tudi tako majhni, kot so čebele, je dejal predsednik DZ Milan Brglez in dodal, da »imamo na voljo le en svet, le en planet, skupen vsem – z njim bi morali ravnati previdno, skrbno in nežno, saj smo tudi sami odvisni od tega krhkega ravnovesja.«

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×