Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaZGODBA: Že kot najstnik stopil na pot samozdravljenja

ZGODBA: Že kot najstnik stopil na pot samozdravljenja

MORDA VAS ZANIMA

Jan Bizjak, 29-letni doktor agronomije, je že od malih nog zelo povezan z naravo. »Stari starši so imeli kmetijo, na kateri sem z veseljem pomagal. Narava me je hitro začarala, ljubezen do nje pa iz leta v leto samo še bolj raste.« Svoj prvi zelenjavni vrt je imel Jan že pri desetih letih. Danes je skrbnik prav posebnega vrta. Ko je med doktorskem študijem delal kot mladi raziskovalec na oddelku za sadjarstvo, vrtnarstvo in vinogradništvo Biotehniške fakultete v Ljubljani, ga je lastnik ekološko-turističnega kompleksa Garden Village na Bledu povabil k sodelovanju. Ideja, da bi v turističnem kompleksu namesto okrasnih rastlin zasadili užitne, ki bi jih gostje med svojim dopustovanjem lahko tudi pojedli, mu je bila tako všeč, da je sprejel njegovo povabilo in se v Garden Villageu zaposlil kot vrtnar.

- Oglas -

Jan Bizjak

Ker je njegova služba vezana na vrtnarsko sezono, mu pozimi ostaja čas, ki ga zapolni z delom v sadovnjaku – aktivno sodeluje v sadjarskem društvu Tunjice Kamnik, kjer zbirajo stare sorte jabolk in vzgajajo nove sadike – in predavanji o prehrani. Predava različnemu občinstvu, poleti je predaval tudi na onkološkem inštitutu. »Za članice Europe Done sem pripravil predavanje na temo Pravilno združevanje živil – pot do zdravja in dobrega počutja. S pravilno izbiro hrane si človek lahko povrne in ohrani svoje zdravje. Bi pa rad poudaril, da nisem zdravilec. Ljudem le svetujem na podlagi svojih izkušenj in jim pomagam, da se naučijo poslušati svoje telo in najdejo način prehranjevanja in hrano, ki ustreza njim.« Kako poslušati svoje telo, se je Jan naučil že zelo zgodaj. »Ko sem zaključeval srednjo šolo, so se mi vedno pogosteje pojavljale bolečine v želodcu. Bile so vedno hujše, še posebej hudo je bilo ponoči. Pogosto me je tudi bolela glava, bil sem brez energije, precej sem tudi shujšal.« Zdravniki so mu predpisovali tablete za zmanjšane želodčne kisline, ki so težave sicer omilile, odpravile jih pa niso. »Odločil sem se, da tako ne želim živeti. Začel sem prebirati različno literaturo, brskati po spletu, šel sem tudi na tečaj zdravega prehranjevanja k zdravilki tradicionalne kitajske medicine. V knjigi Marije Treben Zdravje iz božje lekarne sem našel zdravilno rastlino kolmež, opravil kuro s kolmeževim čajem, intenzivno sem se začel ukvarjati s športom in uživati hrano, ki obnavlja želodčno sluznico. Čez dober mesec so bolečine popolnoma izginile. Ko sem šel na gastroskopijo, mi je zdravnik rekel, da se vidi, da sem imel na želodcu rano, ki pa se je medtem lepo zacelila.« …

Celotno zgodbo in Janove nasvete boste našli v tiskani reviji Bodi eko >>

 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×