Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
ŽivaliS posebnimi kompostniki do manj konfliktov z medvedi

S posebnimi kompostniki do manj konfliktov z medvedi

MORDA VAS ZANIMA

V Sloveniji po uradni oceni prebiva okoli 450 medvedov. Medvedi v naselje in bližino ljudi največkrat zatavajo zaradi zelo lahko dostopne hrane, zato so v sklopu mednarodnega projekta Life Dinalp Bear v Sloveniji pričeli z razdeljevanjem posebnih medovarnih kompostnikov in smetnjakov, ki naj bi zmanjšali število srečanj oziroma konfliktov med to veličastno živaljo in človekom.

- Oglas -

Medved

Ostanki hrane bodo medvedom nedostopni

Raziskave kažejo, da je poglavitni razlog za to, da ljudje prihajajo v naselja in bližino ljudi to, da tam najdejo lahko dostopno hrano, zato je po mnenju stroke rešitev, da medvedom naredijo hrano nedostopno. V ta namen bodo na petih območjih v Sloveniji razdelili 200 medovarnih kompostnikov in smetnjakov, v katerih bodo ostanki hrane medvedom nedostopni. Ta teden pa so jih začeli deliti na območju Sodražice.

V bližini naselij je letno v povprečju kar do 200 konfliktov z medvedi

Srečanja z medvedi so sicer najbolj pogosta spomladi, ko se bodo medvedi prebudili iz zimskega dremeža iz svojih brlogov. Konfliktni z medvedi so v Sloveniji pogosti tudi v občini Kostel, na območju Loške doline in v vasi Rakitne ter na območju južnega dela občine Ig. Tudi tam bodo spomladi razdelili medovarne kompostnike. V bližini naselij je v Sloveniji letno v povprečju od 150 do 200 konfliktov z medvedi, kakšno leto več ali tudi manj. V primeru konfliktov ukrepa posebna intervencijska skupina, ki deluje na Zavodu za gozdove Slovenije.

Infrardeči senzorji, ki se aktivirajo, ko je v bližini medved

Pri projektu sodelujejo v še Hrvaška, Avstrija in Italija oz. skupno devet ustanov iz teh držav. Glavni cilj projekta, ki ga podpira tudi ministrstvo za okolje in prostor, je zmanjševanje vseh vrst konfliktov zaradi medveda. Pomemben cilj je tudi enotno upravljanje s populacijo medvedov na čezmejni ravni, prav tako spremljajo širjenje medvedov z Dinarskega območja proti Alpam. V okviru projekta tako izvajajo še nekatere druge ukrepe. Največ ukrepov so izvedli na cesti od Ljubljane proti Kočevju. Tam so na dveh odsekih, kjer je največ trkov med medvedi in vozili, postavili dinamične znake. Ti imajo posebne infrardeče senzorje, ki se aktivirajo takrat, ko je v bližini žival. Na več odsekih te ceste nameščajo tudi zvočna odvračala, ki so jih hkrati namestili tudi ob železnici od Ljubljane proti Kopru. Za dva najbolj kritična odseka avtoceste proti Primorski pa načrtujejo, da ju bodo ogradili z električno žico.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×