Emilija Pavlič pravi, da je kuhinja njen atelje – je kuharica in ne pogrevalka hrane: »Mladim pravim, da je pomembno, da ne segrevate olja, da ne zažgete hiše in da se nikogar ne bojite. Narediti jed pomeni narediti zgodbo in zadovoljstvo, da zmoreš. Kuhajte doma, iz živil s hladnim začetkom priprave. To je tudi praktično, saj lahko takšno hrano tudi jutri pogrejete.« Kuhanje za otroke sprejema kot posebno odgovornost, njena zadnja knjiga Mamica, nauči me kuhati, bralcu ponudi praktične nasvete za zdravo ekološko kuhanje in recepte, urejene po mesecih, kar olajša načrtovanje jedilnikov skozi vse leto, saj poudarja, da moramo ljudje prehranjevanje načrtovati glede na letni čas in čim bolj izkoristiti lokalna živila.
Kako zdravo je povprečen slovenski otrok?
Veliko sem na terenu in opažam, da danes otroci v primerjavi z mojim otroštvom jedo le 15 odstotkov hrane, ki jim koristi, ki je narejena iz sezonskih živil in lokalno pridelana ter pravilno skuhana. To pomeni brez strojev, naprav, mikserjev, mikrovalovk, da ne govorim o indukcijskih štedilnikih. Največja napaka pri tem, da otroci res ne jedo zdrave hrane, ni samo ta, da jim je starši ne bi hoteli pripraviti, ampak da je otroci tudi nočejo. Zakaj pa nočejo? Po mojih izkušnjah ima najbolj škodljiv vpliv čokolada, kakav. To je droga, ki je otroci ne smejo. Že v vrtcu dobijo mlečni riž s kakavom. Za kavo vemo, da je otroci ne smejo piti, ampak pri čokoladi začnejo prezgodaj. Kuharice tu niso krive, saj za to, kakšen recept imajo, odgovarjajo njeni nadrejeni. Izobraziti se moramo o tem, da kakavovec vsebuje poživilo teobromin. Če otroku damo čokolado z manjšim delom kakava, pa dobi več maščob in sladkorja. Otrok zato postane nemiren in hiperaktiven. Tudi nosečnice bi se morale poleg kave, pravega čaja, cigaret in alkohola izogibati čokoladi …