Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaEmilija Pavlič: Kar je dobro za odrasle, ni vedno dobro za otroke

Emilija Pavlič: Kar je dobro za odrasle, ni vedno dobro za otroke

MORDA VAS ZANIMA

Emilija Pavlič pravi, da je kuhinja njen atelje – je kuharica in ne pogrevalka hrane: »Mladim pravim, da je pomembno, da ne segrevate olja, da ne zažgete hiše in da se nikogar ne bojite. Narediti jed pomeni narediti zgodbo in zadovoljstvo, da zmoreš. Kuhajte doma, iz živil s hladnim začetkom priprave. To je tudi praktično, saj lahko takšno hrano tudi jutri pogrejete.« Kuhanje za otroke sprejema kot posebno odgovornost, njena zadnja knjiga Mamica, nauči me kuhati, bralcu ponudi praktične nasvete za zdravo ekološko kuhanje in recepte, urejene po mesecih, kar olajša načrtovanje jedilnikov skozi vse leto, saj poudarja, da moramo ljudje prehranjevanje načrtovati glede na letni čas in čim bolj izkoristiti lokalna živila.

- Oglas -

Emilija Pavlič

Kako zdravo je povprečen slovenski otrok?

Veliko sem na terenu in opažam, da danes otroci v primerjavi z mojim otroštvom jedo le 15 odstotkov hrane, ki jim koristi, ki je narejena iz sezonskih živil in lokalno pridelana ter pravilno skuhana. To pomeni brez strojev, naprav, mikserjev, mikrovalovk, da ne govorim o indukcijskih štedilnikih. Največja napaka pri tem, da otroci res ne jedo zdrave hrane, ni samo ta, da jim je starši ne bi hoteli pripraviti, ampak da je otroci tudi nočejo. Zakaj pa nočejo? Po mojih izkušnjah ima najbolj škodljiv vpliv čokolada, kakav. To je droga, ki je otroci ne smejo. Že v vrtcu dobijo mlečni riž s kakavom. Za kavo vemo, da je otroci ne smejo piti, ampak pri čokoladi začnejo prezgodaj. Kuharice tu niso krive, saj za to, kakšen recept imajo, odgovarjajo njeni nadrejeni. Izobraziti se moramo o tem, da kakavovec vsebuje poživilo teobromin. Če otroku damo čokolado z manjšim delom kakava, pa dobi več maščob in sladkorja. Otrok zato postane nemiren in hiperaktiven. Tudi nosečnice bi se morale poleg kave, pravega čaja, cigaret in alkohola izogibati čokoladi …

Kako se mora prehrana otroka razlikovati od prehrane odraslih, katere so največje napake, ki jih delamo pri pripravi hrane in kakšen način priprave izbrati, boste izvedeli v novi številki revije Zdravi Recepti tukaj >>

 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×