0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPonovno spodbudite delovanje svojih čaker

Ponovno spodbudite delovanje svojih čaker

MORDA VAS ZANIMA

Po ajurvedi imamo v telesu sedem točk ali čaker, ki naj bi bile povezane z žlezami in živčnim sistemom. Vsaka čakra je energijski center, ki vibrira na določeno barvo. Če optimalno vibrirajo in so v ravnovesju, potem smo zdravi, se počutimo srečne in mirne. Če so čakre blokirane, je kroženje energije ovirano, mi pa zbolimo, se počutimo utrujeno in nam primanjkuje samozavesti.

- Oglas -

Čakre lahko spodbudimo k ponovnemu pravilnemu delovanju. Obstaja vrsta alternativnih metod, s katerimi jih lahko povrnemo v ravnovesje, npr. z akopresuro, dihanjem, vizualizacijo, masažo in akupunkturo. Veliko lahko naredimo tudi z uživanjem hrane, ki ustreza posamezni čakri.

Čakre

Kronska čakra

Nahaja se na vrhu glave. Če je njeno delovanje ovirano, se pokažejo težave, kot so premalo samozavesti, utrujenost, multipla skleroza in epilepsija. Njeno delovanje spodbuja vijolična barva. Za ponovno vzpostavitev pravilnega delovanja te čakre se morate naučiti sprostiti. Vzemite si vikend samo zase, brez mobilnega telefona, računalnika in gore obveznosti. Priskrbite si dovolj zdrave hrane, telovadite, odpravite se na sprehod, gibajte se, sproščajte se z aromaterapijo, masiranjem stopal, meditiranjem. Vzemite si čas samo zase in razstrupite svojega duha.

- Oglas -

Čelna čakra (tretje oko)

Ta čakra se nahaja med obrvmi in je povezana s področjem intuicije, mišljenja in sanj. Če imamo z njo težave, nas pestijo glavoboli, slabo vidimo, naše razpoloženje pa niha. Čelno čakro boste spodbudili z indigo barvo, pitjem veliko vode in uživanjem zadostne količine sadja in zelenjave. Izogibajte se rdečemu mesu – raje ga nadomestite z ribami, ki vsebujejo maščobne kisline omega 3. Priporočljiva je tudi vadba, ki povečuje osredotočenost.

Grlena čakra

Na predelu ušes, vratu in ramen se nahaja grlena čakra, ki je povezana z modro barvo. Ob blokadi se pojavijo težave, kot so: vnetje žrela, astma, nepravilno delovanje ščitnice, težave z rokami, dlanmi in ramenskim obročem. Če jo želite spodbuditi, z jedilnika črtajte hrano, ki spodbuja nastajanje sluzi v telesu (npr. mleko in mlečni izdelki). Pripravite si napitek iz tople vode, limoninega soka, medu in ingverja in ga pijte vsako jutro. Med dolgotrajnim sedenjem delajte pavze vsakih dvajset minut. Med športnimi aktivnostmi je najbolj priporočljivo plavanje.

Srčna čakra

Nahaja se na področju srca in prsnega koša ter vibrira na zeleno barvo. Če ne deluje pravilno, nam pade odpornost, smo utrujeni in nenehno prehlajeni.  V prehrano uvedite čim več živil, ki krepijo in izboljšujejo delovanje imunskega sistema. Ko ste preobremenjeni, si pomagajte z uživanjem vitaminskih pripravkov in si večkrat privoščite masažo.

Čakra pleksus solaris

To čakro imenujemo tudi sončni pletež ali solarni pleksus. Nahaja se na področju trebuha (nad popkom) in je povezana z rumeno barvo. Težave s to čakro se kažejo v obliki alergij, utrujenosti, bolečin v mišicah in diabetesa. Pomaga, če se prehranjujemo s hrano, ki ugodno vpliva na živčevje in se izogibamo stimulansom. Agresivne telesne dejavnosti, kot so npr. borilne veščine, uravnotežimo z meditacijo in jogo.

- Oglas -

Korenska čakra

Nahaja se na predelu medenice. Njeno delovanje spodbuja rdeča barva. Če ni v ravnovesju, se pojavijo težave s težo, zaprtostjo, postanemo apatični in zaspani. Spodbudimo jo z redno telovadbo in uživanjem vlaknin. Pijte dovolj tekočine, da bo v telesu zadosti vlage, ki je pomembna za razstrupljanje.

Sakralna čakra

Nahaja se pod popkom in je povezana z oranžno barvo. Če ne deluje pravilno, smo podvrženi napadom panike, okužbam sečil, menstrualnih bolečinam, želodčnim okužbam in težavam s spolnostjo. Spodbudimo jo z bazično hrano, meditacijo, zelo priporočljiva je tudi akupunktura.

.

NAJNOVEJŠE