0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 živil proti slabemu holesterolu

5 živil proti slabemu holesterolu

MORDA VAS ZANIMA

Telo za svoje delovanje potrebuje holesterol. To je maščobi podobna voskasta snov, iz katere so sestavljene celične membrane. Holesterol se nahaja tudi v žolču in živčnem tkivu, saj ga telo potrebuje za tvorbo vitamina D in nekaterih pomembnih hormonov.

- Oglas -

Govorimo o »dobrem« in »slabem« holesterolu – priporočljivo je, da imamo prvega v krvi čim več, saj zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, drugega pa čim manj, saj lahko vodi v nastanek srčno-žilnih bolezni. Dobri holesterol (HDL) je za telo koristen in deluje zaščitno, medtem ko je slab holesterol (LDL) škodljiv – lahko se začne kopičiti v stenah žil in jih s tem oži. To lahko vodi do zapletov, kot so srčni infarkt, možganska kap, angina pektoris in motnje v prekrvavitvi okončin in drugih organov.

dobri holesterol

Kako zvišati dobri holesterol v krvi in znižati slab?

Z ustrezno in uravnoteženo prehrano ter zdravim življenjskim slogom lahko veliko naredimo za znižanje slabega holesterola v krvi. Katera hrana pa je najprimernejša za dvigovanje ravni dobrega holesterola?

- Oglas -

Številne študije so pokazale, da so eno izmed takih živil oreščki, denimo mandlji ali indijski oreščki. Ker so kalorični, z njihovo količino ne pretiravajte. Študija, objavljena v reviji American journal of clinical nutrition je pokazala, da se je ljudem, ki so mesec dni po šest dni v tednu uživali oreščke, nivo LDL-holesterola v krvi znižal za 9,3 %.

Zelo priporočljiv je tudi fižol, ki je poln vlaknin, ki znižujejo absorpcijo holesterola iz hrane. Po raziskavi univerze v Arizoni sodeč, naj bi škodljiv holesterol vsakodnevno znižal za 8 %.

Če si ob kosilu privoščite kozarec rdečega vina, ste na dobri poti k znižanju slabega holesterola. Španska študija je pokazala, da se je tistim, ki so med kosilom spili kozarec kakovostnega rdečega vina, LDL-holesterol znižal za 12 %. Z vinom seveda ne pretiravajte.

Zelo dobra izbira so tudi ovseni kosmiči, ki vsebujejo beta-glukan – substanco, ki absorbira slab holesterol, telo pa ga nato izloči. Če si ovsene kosmiče vsak dan pripravite za zajtrk, se bo slab holesterol v krvi v šestih tednih znižal za 5,3%, kažejo raziskave.

- Oglas -

Nikakor ne pozabite na ribe oziroma omega-3 maščobne kisline (nahajajo se predvsem v morskih ribah). Nasičene maščobe zamenjajte z omega-3 maščobami, ki bodo dober holesterol zvišale za 4 %.

.

NAJNOVEJŠE