0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana7 (presenetljivih) razlogov, ki botrujejo dehidraciji

7 (presenetljivih) razlogov, ki botrujejo dehidraciji

MORDA VAS ZANIMA

Voda predstavlja kar 60% našega telesa. Simptomi blage dehidracije se pojavijo že če je zgubimo zgolj 1,5%. Takrat se zniža raven našega razpoloženja in energije poleg tega pa je po najnovejših raziskavah takrat opazen tudi upad kognitivnih funkcij, ki jih vršijo naši možgani. Razlogov, da se dehidracija sploh pojavi, je veliko. Najpogostejši so vročina, telesna vadba ali pa premajhna zaužita količina tekočine. Kaj pa tisti manj očitni razlogi?

- Oglas -

Mesečno perilo

Je za vas nastopil tisti čas v mesecu? Spijte še dodaten kozarec vode ali dva. Estrogen in progesteron, ki se sproščata v času menstruacije namreč vplivata na raven hidratacije v vašem telesu. Spremljajte tudi količino izgubljene krvi. Če morate vložek oziroma tampon zamenjati na vsaki dve uri (ali celo manj) se posvetujte s svojo ginekologinjo hkrati pa povišajte vnos tekočine.

dehidracija

Nekatera zdravila

Preverite seznam stranskih učinkov zdravil, ki jih jemljete. Mnoga zdravila namreč delujejo kot diuretiki in tako povečujejo izločanje seča ter s tem tudi tveganje dehidracije. Takšna so denimo nekatera zdravila za uravnavanje krvnega tlaka ter nekatera zdravila proti driski.

- Oglas -

Diete z nizkim vnosom ogljikovih hidratov

Ogljikovi hidrati so v našem telesu »shranjeni« v neposredni bližini tekočin. Zato tudi izgubimo nekaj vodne teže, ko z dieto začnemo izločati oziroma zmanjševati vnos ogljikovih hidratov. Seveda je to dobro kar zadeva vašo telesno težo a po drugi strani lahko povzroči mnogo nevšečnosti – med drugim tudi dehidracijo. Če torej ogljikove hidrate popolnoma izločimo iz naše diete moramo hkrati poskrbeti tudi za ustrezno hidratacijo.

Stres

Kadar ste pod stresom, nadledvični žlezi sproščata stresne hormone. Nenehen psihični pritisk lahko povzroči, da vaši nadledvični žlezi sčasoma postaneta tako izčrpani, da njuno nepravilno delovanje lahko vodi tudi do dehidracije. Žlezi namreč proizvajata tudi hormon aldosteron, ki pomaga uravnavati raven tekočine in elektrolitov v vašem telesu. Ko utrujenost žlez narašča, proizvodnja aldosterona pade, nizka raven elektrolitov ter tekočine pa povzroči dehidracijo.

Nekatera prehranska dopolnila

Samo zato, ker so naravna to še ne pomeni, da ne morejo negativno vplivati na vaš mehur. Določeni izvlečki, ki jih vsebujejo nekatera prehranska dopolnila dokazano povečujejo izločanje seča kar lahko na dolgi rok pripelje do dehidracije. Vedno torej poglejte sestavine ter temu primerno tudi prilagodite oziroma povečajte vnos tekočine v vaše telo.

Visoka nadmorska višina

Ko se nahajate na visoki nadmorski višini se vaše telo aklimatizira tako s pospešitvijo vašega dihanja kot tudi s povečanjem izločanja urina. Oba »telesna ukrepa« sta sicer več kot potrebna za zdravo prilagoditev telesa na višino na kateri se nahajate, a hkrati lahko ob nezadostnemu vnosu tekočine, privede tudi do dehidracije.

- Oglas -

Zmanjšano uživanje sadja in zelenjave

Če zaradi kakršnegakoli razloga zmanjšate dnevni vnos sadja in/ali zelenjave lahko svoje telo prikrajšate za kar 2 skodelice tekočine na dan. Če torej nimate možnosti uživanja sadja oziroma zelenjave to nikakor ni dobro za vaše telo, vseeno pa dehidracijo lahko preprečite z zadostnim vnosom vode oziroma tekočine.

.

NAJNOVEJŠE