0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaDiabetes – najboljše začimbe za preprečevanje zapletov

Diabetes – najboljše začimbe za preprečevanje zapletov

MORDA VAS ZANIMA

Tako za diabetike kot za vse, ki želijo zmanjšati tveganje za nastanek diabetesa, sta ključna uravnotežena prehrana in dovolj gibanja. Vendar pa kljub temu ne škodi, če svojo vsakodnevno rutino tudi malce začinite – in to dobesedno. Pri lajšanju težav, povezanih z diabetesom, so namreč lahko nekatere začimbe zelo koristne. Uživanje teh začimb pa lahko deluje tudi preventivno.

- Oglas -

Začimbe diabetes

Kurkuma

V kurkumi najdemo snov, imenovano kurkumin, ki je zelo koristen pri številnih zdravstvenih tegobah, med drugim tudi pri diabetesu. Kurkumin namreč lahko, sodeč po nekaterih raziskavah, zniža krvni sladkor. Poleg tega pa kurkumin deluje protivnetno in kot antioksidant, kar pomeni, da zmanjšuje tveganje za srčne okvare in druge zaplete, povezane z diabetesom. Dodajanje kurkume jedem pa je zelo koristno tudi za preprečevanje razvoja diabetesa.

Ingver

Redno uživanje ingverja lahko omili nekatere simptome, ki spremljajo diabetes. Tudi ingver je znan po protivnetnem delovanju, zaradi česar znižuje tveganje za poškodbe vida. Diabetes ima namreč lahko zelo negativen vpliv tudi na pacientove oči. Obstajajo pa tudi dokazi za to, da lahko snovi, ki jih najdemo v ingverju, preprečijo spremembe v beljakovinah, do katerih prihaja zaradi previsokega krvnega sladkorja. Posledica omenjenih spremembe so lahko med drugih poškodbe celic, živcev in krvnih žil.

- Oglas -

Rdeča čebula

Že 100 gramov surove rdeče čebule na dan naj bi pomagalo pri zniževanju krvnega sladkorja – in to tako pri pacientih z diabetesom tipa 1 kot pri tistih z diabetesom tipa 2. Še posebej koristno je lahko uživanje rdeče čebule kot del obroka, ki vsebuje sladkorje. Tako namreč obstaja precej manjša nevarnost za naglo povišanje ravni sladkorja v krvi.

Črna kumina in diabetes

Semena črne kumine

Semena črne kumine so se dolga stoletja uporabljala v tradicionalni medicini. Koristna naj bi bila pri preprečevanju vnetij v telesu, zniževanju količine maščob v krvi ter preprečevanju srčnih in jetrnih bolezni, poleg tega pa delujejo tudi protibakterijsko. K vsem omenjenim koristim pa lahko prištejemo tudi pozitivno delovanje na paciente z diabetesom, kar potrjuje vse več raziskav.

Grško seno

Uživanje grškega sena lahko zniža raven krvnega sladkorja, izmerjenega na tešče, pomagalo pa naj bi tudi pri uravnavanju sladkorja v krvi po obroku. Pred nedavnim opravljena raziskava pa je razkrila tudi, da je prav grško seno eden najučinkovitejših dodatkov za preprečevanje pojava diabetesa. Ljudje, ki so vsakodnevno uživali grško seno, so namreč zelo redko zboleli za to boleznijo. Žal pa pri nekaterih uživanje grškega sena povzroča trebušne težave, zato morate biti na začetku previdni pri poviševanju količine.

- Oglas -

Aloe vera

Uporaba aloe vere še zdaleč ni omejena le na blaženje sončnih opeklin, čeprav je po tem verjetno najbolj znana. V zadnjem času se povečuje število raziskav, ki preverjajo, ali je lahko aloe vera res učinkovita tudi pri lajšanju simptomov, značilnih za diabetes. Za zdaj se zdijo izsledki zelo obetavni. Aloe vera naj bi pomagala pri neposrednem zniževanju krvnega sladkorja, pozitivni učinki uživanja pa so opazni tudi dolgoročno.

.

NAJNOVEJŠE