Grško seno je rastlina, katere zdravilne učinkovine so bile poznane že antičnemu človeku. V Aziji oziroma na Bližnjem in Srednjem Vzhodu je grško seno pomembna začimba ter nujna sestavina karija, v zahodnem svetu pa se vedno bolj uveljavlja.

Grškemu senu pripisujejo številne zdravilne učinke – pomaga pri sladkorni bolezni, visokemu holesterolu, zdravljenju kroničnega kašlja, slabokrvnosti, pomanjkanju apetita, rahitisu ter zdravljenju trebušnih motenj in pri stimulaciji prebave. Preverit, ali lahko pomaga tudi vam pri kateri izmed tegob ali bolezni.

Grško seno

Spoznajte grško seno

Grško seno, znano tudi pod imeni sabljasti triplat, smiljka in piskavica, je rastlina iz družine metuljnic. Ima lahke zelene liste in majhne bele cvetove, v višino pa lahko zraste med 40 in 90 cm. Na njenih steblih poganja stročje, ki vsebuje majhna, rjavo-rumena semena, ki jih zaznamuje oster okus in močna aroma.

Prve zapise o zdravilnih učinkovinah grškega sena je spisal že Hipokrat, oče antične medicine. Danes se grško seno, ki pri nas uspeva po kamnitih kraških goličavah, goji zaradi številnih učinkovin, ki so pomembna surovina v farmacevtski industriji, zato ga pri naravnem in ljudskem zdravilstvu ne smemo spregledati.

Za kaj vse je koristno?

Poleg pripravkov, ki vsebujejo grško seno in se med drugim uporabljajo za zdravljenje sladkorne bolezni in anoreksije, je grško seme primerno tudi za zunanjo uporabo. Iz semen lahko tako pripravimo obkladke, obloge, vroče ovoje in mazila za zdravljenje ekcemov in drugih kožnih težav. Semena v tem primeru zdrobimo, damo v vodo in zavremo. Pripravek nato pustimo statni nekaj minut, da se nekoliko ohladi, nato pa ga še toplega namestimo na prizadeti predel kože kot oblogo.

Jemanje ekstrakta grškega sena pred jedjo naj bi zniževalo glikemični indeks obroka. Pri uživanju hrane z nižjim glikemičnim indeksom smo siti prej in dlje časa. Izvleček grškega sena se po nekaterih študijah priporoča tudi kot hormonska terapija, saj pomaga pri problemih s prostato, pri menopavzi in težavah pred menstruacijo.