0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineGrško seno – polno zdravilnih učinkovin

Grško seno – polno zdravilnih učinkovin

MORDA VAS ZANIMA

Grško seno ali sabljasti triplat (Trigonella foenum graecum) je rastlina, katere zdravilne učinkovine so bile poznane že antičnemu človeku. V Aziji oziroma na Bližnjem in Srednjem Vzhodu je triplat pomembna začimba ter nujna sestavina karija, v zahodnem svetu pa se vedno bolj uveljavlja.

- Oglas -

Kaj je grško seno?

Grško seno, znano tudi kot Trigonella foenum-graecum, je zelnata rastlina, ki izvira iz Bližnjega vzhoda in Indije. Semena te rastline so že stoletja cenjena zaradi svoje vsestranske uporabe v kulinariki in tradicionalni medicini. Semena grškega sena so bogata z različnimi hranili, vključno z vlakninami, beljakovinami, minerali (npr. železo, magnezij, kalij) in vitaminom C. Toda najbolj znano hranilo v grškem senu je fenugreekol, spojina, ki ji pripisujejo številne zdravstvene koristi.

Grško seno ali Sabljasti triplat, nenavadna rastlina iz družine metuljnic, je ena najbolj razširjenih začimbnih rastlin v azijskem svetu in povsod drugod, kjer je doma kari (curry). Prav v tej začimbni mešanici so, vsaj na indijski podcelini in v okolici, temeljnega aromatičnega pomena zmleta semena sabljastega triplata, ki imajo veliko prehransko-zdravilnih odlik, po katerih sicer metuljnic, sploh pa njihova semena, niti najmanj ne poznamo.

Sabljasti triplat (Trigonella foenum graecum) so kot začimbno in zdravilo rastlino najprej uporabljali na območju današnje Indije, potem v zahodni Aziji, v starem Egiptu in v antični Grčiji. Iz slednje dežele so ga, tako kot še veliko drugih kulturnih rastlin, za svojega vzeli Rimljani in ga poimenovali ‘grško seno’. Po razpadu rimskega imperija je rastlina preživela v samostanskih vrtovih. V srednjem veku je veljala za eno najbolj zdravilnih.

- Oglas -

Grško seno je znano po številnih koristnih učinkih

Grškemu senu pripisujejo številne zdravilne učinke – pomaga pri sladkorni bolezni, visokemu holesterolu, zdravljenju kroničnega kašlja, slabokrvnosti, pomanjkanju apetita, rahitisu ter zdravljenju trebušnih motenj in pri stimulaciji prebave. Preverite, ali lahko pomaga tudi vam pri kateri izmed tegob ali bolezni.

Grško Seno - Sabljasti Triplat

Grško seno, znano tudi pod imeni sabljasti triplat, smiljka in piskavica, je rastlina iz družine metuljnic. Ima lahke zelene liste in majhne bele cvetove, v višino pa lahko zraste med 40 in 90 cm. Na njenih steblih poganja stročje, ki vsebuje majhna, rjavo-rumena semena, ki jih zaznamuje oster okus in močna aroma.

Prve zapise o zdravilnih učinkovinah grškega sena je spisal že Hipokrat, oče antične medicine. Danes se grško seno, ki pri nas uspeva po kamnitih kraških goličavah, goji zaradi številnih učinkovin, ki so pomembna surovina v farmacevtski industriji, zato ga pri naravnem in ljudskem zdravilstvu ne smemo spregledati.

Koristi grškega sena za zdravje

 1. Izboljšuje prebavo: Grško seno vsebuje veliko vlaknin, ki so ključne za zdravo prebavo. Vlaknine pomagajo pri uravnavanju črevesne gibljivosti, preprečujejo zaprtje in pomagajo pri odstranjevanju toksinov iz telesa. To je še posebej pomembno za tiste, ki imajo težave s prebavo.
 2. Nadzor krvnega sladkorja: Študije so pokazale, da lahko grško seno pomaga pri nadzoru ravni krvnega sladkorja pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Vlaknine in druge spojine v grškem senu pomagajo pri izboljšanju občutljivosti na insulin in zmanjšanju nihanja ravni sladkorja v krvi.
 3. Podpora hujšanju: Vlaknine v grškem senu lahko pomagajo pri izgubi telesne teže tako, da povzročijo občutek sitosti in tako zmanjšajo apetit. Poleg tega lahko fenugreekol pomaga pri uravnavanju telesne teže s spodbujanjem presnove in izboljšanjem ravni energije.
 4. Zdravje srca: Grško seno lahko pozitivno vpliva na zdravje srca. Pomaga pri zniževanju ravni holesterola v krvi, kar zmanjšuje tveganje za srčne bolezni. Poleg tega lahko antioksidanti v grškem senu pomagajo pri zaščiti srca pred oksidativnim stresom.
 5. Zmanjšanje vnetij: Grško seno vsebuje protivnetne spojine, ki lahko pomagajo pri zmanjšanju vnetij v telesu. To je lahko koristno pri lajšanju bolečin in nelagodja pri ljudeh z artritisom ali drugimi vnetnimi boleznimi.
 6. Podpora dojenju: Grško seno je znano tudi kot galaktagog, snov, ki povečuje proizvodnjo materinega mleka. To je koristno za matere, ki dojijo in se borijo z nizko proizvodnjo mleka.
 7. Koža in lasje: Grško seno lahko pomaga tudi pri ohranjanju zdrave kože in las. V obliki maske ali olja za lase lahko pomaga pri preprečevanju izpadanja las, krepi lasne mešičke in izboljšuje teksturo kože.

Grško seno lahko uporabite na različne načine:

- Oglas -
 1. Uporaba semen: Semena grškega sena lahko dodate v svoje jedi za okus in hranilno vrednost. Dodajte jih v juhe, karije, enolončnice, solate ali jih uporabite kot začimbo za meso.
 2. Čaj: Lahko pripravite čaj iz semen grškega sena tako, da jih prelijete z vrelo vodo. Ta čaj je odličen za prebavo in uravnavanje ravni sladkorja v krvi.
 3. Dodatek za hujšanje: Če želite izgubiti težo, lahko razmislite o uporabi grškega sena v obliki prehranskega dopolnila.
 4. Uporaba v kozmetiki: Grško seno v obliki olja ali prahu lahko uporabite v domačih maskah za obraz, lase in kožo.

Kaj tako diši?

Naj ne preseneti, da po uživanju sabljastega triplata v kakršnikoli obliki zelo dišimo, saj se njegove dišavne sestavine izločajo skozi sluznice in skozi kožo. Pri tem mimogrede opravijo vrsto razkuževalnih, poživilnih, čistilnih in drugih zdravju koristnih dejavnosti. Kaj kava in čaj, sabljasti triplat! Zato naj sodi v temeljno zbirko semen za kaljenje, ki jo imamo v primernih količinah vedno pri roki.

Sabljasti triplat, bodisi v ‘speči’ obliki kot seme, oživljen s kaljenjem ali kot zelena rastlina poleg beljakovin, rudnin in vitaminov vsebuje sluzi, grenčine, eterično olje, fitoestrogene, nekaj več saponinov kot druga semena stročnic in druge snovi. Njegovi učinki so raznoliki.

 • Je imenitno splošno krepčilo in čistilo.
 • Pravijo, da ni brez afrodiziačnih lastnosti.
 • Veča apetit in spodbuja prebavo. 
 • Znižuje raven holesterola v krvi in vpliva na znižanje krvnega sladkorja.
 • Učinkuje razkuževalno in ščiti telesne sluznice pred okužbami. 
 • Pospešuje presnovo in deluje splošno razstrupljevalno, saj spodbuja delovanje ledvic in jeter.
 • Lepša krvno sliko in pomaga pri vseh vrstah utrujenosti.

Za kaj vse je grško seno ali sabljasti triplat koristno?

Poleg pripravkov, ki vsebujejo grško seno in se med drugim uporabljajo za zdravljenje sladkorne bolezni in anoreksije, je primerno tudi za zunanjo uporabo. Iz semen lahko tako pripravimo obkladke, obloge, vroče ovoje in mazila za zdravljenje ekcemov in drugih kožnih težav. Semena v tem primeru zdrobimo, damo v vodo in zavremo. Pripravek nato pustimo statni nekaj minut, da se nekoliko ohladi, nato pa ga še toplega namestimo na prizadeti predel kože kot oblogo.

Jemanje ekstrakta grškega sena pred jedjo naj bi zniževalo glikemični indeks obroka. Pri uživanju hrane z nižjim glikemičnim indeksom smo siti prej in dlje časa. Izvleček grškega sena se po nekaterih študijah priporoča tudi kot hormonska terapija, saj pomaga pri problemih s prostato, pri menopavzi in težavah pred menstruacijo.

Pomaga nam lahko tudi pri:

 • Zmanjšanju holesterola v krvi – grško seno naj bi lahko zmajševalo ravni slabega holesterola v krvi.
 • Zmanjševanju apetita – redno uživanje grškega sena je pripomoglo k zmanjšanemu vnosu maščob v telo tudi za do 17% in pomagalo odpraviti pretiran apetit.
 • Deluje proti kožnim vnetjem – za lajšanje kožnih težav in vnetij so ga ljudje uporabljali že stoletja.
 • Pomoč proti zgagi – v eni izmed študij je bilo ugotovljeno, da lahko uživanje čaja iz grškega sena prispeva k lajšanju simptomov zgage.
Sabljasti Triplat

Grško seno in materino mleko

Raziskave kažejo, da je grško seno lahko varna, naravna pomoč pri spodbujanju mlečnih žlez in nastajanju materinega mleka. V eni izmed študij, ki je potekala 14 dni in v kateri je sodelovalo 77 doječih mater je pokazala, da je uživanje čaja iz grškega sena povečalo proizvodnjo mleka v mlečnih žlezah. Ker pri nekaterih ženskah pride do pomanjkanja mleka, le-te navadno najprej pošičejo naravno pomoč pri proizvodnji mleka, med katere sodi tudi grško seno.

Surova moč

Sabljasti triplat je ena najbolj razširjenih začimbnih rastlin v azijskem svetu in povsod drugod, kjer je doma kari (curry) – to je z bogato aromatično začimbno mešanico odišavljena zelenjavna ali mesna jed.

 • Zmleta semena uporabljamo za začimbo raznovrstnih jedi, predvsem kuhane zelenjave. 
 • Mlade poganjke in nakaljena semena uživamo surova, tako zaradi okusa in arom kot zaradi poživilnega in zdravilnega učinkovanja. Popestrijo solate, jogurt in podobne mlečne izdelke. Več kot primerni so tudi za pripravo namazov.
 • Za poživitev in čiščenje telesa nakaljena semena večkrat na dan pojemo po ščepec kar tako, brez dodatkov.
.

NAJNOVEJŠE