Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
Zdravilne rastlineGrško seno – polno zdravilnih učinkovin

Grško seno – polno zdravilnih učinkovin

MORDA VAS ZANIMA

Grško seno ali triplat je rastlina, katere zdravilne učinkovine so bile poznane že antičnemu človeku. V Aziji oziroma na Bližnjem in Srednjem Vzhodu je triplat pomembna začimba ter nujna sestavina karija, v zahodnem svetu pa se vedno bolj uveljavlja.

Grško seno je znano po številnih koristnih učinkih

- Oglas -

Grškemu senu pripisujejo številne zdravilne učinke – pomaga pri sladkorni bolezni, visokemu holesterolu, zdravljenju kroničnega kašlja, slabokrvnosti, pomanjkanju apetita, rahitisu ter zdravljenju trebušnih motenj in pri stimulaciji prebave. Preverite, ali lahko pomaga tudi vam pri kateri izmed tegob ali bolezni.

Grško seno

Spoznajte grško seno

Grško seno, znano tudi pod imeni sabljasti triplat, smiljka in piskavica, je rastlina iz družine metuljnic. Ima lahke zelene liste in majhne bele cvetove, v višino pa lahko zraste med 40 in 90 cm. Na njenih steblih poganja stročje, ki vsebuje majhna, rjavo-rumena semena, ki jih zaznamuje oster okus in močna aroma.

Prve zapise o zdravilnih učinkovinah grškega sena je spisal že Hipokrat, oče antične medicine. Danes se grško seno, ki pri nas uspeva po kamnitih kraških goličavah, goji zaradi številnih učinkovin, ki so pomembna surovina v farmacevtski industriji, zato ga pri naravnem in ljudskem zdravilstvu ne smemo spregledati.

Za kaj vse je koristno?

Poleg pripravkov, ki vsebujejo grško seno in se med drugim uporabljajo za zdravljenje sladkorne bolezni in anoreksije, je primerno tudi za zunanjo uporabo. Iz semen lahko tako pripravimo obkladke, obloge, vroče ovoje in mazila za zdravljenje ekcemov in drugih kožnih težav. Semena v tem primeru zdrobimo, damo v vodo in zavremo. Pripravek nato pustimo statni nekaj minut, da se nekoliko ohladi, nato pa ga še toplega namestimo na prizadeti predel kože kot oblogo.

- Oglas -

Jemanje ekstrakta grškega sena pred jedjo naj bi zniževalo glikemični indeks obroka. Pri uživanju hrane z nižjim glikemičnim indeksom smo siti prej in dlje časa. Izvleček grškega sena se po nekaterih študijah priporoča tudi kot hormonska terapija, saj pomaga pri problemih s prostato, pri menopavzi in težavah pred menstruacijo.

Pomaga nam lahko tudi pri:

  • Zmanjšanju holesterola v krvi – grško seno naj bi lahko zmajševalo ravni slabega holesterola v krvi.
  • Zmanjševanju apetita – redno uživanje grškega sena je pripomoglo k zmanjšanemu vnosu maščob v telo tudi za do 17% in pomagalo odpraviti pretiran apetit.
  • Deluje proti kožnim vnetjem – za lajšanje kožnih težav in vnetij so ga ljudje uporabljali že stoletja.
  • Pomoč proti zgagi – v eni izmed študij je bilo ugotovljeno, da lahko uživanje čaja iz grškega sena prispeva k lajšanju simptomov zgage.

Grško seno in materino mleko

Raziskave kažejo, da je grško seno lahko varna, naravna pomoč pri spodbujanju mlečnih žlez in nastajanju materinega mleka. V eni izmed študij, ki je potekala 14 dni in v kateri je sodelovalo 77 doječih mater je pokazala, da je uživanje čaja iz grškega sena povečalo proizvodnjo mleka v mlečnih žlezah. Ker pri nekaterih ženskah pride do pomanjkanja mleka, le-te navadno najprej pošičejo naravno pomoč pri proizvodnji mleka, med katere sodi tudi grško seno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×