0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZnaki, da uživate preveč sladkorja

Znaki, da uživate preveč sladkorja

MORDA VAS ZANIMA

Znate prisluhniti svojemu telesu? Po katerih znakih veste, da v svoje telo vnašate preveč sladkorja? Tudi, če mislite, da ne uživate veliko sladkorja, se ta skriva v hrani, kjer ga verjetno ne bi pričakovali – celo v vloženih kumaricah in v večini vnaprej pripravljene industrijske hrane.

- Oglas -

Hrepenite po sladkem

Če nenehno hrepenite po sladkem, je to eden izmed signalov, da pretiravate s količino zaužitega sladkorja. Sladkor je v vseh svojih oblikah eden izmed glavnih razlogov za debelost in kronične bolezni,  sladkor  pri ženskah v menopavzi poveča nevarnost srčnega napada za kar 30 odstotkov.

Sladkor ne vsebuje popolnoma nobenih za telo koristnih snovi, je popolnoma brez vitaminov in mineralov,  predvsem rafiniran sladkor negativno vpliva na delovanje naših celic in povzroči, da te ne dobijo dovolj kisika. Sladkor, ki so ga poimenovali beli morilec, torej za vaše telo pomeni samo prazne kalorije. Pretiravanje s sladkorjem lahko negativno vpliva na delovanje ožilja in možganov. Še sprejemljiva meja dnevno zaužitega sladkorja je 10 odstotkov dnevne energije.

Če uživate preveč sladkorja, ta preko hormonskega sistema v vaših možganih povzroči spremembe, kot je izločanje serotonina – hormona sreče, zato lahko ljudje postanejo odvisni od sladkorja. Če nenehno hrepenite po sladkem, je to zanesljiv znak, da ste s sladkorjem verjetno pretiravali in da morate omejiti uživanje.

- Oglas -

Gube

Uživanje sladkorja negativno vpliva tudi na vašo kožo, saj vpliva na kakovost proizvodnje kolagena in elastina – beljakovini, ki koži dajeta napetost in elastičnost. Sladkor torej stara kožo in upočasni postopek obnove kože. Prezgodnjo staranje kože lahko torej odpravite tudi tako, da močno omejite vnos sladkorja v svoje telo. Ne pozabite na zadostno količino popite tekočine.

Maščoba okoli notranjih organov

Najbolj nevarno je nabiranje maščobe okoli organov, najbolj znan primer je trebušna debelost, ki je očiten znak, da morate zmanjšati vnos sladkorja.  Tu bodite pozorni predvsem na skriti sladkor v gaziranih pijačah in tudi na umetna sladila, ki lahko povzročajo prebavne težave in spodbujajo apetit.

Zobna gniloba

Do zobne gnilobe ali kariesa pride zato, ker se bakterije, prebivalci vaše ustne votline, hranijo predvsem s sladkorji. Te bakterije proizvajajo kislino, ki uničuje sklenino in povzroča karies. Z omejitvijo vnosa sladkorja lahko torej poskrbite tudi za lepši nasmeh in predvsem za zdravje v ustni votlini.

Prebavne težave

Sladkor lahko povzroči, da vaš prebavni sistem ne deluje tako, kot bi moral. Fruktoza lahko močno poveča tveganje za sindrom prepuščajočega črevesja in povzroči vnetja. Sladkor negativno vpliva tudi na mikroorganizme v prebavilih. Če hočete zopet vzpostaviti ravnovesje v prebavilih, potem omejite vnos sladkorja in jejte veliko fermentirane in z vlakninami bogate nepredelane hrane.

.

NAJNOVEJŠE