Zdravje & prehranaKo prebava ne deluje tako, kot bi morala

Ko prebava ne deluje tako, kot bi morala

MORDA VAS ZANIMA

Kronično zaprtje je težava sodobnega človeka. Pravzaprav je to postala že tako velika tegoba, da so odvajala in druga zdravila za zaprtje postala eno izmed zelo pogosto prodajanih zdravil. Težave s črevesjem so neredko še vedno nekakšen tabu. O tem človek nerad govori, počuti se nelagodno in mu je nerodno. Nekateri o tem nočejo govoriti niti zdravniku in poskušajo zadevo urediti sami. Žal pogosto neuspešno in tako trpijo leta dolgo. Ste tudi vi med njimi?

- Oglas -

Prebava

Odvajala lahko povzročajo celo odvisnost

Odvajanje blata je naraven in izredno dragocen način čiščenja našega telesa. Tako izločamo telesne odpadke in strupe, ki bi sicer zelo škodljivo vplivali na naše telo. Telo je seveda oboroženo tudi z drugimi organi, ki opravljajo funkcijo čiščenja, a črevo je tisto, ki opravlja izredno pomembno vlogo, a je po drugi strani neredko zapostavljeno in na stranskem tiru. Z odvajanjem se ne ukvarjamo, o tem se pravzaprav ne govori. Če težave z zaprtjem rešujete z odvajali, na dolgi rok niste na dobri poti. Zaradi dolgoročne uporabe odvajal lahko pride do nič koliko težav. Od teh zdravil lahko postanemo odvisni, privedejo lahko do neravnovesja elektrolitov, dehidracije, lenega črevesja, kakor tudi do infekcije v črevesju ter poškodb ledvic in/ali jeter. Torej, še en razlog več, da svoje črevesje enkrat in za vselej spravimo v red!

Kaj je zaprtje?

Predvsem moramo začeti poslušati svoje telo! Naše telo nam vedno znova sporoča, kako se počuti. Včasih so njegovi namigi majceni in subtilni in jih v naglici vsakdana sploh ne zaznamo. Včasih pa nam telo jasno in glasno pove, da mu nekaj ne ustreza in da je že zadnji čas, da nekaj spremenimo in uredimo. Zaprtje in druge prebavne težave so tako signal, s katerim nam naše telo bolj ali manj glasno sporoča, da nekaj ne deluje čisto v redu. To moramo slišati in nujno ukrepati!

Pa poglejmo, kaj sploh razumemo pod zaprtje:

 • Nepopolna izpraznitev črevesja. Torej, čeprav vsak dan odvajamo blato, imamo še vedno občutek, da je v našem črevesju še nekaj ostalo in mora ven.
 • Suho blato, ki ga odvajamo z naporom.
 • Neredno in neuspešno praznjenje črevesja.
 • Druge prebavne težave, kot so krči v črevesju, vetrovi in napenjanje.

Poglavitni razlogi za težave

Človek, ki ima težave z zaprtjem, se običajno sprašuje, zakaj se mu to dogaja. Razlogov je seveda več in popolnoma nemogoče je našteti prav vse. Pa vendar lahko nanizamo vsaj nekaj bistvenih razlogov za zaprtje:

 • Sprememba v načinu prehranjevanja.
- Oglas -

Če spremenimo svoj način prehranjevanja (smo na dieti ali odpotujemo v kraje, kjer uživamo drugačno prehrano), se nam lahko dogodi, da smo začasno zaprti. Ta težava se običajno reši sama od sebe.

 • Premalo zaužite tekočine.

Če pijemo premalo, se nam lahko pripeti kar nekaj nevšečnosti. Lahko nas boli glava, smo utrujeni, ne moremo se skoncentrirati, boli nas v križu, naša koža je mlahava in ne nazadnje – smo zaprti.

Če imate težave z zaprtjem, je prvo, kar morate pri sebi preveriti, to, koliko tekočine zaužijete. Če ne pijete dovolj, je treba urediti najprej to. Seveda imam v mislih vodo!

 • Premajhen vnos vlaknin.

Vlaknine so metla za naše črevo in nam pomagajo, da naša prebava poteka tako, kot je treba. Če ne zaužijemo dovolj vlaknin, je tu lahko razlog slabega odvajanja. Vlaknine najdete predvsem v sadju, zelenjavi in polnovrednih žitih. Na dan bi jih morala odrasla oseba zaužiti vsaj 30 g.

 • Visoka raven stresa, čustvena travma, stiska.

Ko smo v stresu, nič ne deluje tako, kot bi moralo. Če je stres vaš dnevni spremljevalec in ga le s težavo obvladujete ali pa sploh ne, imate lahko na daljši rok resne težave. Zaprtje je le ena izmed njih, in še to skoraj najmanjša! Torej, če je vaše prehranjevanje zgledno, zaužijete dovolj tekočine, a ne obvladujete svojega stresa, še niste kaj dosti naredili za svojo prebavo.

 • Ne gremo na stranišče, ko nas tišči na blato.

Verjetno ste se že vsi srečali s tem, da ne greste na stranišče, ko veste, da bi morali. Saj veste, včasih moramo na stranišče ob najmanj primernem času. V trgovini, v avtu, na sestanku, ko nekaj pomembnega delamo … In potem človek pač malo zadrži in počaka na primernejši trenutek. Tisti, ki imajo navado pogosto zadrževati blato in pogosto ne gredo na stranišče, ko bi morali, imajo lahko s časom težave z zaprtjem.

 • Nizke vrednosti železa.

Telo, ki ima nizke vrednosti železa, nima dovolj energije in ne odvaja dobro. Še en razlog več, da končno uredite svoje težave z železom!

 • Nosečnost.
- Oglas -

Nosečnice in mamice tja do treh mesecev po porodu imajo neredko težave z odvajanem. Na srečo ta težava običajno sama od sebe mine.

Menstruacija lahko skozi različne hormonske faze povzroči različne težave s prebavo.

Določena zdravila imajo med stranskimi učinki tudi zaprtje. Tu imamo v mislih predvsem antidepresive, analgetike, antipsihotike, zdravila za visok krvni tlak in dodatke železa.

 • Drugo: staranje, virusi, vnetje slepiča, zastrupitev s hrano, itd.

Prebava

Posledice neurejene prebave

Če ne uredimo svoje prebave in ne poskrbimo za naše zaprtje, si na daljši rok lahko nakopljemo celo kopico težav:

 1. Prepuščajoče črevo

Strupi v črevesju lahko oslabijo črevesno steno, zaradi česar pride do prepuščajočega črevesja. Zaradi prepuščajočega črevesja lahko molekule nepopolno prebavljene hrane, beljakovin, strupov, holesterola in maščob preidejo v krvni obtok in limfo. To pa lahko povzroči resne zdravstvene težave.

 1. Divertikulitis

Kadar se pri odvajanju neprenehoma preveč naprezamo, lahko zaradi tega pritiska v črevesju nastanejo žepki, kjer se nabira črevesna vsebina. Ti žepki se imenujejo divertikulitis in so lahko domovanje fermentiranja in gnitja vsebine črevesja, kar ravno tako lahko povzroči težave.

 1. Razrast patogenov

Gnitje in fermetiranje vsebine črevesja lahko stimulira razraščanje nevarnih patogenov, kot so paraziti, bakterije in glive.

 1. Pomanjkanje energije

Prekomerno kopičenje strupov v našem črevesju lahko povzroči pomanjkanje kisika in posledično energije.

Prebava

Spremljajte delovanje svojega črevesja

Vse od zgoraj naštetega lahko vodi v kronična vnetja in še drugih resnih težav. Nenazadnje ni zanemarljivo tudi to, da imajo tisti, ki imajo težave z zaprtjem, neredko tudi težave z neprijetnim telesnim vonjem, zadahom, nespečnostjo, nočnimi morami, slabostjo in srbenjem. To pa ni prijetno, kajne? Zato moramo še enkrat poudariti, kako zelo pomembno je, da poskrbimo za redno odvajanje. Težko je določiti normalen ritem odvajanja, ker smo si ljudje zelo različni. Ugotovljeno je bilo, da ljudje odvajamo blato med trikrat dnevno do trikrat tedensko. Kakor koli, pomembno je, da gremo na veliko potrebo vsaj enkrat dnevno. Če ni tako, se že lahko počutimo neprijetno, polni, zablokirani ipd. Lahko pa se že začnejo milejši vnetni procesi. Torej, spremljajte delovanje svojega črevesja, če imate težave, je priporočljivo, da si tudi zapisujete, kaj se dogaja z vašim odvajanjem. Tako boste lažje našli vzroke svojih težav in jih tudi odpravili. In ne pozabite – strokovnjaki pravijo, da se večina naših težav začne ravno v črevesju!

Kako si lahko še dodatno pomagamo pri zaprtju:

 • Pri vsakem obroku jejte vlaknine. Kot smo še omenili, so sadje, zelenjava in polnovredna žita, dobri viri vlaknin. Nekateri pa jih morajo svoji prehrani še dodajati.
 • Dnevno popijte približno 1,5 litra čiste vode. To vam ne bo izboljšalo samo prebave, temveč bo dobrodejno vplivalo na celotno telo.
 • Pri pripravi hrane uporabljajte začimbe. Nekatere začimbe negujejo naša prebavila, zato jih je pametno čim pogosteje uporabljati. Med njimi so koriander, kurkuma, ingver, kajenski poper, komarček, indijski trpotec itd. Priporočajo tudi uživanje aloe vere, regrata in kopriv.
 • Pri pospešitvi prebave vam lahko pomaga tudi to, da na tešče popijete 1 žlico domačega jabolčnega kisa z vodo. To bo pospešilo izločanje želodčne kisline, kar bo pospešilo tudi prebavo in izločanje toksinov.
 • Ne pretiravajte z beljakovinami. Prekomerno uživanje živalskih beljakovin upočasnjuje prebavo in lahko privede do prebavnih motenj in gnitja v črevesju.
 • Ne pozabite na zdrave maščobe, še posebej pa bodite pozorni, da zaužijete dovolj maščobnih kislin omega-3.
 • Poskrbite, da zaužijete dovolj magnezija. Magnezij sprošča mišice, vključujoč tiste v črevesju.
 • Poskrbite za to, da dobro dihate! Če ne dihate dobro, imate v telesu napetosti, blokade in se ne počutite dobro.
 • Poskrbite za redno gibanje. Če se redno gibljemo, to pospešuje našo presnovo in gibanje črevesja.
 • Ko opravljate veliko potrebo, bi bilo najbolje, da to počnete v položaju počepa. To telesu omogoči, da je v naravnejšem položaju za odvajanje, saj je črevo v najboljšem položaju za praznenje. V praksi lahko to izvedete že tako, da imate ob straniščni školjki manjšo pručko, ki vas bo spravila v položaj počepa. Veliko dobrih idej najdete tudi v internetu.
 • Poskrbite za zdrave prebivalce črevesne flore s tem, da zaužijete dovolj probiotikov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×