Tri domača zdravila zoper zgago

    Vsi poznamo zoprn pekoč občutek v grlu, ki mu z zgovornim imenom pravimo kar zgaga. Pekoča bolečina nastane, ko želodčna kislina iz želodca začne uhajati v požiralnik, mišica zapiralka pa uhajanje kisline navzgor po grlu dopušča. Zgaga je bolj pogosta pri kadilcih, sicer pa se pojavi po obilnejših obrokih, pa tudi nekatera živila jo lahko povzročajo, na primer paprika.


    Najbolj razširjeno zdravilo zoper zgago je zagotovo mineralna voda bogata z magnezijem, vendar je nimamo vedno pri roki. Preverite, če imate v svojem gospodinjstvu katero od naslednjih živil, ki vam prav tako utegnejo pomagati.

    Naravno nad zgago

    Ingver

    Ingver pomaga sprostiti mišice v steni požiralnika, te pa nato nehajo potiskati želodčno kislino navzgor po grlu. Čajno žličko sveže naribanega ingverja namakajte 10 minut v vreli vodi. Lahko dodate tudi ščepec cimeta, ki pomirja pekoč občutek. Olajšanje bi moralo po tako pripravljenem čaju priti že v nekaj minutah.

    Soda bikarbona

    Soda bikarbona je zelo bazična in nevtralizira želodčno kislino. Pol čajne žličke sode bikarbone dajte v skodelico tople vode, vanjo pa nato iztisnite še nekaj kapljic limoninega soka. Bodite pozorni, saj bo blagodejno na vas delovala samo kombinacija obojega: soda bikarbona v stiku z želodčno kislino utegne proizvajati pline, limona pa jih istočasno razkraja.

    Janežev čaj

    Janež je tradicionalno zdravilo, ki pomirja zgago. Če pri roki nimate janeža, lahko uporabite tudi kumino. Čajno žličko enega ali drugega zmešajte s skodelico tople vode, mešanico pustite 15 minut, jo odcedite in popijte tako pripravljen čaj.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte

    Ne zamudite zanimivih vsebin: