Zgaga: 3 hitre domače rešitve, ki pomagajo

Vsi poznamo zoprn pekoč občutek v grlu, ki mu z zgovornim imenom pravimo kar zgaga. Pekoča bolečina nastane, ko želodčna kislina iz želodca začne uhajati v požiralnik, mišica zapiralka pa uhajanje kisline navzgor po grlu dopušča. Zgaga je bolj pogosta pri kadilcih, sicer pa se pojavi po obilnejših obrokih, pa tudi nekatera živila jo lahko povzročajo, na primer paprika.

Najbolj razširjeno zdravilo zoper zgago je zagotovo mineralna voda bogata z magnezijem, vendar je nimamo vedno pri roki. Preverite, če imate v svojem gospodinjstvu katero od naslednjih živil, ki vam prav tako utegnejo pomagati.

Ingver

Ingver pomaga sprostiti mišice v steni požiralnika, te pa nato nehajo potiskati želodčno kislino navzgor po grlu. Čajno žličko sveže naribanega ingverja namakajte 10 minut v vreli vodi. Lahko dodate tudi ščepec cimeta, ki pomirja pekoč občutek. Olajšanje bi moralo po tako pripravljenem čaju priti že v nekaj minutah.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je zelo bazična in nevtralizira želodčno kislino. Pol čajne žličke sode bikarbone dajte v skodelico tople vode, vanjo pa nato iztisnite še nekaj kapljic limoninega soka. Bodite pozorni, saj bo blagodejno na vas delovala samo kombinacija obojega: soda bikarbona v stiku z želodčno kislino utegne proizvajati pline, limona pa jih istočasno razkraja.

Janežev čaj

Janež je tradicionalno zdravilo, ki pomirja zgago. Če pri roki nimate janeža, lahko uporabite tudi kumino. Čajno žličko enega ali drugega zmešajte s skodelico tople vode, mešanico pustite 15 minut, jo odcedite in popijte tako pripravljen čaj.

Naj vas zgaga ne preseneti!

Če se pri vas zgaga pogosto ponavlja, obisk zdravnika seveda ne bo odveč. Paziti pa morate tudi na količino hrane, ki jo zaužijete v enem obroku. Tudi določena živila, še posebej zelo sladka, slana in pekoča so znana po tem, da lahko sprožijo nastanek zgage, zato je priporočeno tudi, da si zapisujete, kaj ste pojedli in tako boste veliko lažje ugotovili, katera hrana vam škoduje in ob kateri je večja verjetnost, da vam bo ponagajala zgaga.