Pripraviti domač kruh je veliko zadovoljstvo. Mesiti testo z lastnimi rokami, svež in topel kruh iz pečice ter omamen vonj vas z lahkoto prepričajo, da se postopka lotite najmanj enkrat tedensko. Predstavljamo vam recept za omamen kruh z italijanskimi olivami.
Ker je danes kruh precej poceni, smo pozabili, kako dober je kruh narejen doma. Včasih so gospodinje pekle kruh v kamniti peči in družina ga je jedla še cel teden, saj je bil zelo kvaliteten. Trgovinski kruh je žal prepogosto naslednji dan suh ali pa spominja na žvečilko. Vzemite si nekaj časa in naredite tako dober kruh, da bi ga lahko jedli skoraj za sladico.
Sestavine:
- 500 gramov moke tipa 500,
- 15 gramov kvasa,
- 1 žličk sladkorja,
- 300 gramov črnih italijanskih oliv,
- 1 žličko timijana,
- ščep soli,
- ščep popra
- ekstra deviško olje.
Priprava:
Raztopite kvas v topli vodi, ki smo ji dodali pol sladkorja. Ko se raztopi, ga damo v 300 gramov moke, dodamo sol in preostanek sladkorja. Iz tega naredite testo in ga pustite vzhajati 30 minut. Ko je testo že vzhajano, dodamo preostalo moko, dva veliki žlici olja (lahko tudi tri, če imate radi okus olivnega olja) in malo tople vode, da dobimo mehko,a dovolj suho testo.
Testo pokrijemo s čisto krpo in ga ponovno vzhajamo, tokrat eno uro. Sedaj razdelimo testo na štiri dele, ki jih malce povaljamo, da postanejo nižji in dobijo obliko pravokotnikov. Na testo potresemo olive, timijan in poper. Obogateno testo postavimo v pečico na pekač na peki papir za 20 do 30 minut na 200ºC.
Dober tek!