0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlinePelin pomaga pri prebavnih težavah in razstruplja jetra

Pelin pomaga pri prebavnih težavah in razstruplja jetra

MORDA VAS ZANIMA

Navadni pelin (Artemisia absinthium) uvrščamo med nebinovke, v isto družino kot na primer marjetice. Pravi pelin je dišavna trajnica s pokončnimi, razvejanimi stebli, ki so, prav tako kot listi, pokriti s sivimi gostimi dlačicami. Že v starodavnem Egiptu so ga uporabljali kot antiseptik, v antiki pa so ga uporabljale predvsem ženske, Hipokrat je uporabo pelina namreč svetoval za zdravljenje menstrualnih težav, pa tudi revmatizma. Pravi pelin je zelo podoben navadnemu pelinu, ki je po okusu precej manj grenek, tudi zdravilnih učinkov ima nekoliko manj. Izvira iz Centralne Azije in je eno najbolj grenkih zdravilnih zelišč.

- Oglas -

Pelin so uporabljali že v antičnih časih

Artemisia absinthium je zelnata trajnica, ki izvira iz evrazijskih regij, danes pa jo najdemo po vsem svetu. Njeno ime izhaja iz grške mitologije, kjer je Artemis boginja lova in divjine. Zelišče so uporabljali za različne zdravilne namene. Rastlina lahko doseže višino do 1,2 metra, značilna pa je po svojih sivo-zelenih listih in majhnih rumenih cvetovih. Pogosto se uporablja kot okrasna rastlina, hkrati pa je tudi zelo priljubljena v zdravilni in kulinarični uporabi.

Pelin je znan po svojem grenkem okusu, obenem pa tudi po številnih blagodejnih vplivih na zdravje, ki jih prinaša. Zdravilni učinki pelina so znani že iz antičnih časov. Čeprav lahko pomaga pri številnih težavah, pa je treba vedeti, da vsebuje snov, imenovano tujon, ki je lahko v večjih količinah strupena. Tako je po približno tednu dni rednega uživanja pripravkov iz pelina – običajno so to čaji – potrebna krajša prekinitev, nosečnice in ljudje z razjedami na želodcu pa se morajo pelinu povsem izogniti.

Zdravilne učinkovine

Pelin vsebuje eterična olja, bogata s sabinenom in mircenom, s tujonom in z epoksicimenom. V njem najdemo tudi tanine, karotenoide, flavonoide, grenčine in celo vitamin C. Glavni učinkovini absintin in artabsin se pojavljata predvsem v listih, prav ti sestavini pa sta tudi krivi za grenkobo, s katero ga povezujemo.

- Oglas -

Zel je znana po svojih številnih zdravilnih lastnostih. Vsebuje več aktivnih sestavin, vključno z absintinom, anabsintinom, tujonom in drugimi eteričnimi olji, ki imajo različne terapevtske učinke. Tradicionalno se uporablja za zdravljenje prebavnih motenj, kot so slabost, zgaga in izguba apetita. Prav tako se lahko uporablja za lajšanje menstrualnih krčev in bolečin. Zaradi svojih antibakterijskih in protivnetnih lastnosti se pelin lahko uporablja tudi za zdravljenje ran, opeklin in drugih kožnih obolenj. Kljub temu pa je pomembno opozoriti, da lahko pretirano uživanje pelina povzroči zastrupitev, zato je pri uporabi te rastline potrebna previdnost.

Pelin pomaga pri prebavnih težavah in parazitih

Pelin je izjemno koristen pri različnih težavah s prebavo. Pomaga lahko pri napihnjenosti, diareji ipd. Poleg tega pa poskrbi za čiščenje prebavnega trakta in spodbudi izločanje prebavnih sokov. S pelinom si je mogoče pomagati tudi pri odpravi notranjih parazitov – glist in drugih parazitov v prebavilih.

Pelin dokazano sprošča krče in poživlja krvni obtok, kar pripomore k boljši prekrvavitvi prebavil in ledvic. Posledica sta tako boljša prebava kot tudi boljša presnova. Uporablja se za spodbujanje apetita, proti napenjanju, zoper črevesne zajedalce za krepitev črevesne sluznice, deluje pa tudi rahlo diuretično. Žlico posušenega pelina 15 minut namakamo v vroči vodi, precedimo in popijemo. Če bomo vsak dan spili eno skodelico tako pripravljenega čaja iz pelina, bodo možnosti za raznorazne težave s prebavo precej manjše.

Pelinov čaj

Blagodejni vplivi pelina na jetra

Kadar so naša jetra preobremenjena, trpi celotno telo. Verjetno je prva rastlina, ki vam pride na misel, ko pomislite na zdrava jetra, pegasti badelj, vendar pa lahko tudi pelin izjemno pozitivno vpliva na delovanje jeter, pa tudi žolčnika.

Naravno razstrupljanje telesa

Bi želeli spodbuditi proces naravnega razstrupljanja telesa? Pelin je tudi v tem primeru odlična izbira. Navsezadnje imajo prav jetra najpomembnejšo vlogo pri čiščenju našega organizma. Občasna skodelica pelinovega čaja lahko tako pomembno prispeva k hitrejšemu odstranjevanju strupenih snovi iz telesa in s tem k boljšemu zdravju.

- Oglas -

Pelin kot naravni afrodiziak in pomoč pri uravnavanju menstruacij

Ste vedeli, da velja pelin za enega najboljših naravnih afrodiziakov? Poskrbi za povečanje libida tako pri moški kot pri ženskah. Obenem pa lahko pomaga tudi tistim ženskam, ki imajo težave z zelo nerednimi menstruacijami, saj pripomore k uravnavanju menstrualnih ciklusov.

Ostali zdravilni učinki

Pelin so včasih v ljudskem zdravilstvu uporabljali za spodbujanje popadkov pri ženskah, ki so rojevale. Če ga pijemo zjutraj na tešče, krepi naš imunski sistem, vendar ga ni priporočljivo piti dlje kot 3 tedne skupaj. ker ima pelin antiseptične lastnosti, se ga uporablja tudi za zdravljenje ran in kožnih razjed, pa tudi za čiščenje aknaste kože. Pitje pelinovega čaja tudi izboljša spomin in pomaga pri nespečnosti. Pri parodontalni bolezni lahko nesladkan pelinov čaj iz pelina uporabljamo namesto ustne vodice, saj preprečuje in zdravi vnetja v ustni votlini, posledično zmanjšuje tudi krvavitve. Vendar moramo čaj za spiranje ustne votline pripraviti vsakič znova, postanega ne smemo uporabljati, saj se v postani vodi – četudi je pelin antiseptik – lahko razvijejo bakterije.

Uporaba v kulinariki

Ker ima močan, grenak okus, ki je značilen za nekatere posebne alkoholne pijače, najbolj pa je znan po uporabi v absint. Absint, zelenkasto-modra pijača z močnim in kompleksnim okusom, je pridobil slabo ime zaradi svoje izredno visoke vsebnosti alkohola in potenciala za doživljanje halucinacij. Poleg tega se pelin uporablja tudi za izdelavo grenčic, likerjev in drugih pijač. Kljub svoji grenkobi se pelin včasih uporablja tudi v kuhinji, še posebej v sredozemski kulinariki, kjer se uporablja za pripravo različnih vrst mesnih in ribjih jedi.

.

NAJNOVEJŠE