Pelin pomaga pri prebavnih težavah

  Pravi pelin je dišavna trajnica s pokončnimi, razvejanimi stebli, ki so, prav tako kot listi, pokriti s sivimi gostimi dlačicami. Že v starodavnem Egiptu so ga uporabljali kot antiseptik, v antiki pa so ga uporabljale predvsem ženske, Hipokrat je uporabo pelina namreč svetoval za zdravljenje menstrualnih težav, pa tudi revmatizma. Pravi pelin je zelo podoben navadnemu pelinu, ki je po okusu precej manj grenek, tudi zdravilnih učinkov ima nekoliko manj. Izvira iz Centralne Azije in je eno najbolj grenkih zdravilnih zelišč.


  Pelin - zdravilna rastlina ki lajša prebavne težave

  Zdravilne učinkovine

  Pelin vsebuje eterična olja, bogata s sabinenom in mircenom, s tujonom in z epoksicimenom. V njem najdemo tudi tanine, karotenoide, flavonoide, grenčine in celo vitamin C. Glavni učinkovini absintin in artabsin se pojavljata predvsem v listih, prav ti sestavini pa sta tudi krivi za grenkobo, s katero ga povezujemo.

  Pelin pomaga pri prebavi

  Pelin dokazano sprošča krče in poživlja krvni obtok, kar pripomore k boljši prekrvavitvi prebavil in ledvic. Posledica sta tako boljša prebava kot tudi boljša presnova. Uporablja se za spodbujanje apetita, proti napenjanju, zoper črevesne zajedalce za krepitev črevesne sluznice, deluje pa tudi rahlo diuretično. Žlico posušenega pelina 15 minut namakamo v vroči vodi, precedimo in popijemo. Če bomo vsak dan spili eno skodelico tako pripravljenega čaja, bodo možnosti za raznorazne težave s prebavo precej manjše.

  Ostali zdravilni učinki

  Pelin so včasih v ljudskem zdravilstvu uporabljali za spodbujanje popadkov pri ženskah, ki so rojevale. Če ga pijemo zjutraj na tešče, krepi naš imunski sistem, vendar ga ni priporočljivo piti dlje kot 3 tedne skupaj. ker ima pelin antiseptične lastnosti, se ga uporablja tudi za zdravljenje ran in kožnih razjed, pa tudi za čiščenje aknaste kože. Pitje pelinovega čaja tudi izboljša spomin in pomaga pri nespečnosti. Pri parodontalni bolezni lahko nesladkan pelinov čaj uporabljamo namesto ustne vodice, saj preprečuje in zdravi vnetja v ustni votlini, posledično zmanjšuje tudi krvavitve. Vendar moramo čaj za spiranje ustne votline pripraviti vsakič znova, postanega ne smemo uporabljati, saj se v postani vodi – četudi je pelin antiseptik – lahko razvijejo bakterije.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  Ne zamudite zanimivih vsebin: