Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaNapihnjenost – simptom, ki je včasih znak resnejših težav

Napihnjenost – simptom, ki je včasih znak resnejših težav

MORDA VAS ZANIMA

Ogromno ljudi se vsaj občasno pritožuje zaradi napihnjenosti. Težava je seveda povsem običajna po obilnejšem obroku – ali pri prehrani, ki vsebuje zelo veliko vlaknin. Čeprav so vlaknine sicer zelo zdrave, lahko prevelik vnos povzroči težave, kot je prav povečana napihnjenost. Včasih je lahko napihnjenost povezana tudi s pretiravanjem z gaziranimi pijačami, mnogim ženskam pa je ta simptom znan tudi kot nekaj, kar doživljajo pred menstruacijo. Vedeti pa morate, da je v takšnih in podobnih primerih napihnjenost običajno zgolj začasna težava, ki hitro mine. Tako posebni ukrepi niso potrebni. Vendar pa po drugi strani obstajajo tudi resnejše oblike napihnjenosti, ko gre skorajda za kronične težave. V tem primeru pa seveda napihnjenosti ne smete preprosto ignorirati. Še posej pomembno je, da čim prej ukrepate, če se napihnjenosti pridruži tudi kateri izmed simptomov, ki jih navajamo v nadaljevanju.

Napihnjenost

Hujše bolečine v spodnjem delu trebuha

- Oglas -

Ali napihnjenost pogosto spremljajo tudi bolečine v predelu medenice oziroma v spodnjem delu trebuha? Postanete pri jedi nenavadno hitro siti? Večkrat začutite zelo nenadno in močno potrebo po uriniranju ali odvajanju blata? Našteto kombinacijo simptomov bi morale predvsem ženske jemati zelo resno. To so namreč lahko tudi znaki raka na jajčnikih. Panika je sicer odveč, saj se lahko izkaže, da gre v resnici za nekaj povsem drugega, manj nevarnega, na primer za fibroide oziroma minome, ki so sicer neprijetni, a nenevarni (benigni) tumorji gladkih mišic maternice. Vendar pa je vsekakor smiselna previdnost, zato vam svetujemo, da se čim prej odpravite do zdravnika.

Naglo upadanje telesne teže brez pravega razloga

Napihnjenost je lahko tudi eden izmed simptomov celiakije. Med znake, ki opozarjajo, da bi lahko šlo prav za alergijo na gluten, pa med drugim sodi tudi naglo hujšanje, za katero ne najdete jasnega vzroka. Če se torej spopadate z napihnjenostjo, obenem pa se vaša telesna teža nepojasnjeno zmanjšuje, je zagotovo dobro, da o tem obvestite zdravnika. Drugi tipični simptomi celiakije so sicer lahko še pogoste diareje, glavoboli, izpuščaji ipd. Seveda pa lahko pride zaradi celiakije tudi do pomanjkanja določenih hranilnih snovi – na primer železa (anemičnost oz. slabokrvnost).

Kri v blatu

Še ena izmed bolezni, na katero lahko opozarja kronična napihnjenost, pa je t. i. Crohnova bolezen, ki jo sicer uvrščamo med kronične vnetne črevesne bolezni (v to skupino na primer sodi tudi ulcerozni kolitis). Med drugim lahko bolniki s Crohnovo boleznijo včasih opazijo tudi kri v blatu – ali celo krvave diareje. Kronične vnetne črevesne bolezni pa včasih spremljajo tudi simptomi, ki nimajo na prvi pogled nič skupnega z našimi prebavili. Tako se lahko pojavijo tudi težave z vidom, na primer bolečine v očesu ali zamegljen vid, in težava s kožo. Pogosta težava pri bolnikih s Crohnovo in drugimi vnetnimi črevesnimi boleznimi pa je tudi huda utrujenost. Napihnjenost tako včasih ni »le« napihnjenost, ampak simptom, ki si zasluži vašo pozornost.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×