Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Zdravje & prehranaNapihnjenost – simptom, ki je včasih znak resnejših težav

Napihnjenost – simptom, ki je včasih znak resnejših težav

MORDA VAS ZANIMA

Ogromno ljudi se vsaj občasno pritožuje zaradi napihnjenosti. Težava je seveda povsem običajna po obilnejšem obroku – ali pri prehrani, ki vsebuje zelo veliko vlaknin. Čeprav so vlaknine sicer zelo zdrave, lahko prevelik vnos povzroči težave, kot je prav povečana napihnjenost. Včasih je lahko napihnjenost povezana tudi s pretiravanjem z gaziranimi pijačami, mnogim ženskam pa je ta simptom znan tudi kot nekaj, kar doživljajo pred menstruacijo. Vedeti pa morate, da je v takšnih in podobnih primerih napihnjenost običajno zgolj začasna težava, ki hitro mine. Tako posebni ukrepi niso potrebni. Vendar pa po drugi strani obstajajo tudi resnejše oblike napihnjenosti, ko gre skorajda za kronične težave. V tem primeru pa seveda napihnjenosti ne smete preprosto ignorirati. Še posej pomembno je, da čim prej ukrepate, če se napihnjenosti pridruži tudi kateri izmed simptomov, ki jih navajamo v nadaljevanju.

Napihnjenost

Hujše bolečine v spodnjem delu trebuha

- Oglas -

Ali napihnjenost pogosto spremljajo tudi bolečine v predelu medenice oziroma v spodnjem delu trebuha? Postanete pri jedi nenavadno hitro siti? Večkrat začutite zelo nenadno in močno potrebo po uriniranju ali odvajanju blata? Našteto kombinacijo simptomov bi morale predvsem ženske jemati zelo resno. To so namreč lahko tudi znaki raka na jajčnikih. Panika je sicer odveč, saj se lahko izkaže, da gre v resnici za nekaj povsem drugega, manj nevarnega, na primer za fibroide oziroma minome, ki so sicer neprijetni, a nenevarni (benigni) tumorji gladkih mišic maternice. Vendar pa je vsekakor smiselna previdnost, zato vam svetujemo, da se čim prej odpravite do zdravnika.

Naglo upadanje telesne teže brez pravega razloga

Napihnjenost je lahko tudi eden izmed simptomov celiakije. Med znake, ki opozarjajo, da bi lahko šlo prav za alergijo na gluten, pa med drugim sodi tudi naglo hujšanje, za katero ne najdete jasnega vzroka. Če se torej spopadate z napihnjenostjo, obenem pa se vaša telesna teža nepojasnjeno zmanjšuje, je zagotovo dobro, da o tem obvestite zdravnika. Drugi tipični simptomi celiakije so sicer lahko še pogoste diareje, glavoboli, izpuščaji ipd. Seveda pa lahko pride zaradi celiakije tudi do pomanjkanja določenih hranilnih snovi – na primer železa (anemičnost oz. slabokrvnost).

Kri v blatu

Še ena izmed bolezni, na katero lahko opozarja kronična napihnjenost, pa je t. i. Crohnova bolezen, ki jo sicer uvrščamo med kronične vnetne črevesne bolezni (v to skupino na primer sodi tudi ulcerozni kolitis). Med drugim lahko bolniki s Crohnovo boleznijo včasih opazijo tudi kri v blatu – ali celo krvave diareje. Kronične vnetne črevesne bolezni pa včasih spremljajo tudi simptomi, ki nimajo na prvi pogled nič skupnega z našimi prebavili. Tako se lahko pojavijo tudi težave z vidom, na primer bolečine v očesu ali zamegljen vid, in težava s kožo. Pogosta težava pri bolnikih s Crohnovo in drugimi vnetnimi črevesnimi boleznimi pa je tudi huda utrujenost. Napihnjenost tako včasih ni »le« napihnjenost, ampak simptom, ki si zasluži vašo pozornost.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×