0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineOgnjič pomirja kožo, preprečuje težave z dlesnimi in še mnogo več

Ognjič pomirja kožo, preprečuje težave z dlesnimi in še mnogo več

MORDA VAS ZANIMA

Kmalu bo ponovno nastopila sezona ognjiča. Naši vrtovi bodo zacveteli v živobarvnih, rumenkasto oranžnih odtenkih. Ognjič pa seveda ne poskrbi le za estetsko popestritev, ampak so cvetovi tudi izjemno dragoceni za odpravo številnih težav, predvsem tistih s kožo. Zagotovo ni naključje, da je prav ognjič ena najpogosteje uporabljenih sestavin v naravnih kozmetičnih izdelkih …

- Oglas -

Hitrejše celjenje ran oziroma ureznin

Pri manjših ranicah si lahko zelo uspešno pomagate z ognjičem, ki bo pospešil proces celjenja kože. Poleg tega pa bo ognjič poskrbel tudi za dezinfekcijo oziroma protimikrobno delovanje, kar bo pomagalo pri preprečevanju okužb. Vse, kar morate storiti, je, da pretlačite nekaj svežih cvetov ognjiča in iz njih iztisnete sok. Ta sok nato nanašajte na ranico 3-krat dnevno, dokler je to potrebno. Seveda pa si lahko pomagate tudi z že pripravljenimi mazili na osnovi ognjiča.

Pomoč pri izpuščajih in sončnih opeklinah

Ognjič je zaradi pomirjajočih učinkov ena najboljših naravnih izbir za lajšanje srbečice in drugih težav, povezanih s kožnimi izpuščaji. Še posebej učinkovit pa je pri lajšanju sončnih opeklin. Tudi v tem primeru preprosto pretlačite nekaj ognjičevih cvetov, nato pa sok pomažite po problematičnih predelih in pustite, da se posuši. Če gre za večja območja kože, je tudi tu smiselno uporabiti mazilo iz ognjiča, ki ga lahko seveda izdelate tudi sami.

Ognjič za zdravje ustne votline

Običajno ognjič najprej povežemo s kožo, vendar je lahko zelo koristen tudi za zdravje naše ustne votline. Če boste pozorni, boste verjetno opazili, da je ognjič sestavina mnogih zobnih past in ustnih vod. Rastlina namreč deluje protibakterijsko oziroma protimikrobno. Tako lahko pomaga pri preprečevanju težav z dlesnimi, zmanjšuje nevarnost za karies ipd. Povsem naravno ustno vodo iz ognjiča si lahko pripravite tudi sami. Prelijte 1–2 žlički posušenih ognjičevih cvetov z 2,5 decilitra vrele vode. Pokrijte in pustite stati 10 minut, nato pa mešanico precedite in počakajte, da se ohladi. Uporabljajte jo enkrat dnevno, namesto običajne ustne vode.

- Oglas -

Ublažitev mišičnih krčev – tudi pomoč pri bolečih menstruacijah

V ognjiču najdemo tudi snovi, ki so koristne za ublažitev mišičnih krčev in bolečin. Tako lahko ognjič pomaga tudi pri bolečih menstruacijah. Če imate torej težave s krči, si lahko poskusite skuhati skodelico ognjičevega čaja (za cca. 2,5 decilitra vode uporabite 1 žličko posušenih ognjičevih cvetov). Vodo zavrite in jo prelijte po cvetovih, počakajte 10 minut, precedite in popijte.

.

NAJNOVEJŠE