0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & Okolje5 odličnih razlogov za pogostejše kupovanje rabljenih oblačil

5 odličnih razlogov za pogostejše kupovanje rabljenih oblačil

MORDA VAS ZANIMA

Marsikje v tujini je kupovanje rabljenih oblačil že kar nekaj časa zelo priljubljeno med najrazličnejšimi skupinami posameznikov, medtem ko pri nas mnogi na oblačila »iz druge roke« še vedno gledajo z zadržki. Vendar pa bi bilo vsekakor pametno, da se čim prej otresemo predsodkov – kupovanje rabljenih oblačil še zdaleč ni zgolj zasilna rešitev za tiste, ki si »ne morejo privoščiti česa boljšega«. Obstaja ogromno zelo dobrih razlogov, zaradi katerih je smiselno čim pogosteje izbrati nakup rabljenih oblačil namesto povsem novih. Na srečo se možnosti za to počasi, a vztrajno povečujejo tudi pri nas.

- Oglas -

Rabljena oblačila

Okolju prijazna izbira

Velik del odpadkov, ki jih vsakoletno ustvarimo, predstavljajo prav oblačila. Pogosto so to kosi, ki so še v zelo dobrem stanju ali pa bi potrebovali le manjša popravila. Vendar pa je potrošniška logika žal pogosto takšna, da se bolj splača zavreči kot nameniti nekaj časa in energije predelavi starega. Ta oblačila, ki končajo na smetiščih, tako predstavljajo tudi okoljski problem. Poleg tega pa je treba upoštevati, da se pri izdelavi oblačil pogosto uporabljajo precej škodljive kemikalije, predvsem za barvanje, ostanki teh snovi pa nemalokrat končajo v vodah.

Upor izkoriščanju prebivalcev revnejših držav

To, da so nam lahko praktično na vsakem koraku na voljo nova oblačila po zelo ugodnih cenah, seveda pomeni, da jih je moral nekdo izdelati za še precej nižji znesek. T. i. hitra moda je tako pogosto povezana z izkoriščanjem ranljivih posameznikov, velikokrat so med njimi tudi otroci, ki so za preživetje primorani delati v skorajda suženjskih razmerah. Kupovanje rabljenih oblačil seveda te težave ne more v celoti rešiti, vendar lahko sčasoma pošlje signal določenim podjetjem in jih prisili v to, da razmislijo o svojih poslovnih strategijah.

- Oglas -

Prihranek denarja

Zelo dober razlog, zaradi katerega je smiselno razmisliti o nakupu rabljenih oblačil, je tudi ta, da lahko s tem prihranite kar precej denarja. To velja še posebej, če se običajno zelo hitro naveličate posameznih kosov. Tako bo lahko vaša garderoba precej bolj raznolika, ne da bi to pustilo opustošenje v denarnici.

Možnost nakupa kakovostnejših oblačil

Za današnjo »hitro modo« je značilno, da se pri izdelavi oblačil uporabljajo manj kakovostni materiali, bolj površen pa je tudi sam postopek izdelave. V trgovinah z rabljenimi oblačili lahko pogosto naletite na oblačila priznanih znamk, ki skorajda niso bila nošena, zanje pa boste morali odšteti le manjši odstotek originalne cene.

Unikaten osebni stil

Verjetno se vam je že velikokrat zgodilo, da ste pri nekom opazili identičen kos oblačila, kot ga imate sami. Danes, ko večina ljudi nakupuje v praktično istih trgovinah, je verjetnost za to zelo visoka. Odločitev za rabljena oblačila tako omogoča tudi, da je vaš stil oblačenja bolj unikaten in da tako tudi z oblekami poudarite svojo individualnost.

NAJNOVEJŠE