ŽivaliIzbiro male živali prilagodite svojemu karakterju

Izbiro male živali prilagodite svojemu karakterju

MORDA VAS ZANIMA

Izbira pravega hišnega ljubljenčka je ena izmed pomembnejših odločitev s katero se sreča vsak, ki si zaželi družbe živali, zato je potrebno dobro premisliti in upoštevati ne le naše želje, temveč tudi potrebe živali, ki so jo bomo omislili. Tisti, ki ste bolj športno aktivni, boste med malimi živalmi sigurno izbrali psa, medtem, ko so mačke najbolj primerne za tiste, ki si želite hišnega ljubljenčka, ki ga ne bo potrebno sprehajati in ki se bo znal zamotiti tudi, ko vas ne bo doma. Poleg dnevnih navad je pred nakupom ljubljenčka potrebno upoštevati tudi vaše finančne zmogljivosti. Nekatere male živali potrebujejo več nege in pripomočkov, zato dobro razmislite ali jim lahko nudite vse, kar potrebujejo za varno in udobno sobivanje z vami.

- Oglas -

kako izbrati domačo žival

Psi – človekovi najboljši prijatelji

Če ste aktivni in si želite kosmatega prijatelja, ki mu boste lahko posvečali več pozornosti in ljubezni, je za vas odlična izbira pes. Psi potrebujejo vsaj 1 uro gibanja na dan, dosledno pasjo vzgojo ter veliko nege. Pred nakupom psa se je priporočljivo informirati o potrebah pasme, ki jo boste izbrali. Tako kot smo si različni ljudje, se tudi pasme psov med seboj precej razlikujejo. Če imate doma manjše otroke, izberite pasmo, ki je rada v družbi otrok in obožuje igro z njimi. Če si želite »športnega partnerja« pa pobrskajte med bolj aktivnimi pasmami psov. Pes spada med zelo inteligentne živali, zato se ga da marsikaj naučiti. Na trgu boste našli tudi številne pasje pripomočke, s katerimi ga lahko naučite marsikateri trik, nad katerim bodo navdušeni tudi otroci.

Mačke – ljubeče in crkljive

Če si želite ljubljenčka, ki se rad crklja, obožuje pozornost in se hitro naveže na lastnika, bo mačka prava izbira za vas. Primerne so za vse generacije ljudi, tako malčke, kot tudi tiste nekoliko starejše. Mačke imajo rade pozornost, zato so idealen hišni ljubljenček tudi za vse tiste, ki ste več časa doma in si želite družbe. Kljub temu, da imajo rade pozornost, mačke v primerjavi s psi potrebujejo precej manj nege, znajo pa se tudi umakniti, saj potrebujejo tudi svoj mir. Mačke so lahko v nekaterih primerih tudi vir alergij, zato je pred nakupom dobro preveriti, da se kdo v družini ne sooča s tem. Kar se tiče mačje prehrane, lahko na policah najdete številne različice in znamke, med katerimi boste zagotovo našli primerno za svojo mačko.

glodavci hišni ljubljenčki

Ljubki glodavci

- Oglas -

Med vedno bolj priljubljenimi malimi živalmi so tudi glodavci. Zajčki, hrčki, miške, morski prašički in celo podgane – prav vsaka izmed njih je primerna za našega ljubljenčka. Glodavci ne potrebujejo zelo veliko naše pozornosti, kot tudi ne prostora, saj se večino časa gibljejo v svoji kletki. Izjema so le beli dihurji, ki so izjemno družabni in dnevno potrebujejo vsaj 3-4 ure tekanja izven kletke. Med izdelki za glodavce lahko najdete pestro ponudbo igrač ter opreme za kletke, s katero si bodo lahko tudi mali glodavci krajšali čas.

Ptice

Tako kot večina malih živali se tudi ptice med seboj zelo razlikujejo. Nekatere so precej temperamentne in glasne, druge bolj tihe in mirne. Če ste si zaželeli družbo ptice, ki ne potrebuje večje pozornosti in nege, potem je morda najbolša izbira kanarček. Če so vam ptice ljube prav zaradi njihovega petja, vragolij in ponavljanja za vami, potem je za vas prava izbira papiga, ki ves čas nekaj čebljajo in so precej glasne. Večina ptic ne potrebuje veliko stvari, saj so večino časa v kletki, katero lahko po želji opremimo tudi s številnimi dodatki za ptičje kletke, s katerimi se zamoti, ko nas ni v bližini.

Klasični hišni ljubljenčki – ribe

Ribe so med najbolj pogostimi hišnimi živalmi na svetu. Ribe ne potrebujejo veliko opreme – le čist akvarij in hrano, zato so pogosta izbira tistih, ki jim primanjkuje časa. Priljubljene so tako pri otrocih, kot tudi odraslih za katere je opazovanje ribic v akvariju lahko tudi precej pomirjajoče. Za ribe je popolnoma enostavno skrbeti, saj si želijo le sveže vode, hrane in čist akvarij.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×