0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaProtibolečinsko olje z regratovimi cvetovi – izjemno preprosto za pripravo!

Protibolečinsko olje z regratovimi cvetovi – izjemno preprosto za pripravo!

MORDA VAS ZANIMA

Za mnoge se sezona regrata konča, ko regrat zacveti. Večina namreč uporablja predvsem regratove liste, ki so za pripravo solat najboljši na začetku spomladi, saj še niso pregrenki in pretrdi. Vendar pa lahko tudi kasneje uživamo v bogastvu okusov in zdravilnih učinkov, ki jih prinaša regrat. Užitni so namreč tudi cvetovi, obenem pa je mogoče iz njih izdelati preproste zdravilne pripravke. Ena izmed odličnih možnosti je na primer izdelava posebnega regratovega olja, ki je zelo uporabno za lajšanje bolečin …

- Oglas -

Naravna pomoč pri bolečih sklepih in stresu

S prihodom toplejših dni se začne običajno povečevati tudi količina naše telesne aktivnosti. Čeprav je gibanje seveda izjemno pomembno za zdravje, se po zelo aktivnem dnevu pogosto pojavijo bolečine v mišicah in sklepih. Na srečo pa je mogoče tovrstne težave hitro odpraviti. Običajno se zelo prileže sproščujoča kopel, po možnosti z dodatkom grenke soli, za še boljše rezultate pa priporočamo masažo bolečih predelov z masažnim oljem, ki ga lahko izdelate kar sami.

Dodatek regratovih cvetov poskrbi za dodatne protibolečinske in protivnetne učinke, dodaten bonus pa je zelo prijeten, pomladno-poletni vonj. Olje sicer ni uporabno le za lajšanje bolečin, ampak vam lahko masaža z regratovim oljem pomaga tudi pri ublažitvi stresa. Po želji lahko v tem primeru olju dodate še malce sivkinih cvetov ali pa eterično olje sivke. Seveda pa lahko olje uporabljate tudi kot klasično vlažilno olje za telo.

Priprava »regratovega olja« je vsekakor krasna rešitev, kako podaljšati obstojnost cvetov in izkoriščati njihove blagodejne vplive tudi takrat, ko je sezona mimo.

- Oglas -

Postopek priprave regratovega olja

Čeprav tega olja sicer načeloma ne boste uživali, bodite vseeno pozorni na to, da regratove cvetove naberete na čim bolj neoporečnih območjih. Priprava protibolečinskega olja iz regratovih cvetov je zelo preprosta, saj sončna svetloba in toplota opravita večino dela, kar pomeni, da povzročita, da se koristne snovi iz cvetov izločijo v olje.

Naberite dovolj cvetov, da lahko z njimi napolnite steklen kozarec za vlaganja. Nato jih prelijte z olivnim oljem (dobra alternativa je lahko tudi olje grozdnih pečk). Z leseno palčko nežno premešajte mešanico, nato pa kozarec prekrijte s čisto gazo oziroma kosom blaga, ki prepušča zrak. Učvrstite s pomočjo gumice.

Kozarec nato postavite na sončno mesto za najmanj 2 tedna. Če želite bolj aromatično olje, lahko počakate tudi do meseca dni. Mešanico nato precedite, da odstranite regratove cvetove. Shranjujte v nepredušno zaprtem kozarcu.

NAJNOVEJŠE