Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.
Ekologija & okoljeNegativni vplivi onesnaženega zraka na zdravje

Negativni vplivi onesnaženega zraka na zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Onesnažen zrak ima precej bolj negativen vpliv na naše zdravje, kot se večina zaveda. Izpostavljeni so praktično vsi organi, vendar pa so lahko nekateri še posebej ogroženi. V zadnjih letih narašča število študij, ki dokazujejo, kako pogubna je lahko vse večja onesnaženost zraka za naše zdravje.

- Oglas -

Onesnažen zrak

Srce in pljuča: onesnažen zrak izniči pozitivne vplive gibanja

Za ohranjanje zdravega srčno-žilnega sistema in pljuč je izredno pomembno, da posvetimo dovolj časa rekreaciji. Vendar pa ni vseeno, kje poteka naša dejavnost. Raziskovalci so ugotovili, da se praktično vsi pozitivni učinki izničijo, če za gibanje izberemo zelo onesnažene predele. Eksperiment so sicer izvedli tako, da so skoraj 120 prostovoljcem, starim nad 60 let, naročili, naj se sprehajajo dve uri. Nekateri so se sprehajali po območjih, kjer je zrak relativno čist, drugi pa po predelih z visoko stopnjo onesnaženosti zraka. Na koncu so primerjali spremembe, povezane s kapaciteto pljuč, krvnim tlakom, prekrvavitvijo in stanjem arterij, da so se dokopali do omenjene ugotovitve.

Pri moških pogoste tudi težave s plodnostjo

Ena novejših študij, povezanih z vplivom onesnaženosti zraka na zdravje, je razkrila tudi, da lahko onesnaženje vpliva na število semenčic pri moških. Seveda to pogosto pomeni zmanjšanje njihovega števila, kar lahko vpliva tudi na težave s spočetjem. Raziskavo so sicer izvedli na Kitajskem, v njej pa je sodelovalo približno 6500 moških, starih od 15 do 49 let.

Tudi šibke kosti lahko povezane z onesnaženostjo

Pogosta izpostavljenost onesnaženemu zraku naj bi povečevala tudi tveganje za osteoporozo. Tu naj bi bili problematični predvsem trdni delci, poimenovani z oznako PM2.5, ki med drugim nastajajo pri gorenju lesa in ki so del izpušnih plinov pri avtomobilih. Ljudje, ki živijo na območjih, kjer je v zraku veliko omenjenih trdnih delcev, naj bi imeli v telesu tudi manj paratiroidnega hormona, ki je pomemben za zdrave kosti.

Negativne posledice opazne tudi pri ledvicah

- Oglas -

Znano je, da lahko s številnimi vsakodnevnimi navadami negativno vplivamo na zdravje svojih ledvic. Znanstvenike pa je zanimalo, ali lahko tudi to, kje živimo, vpliva na tveganje za ledvična obolenja. Izkazalo se je, da ima kraj našega bivanja, pri čemer je seveda pomembna predvsem stopnja onesnaženosti zraka, zelo velik vpliv. Ameriški raziskovalci so na primer to dokazali s pomočjo analize podatkov za skoraj 2,5 milijona posameznikov. Kako natančno lahko onesnažen zrak škoduje ledvicam? Kot vam je zagotovo znano, so naše ledvice odgovorne za filtriranje krvi. Drobni škodljivi delci iz zraka lahko vstopijo v krvni obtok, kar lahko sčasoma privede do pretirane obremenitve ledvic.

Pogosto prizadeta tudi koža

Zelo onesnažen zrak lahko povzroči tudi ogromno težav s kožo. Pride lahko na primer do spremembe pigmenta in do zmanjšane sposobnosti samoobnove kože. Seveda pa lahko onesnaženost prispeva tudi k mnogo hitrejšemu staranju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×