0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNajpomembnejši ukrepi za preprečevanje krčnih žil

Najpomembnejši ukrepi za preprečevanje krčnih žil

MORDA VAS ZANIMA

Ima večina vaših sorodnikov težave s krčnimi žilami, zato vas skrbi, da se bodo pojavile tudi pri vas? Drži sicer, da lahko na nastajanje krčnih žil vplivajo tudi geni, vendar obstaja po drugi strani ogromno dejavnikov, ki so v vaših rokah. Z določenimi ukrepi lahko tako močno zmanjšate nevarnost za krčne žile, ki se večinoma pojavljajo predvsem po nogah. Gre sicer za pojav, za katerega je značilna razširitev in slabljenje žil, velikokrat pa je tesno povezan s slabo prekrvavitvijo. Nemalokrat krčne žile niso zgolj estetska težava, ampak lahko povzročajo tudi precej bolečin. Kako torej ukrepati, da se jim izognete oziroma da omilite težave, če so se krčne žile že pojavile?

- Oglas -

Krčne žile

Ne vztrajajte v istem položaju predolgo

Nenaravno je, da je naše telo zelo dolgo v nespremenjenem položaju, ne glede na to, ali stojite ali sedite. Tako bodite pozorni na to, da redno spreminjate položaj, četudi gre za manjšo spremembo, saj s tem preprečujete upočasnitev prekrvavitve. Med sedečim delom na primer poskusite imeti več manjših odmorov, med katerimi vsaj za minuto vstanete in se malce razgibate.

Prhanje s hladno in toplo vodo

Za preprečevanje krčnih žil naj bi bilo zelo koristno tudi prhanje, pri katerem izmenično uporabljate vročo in hladno vodo. To lahko namreč pomembno pripomore k izboljšanju vaše prekrvavitve, posledično pa se zmanjša nevarnost za krčne žile.

Ne nosite pretesnih oblačil

Nikoli ne postavljajte mode pred zdravje. Pri preprečevanju krčnih žil to pomeni predvsem izogibanje oblačilom, ki so pretesna. Še posebej previdni bodite pri izbiri hlač. Ženske pa bi se morale izogibate tudi prepogostemu nošenju čevljev z visokimi petami.

- Oglas -

Vzdržujte zdravo telesno težo

Določene skupine ljudi so še v posebej veliki nevarnosti za nastanek krčnih žil. Tveganje se sicer povečuje s staranjem, vendar to še ne pomeni, da so krčne žile realnost, ki se ji je nemogoče izogniti. Še večji vpliv kot vaša starost ima namreč lahko telesna teža. Podatki kažejo, da je pojav krčnih žil precej pogostejši pri ljudeh s prekomerno težo. Če se tudi sami spopadate z odvečnimi kilogrami, je hujšanje zagotovo eden najpomembnejših ukrepov za preprečevanje krčnih žil.

Poskrbite za redno telesno aktivnost

Za dobro prekrvavitev je seveda zelo pomembno tudi redno gibanje. Če želite torej zmanjšati tveganje za krčne žile, poskrbite za to, da si boste vzeli dovolj časa za telesno aktivnost, kar bo seveda zmanjšalo tudi nevarnost za mnoge druge težave z zdravjem.

Uživajte živila, ki spodbujajo prekrvavitev

Ko gre za krčne žile, je pomemben del preventivnih ukrepov tudi hrana, ki jo uživamo. Poskušajte uživati čim več živil in začimb, ki spodbujajo prekrvavitev. Ena najboljših izbir je na primer kajenski poper.

NAJNOVEJŠE