0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZačimbe, ki vas pogrejejo in poskrbijo za boljšo prekrvavitev

Začimbe, ki vas pogrejejo in poskrbijo za boljšo prekrvavitev

MORDA VAS ZANIMA

Mrzli dnevi so postali neizogibno dejstvo, s katerim se moramo tako ali drugače soočiti. Nekateri to storijo lažje, spet drugi precej težje. Za ljudi, ki imajo težave s prekrvavitvijo, je lahko hladnejši del leta prava nočna mora. Spadate tudi sami med tiste, ki jih kljub toplim oblačilom in ogrevanju nenehno zebe? Še posebej neprijetne so lahko stalno mrzle roke in stopala, v boju s katerimi so mnogi ljudje nemočni. Preden dokončno obupate nad tem, da bi se vam uspelo pogreti, preizkusite čudežno moč začimb. Nekatere izmed njih so še posebej uspešne pri odpravljanju težav s prekrvavitvijo. Prava začimba vas lahko pogreje bolj kot kateri koli radiator! Toplota bo namreč tako prihajala od znotraj, ne od zunaj, zato bo učinek precej boljši.

- Oglas -

Poper

Že sam okus popra daje slutiti, da je ena od boljših začimb, če se želite pogreti s pomočjo začimb. Medtem ko se je v vročih poletnih mesecih pametneje izogibati močno začinjenih jedi, pa v hladnih zimskih dneh jedem mirno dodajte dodaten ščep popra, če vas pogosto zebe.

Kardamom

Kardamom je začimba, ki je v naših krajih nekoliko manj znana, a v hladnejših mesecih bi si vsekakor zaslužila mesto na vaši kuhinjski polički. Ne le, da vas bo pogrela, ampak vam bo pomagala tudi pri lažjem izkašljevanju in vam prečistila dihalne poti.

Kajenski poper

Namesto s črnim lahko pikanten okus jedi pričarate tudi s kajenskim poprom, ki je zelo dober vir vitamina C. Pomaga vam lahko tudi pri mrzlici, kašlju in zasluzenosti. Pa še zelo uporaben trik: preden se odpravite na mraz, v svojo obutev nasipajte malce kajenskega popra. Tako boste namreč močno omilili težave z mrzlimi stopali.

- Oglas -

Klinčki

Izrazit okus klinčkov se odlično ujame z zimskimi meseci. Klinčki vam bodo pomagali pri izboljšanju prekrvavitve in vas tako pogreli, poleg tega pa bodo poskrbeli za lažje dihanje. Tako so izvrstna izbira tudi takrat, ko vas v svoj primež dobi gripa. Iz klinčkov pa si lahko nardite tudi domači osvežilec zraka.

Muškatni orešček

Še ena izrazito »zimska« začimba je muškatni orešček, ki je kot nalašč za praznično obdobje. Muškatni orešček prav tako spodbuja prekrvavitev, izboljšal pa bo tudi videz vaše kože in vam pomagal pri morebitnih težavah s spanjem.

Cimet

Ko govorimo o »prazničnih začimbah«, pa seveda nikakor ne smemo pozabiti na cimet. Že njegov vonj vnaša toplino v naše domove in srca, uporaba cimeta v različnih jedeh ter napitkih pa bo pogrela tudi vaše telo. Cimet je tudi izvrsten antiseptik, pozitivno pa bo vplival tudi na vašo prebavo.

Česen

Zdi se, da koristim česna za naše zdravje kar ni in ni videti konca. Razlog, zakaj ga je še posebej dobro uživati v zimskem času, je povezan z dejstvom, da česen preprečuje strjevanje krvi in spodbuja prekrvavitev. Deluje tudi kot naravni antibiotik, ki vas bo obvaroval pred boleznimi, značilnimi za hladnejše mesece.

- Oglas -

Kurkuma

Začimba, ki izvira iz indijske kulinarike, je postala v zadnjih letih močno priljubljena tudi pri nas. Kurkuma vas bo prijetno pogrela in vas zaščitila pred bakterijami in različnimi paraziti. Zelo koristna je tudi za tiste, ki imate težave z astmo.

Ingver

Ingver je eden najresnejših kandidatov za naziv kralja zimskih začimb. Poleg mnogih drugih pozitivnih lastnosti je ingver izvrsten antioksidant in antiseptik, pomaga pa tudi pri izboljšanju prekrvavitve. Če vas pogosto zebe, si lahko pripravite tudi kopel z ingverjem, ki vas bo pogrela, sprostila napetost v vaših mišicah ter vam pomagala v boju s prehladom in gripo. Ingver preprečuje tudi diabetes.

Hren

Verjetno ste zdaj že ugotovili, da so za primere, ko se želite pogreti, ena najboljših možnosti začimbe z močnim, izrazitim, ostrim okusom. Tako se boste verjetno strinjali, da na tem seznamu nikakor ne sme manjkati hren. Ne le, ker vas bo pogrel, ampak vam bo pomagal tudi pri težavah s prebavo, povezanih z uživanjem težke, mastne hrane, ki se v prazničnih dneh pogosto znajde na marsikateri mizi. Hren poleg tega vsebuje tudi veliko vitamina C, odličen pa je tudi pri odmaševanju dihalnih poti.

.

NAJNOVEJŠE