Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeVse kaže, da bo leto 2016 najtoplejše doslej

Vse kaže, da bo leto 2016 najtoplejše doslej

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki napovedujejo, da bo leto 2016 najverjetneje najtoplejše doslej. Za to naj bi obstajala kar 90-odstotna možnost. Ocena je bila podana na podlagi pregleda podatkov o temperaturah v prvih devetih mesecih letošnjega leta. V povprečju so bile temperature po svetu za 1,2 °C višje od temperatur pred industrijsko dobo. Glavni krivec za to pa ni presenetljiv. Gre seveda za izpuste ogljikovega dioksida v ozračje. Vse torej kaže, da se globalno segrevanje iz leta v leto stopnjuje. Za konkretne podatke o tem, ali bo leta 2016 res rekordno, pa bo treba še malce počakati.

- Oglas -

Arktika

Rekord si trenutno lasti leto 2015

Temperaturni rekordi si v zadnjem času sledijo kot za stavo. Če se napovedi strokovnjakov uresničijo, bo lovorika najtoplejšega leta prešla v nove »roke« izjemno hitro. Najvišje temperature doslej so bile namreč izmerjene v lanskem letu, pred tem pa si je rekord lastilo – da, prav ste uganili – leto 2014. Povprečne temperature so bile leta 2015 za kar 0,77 °C višje kot tiste med letoma 1961 in 1990. Primerjava med temperaturami v prvih devetih mesecih letošnjega leta in tistimi v omenjenem obdobju v prejšnjem stoletju pa pokaže, da so letošnje temperature višje za celo 0,88 °C.

Naraščanje temperatur še posebej izrazito na določenih območjih

Generalni sekretar Svetovne meteorološke organizacije Petteri Taalas je povedal, da je vzpon temperatur še posebej opazen na nekaterih območjih ruskega dela Arktike, kjer so bile temperature v prvih devetih mesecih za kar 6 do 7 °C višje od dolgoletnega povprečja. Tudi temperature na določenih predelih Aljaske in severozahodnega dela Kanade so se v primerjavi z dolgoletnim povprečjem povzpele za vsaj 3 °C. Za določanje novih rekordov tako ni več treba opazovati številk za decimalno vejico, kot je bilo to običajno v preteklosti. Vzporedno z naraščanjem temperatur je mogoče opazovati tudi nadaljevanje taljenja arktičnega ledu in druge zaskrbljujoče pojave.

Medtem ko znanstveniki opozarjajo, da je globalno segrevanje dejstvo, ki ga ni mogoče več zanikati, saj se praktično vsakodnevno pojavljajo novi dokazi zanj, pa še vedno obstajajo številni skeptiki, ki dvomijo o resnosti situacije. Po presenetljivi izvolitvi Donalda Trumpa se je pojavil tudi strah, da bo novoizvoljeni predsednik ZDA tovrstne dvome glede resničnosti globalnega segrevanja še okrepil.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×