Veliko ljudi se boji ogljikovih hidratov, saj se jih drลพi sloves o tem, da redijo. ฤe smo na dieti, bi jih morali uลพivati minimalno ali se jim povsem izogibati, so prepriฤani ลกtevilni.
Pa je temu res tako? Kaj je res in kaj ne, ko govorimo o ogljikovih hidratih?
Mnoge diete priporoฤajo jedilnik z malo ogljikovimi hidrati. Dokazano je, da ob taki prehrani v prvih ลกestih mesecih shujลกamo bolj kot pri kateri drugi vrsti prehrane. Kljub temu pa se uฤinki razliฤnih diet po enem letu izenaฤijo.
ล tudija, objavljena v reviji American Journal of Clinical Nutrition, kaลพe, da bomo z dieto z omejevanjem ogljikovih hidratov po treh mesecih shujลกali skoraj 5 kilogramov. To je v primerjavi s prostovoljci, ki so uลพivali manj mastno hrano, za skoraj 2,5 kg veฤ. ฤe omejujemo uลพivanje ogljikovih hidratov, namreฤ zauลพijemo manj kalorij in veฤ beljakovin, ki skupaj z maลกฤobami poskrbijo za obฤutek sitosti. Dokazano je, da s tako prehrano dnevno pojemo 450 kalorij manj v primerjavi z uลพivanjem hrane z obilico ogljikovih hidratov.
A pri vsem tem se pojavi teลพava: ลกtudije so namreฤ pokazale, da se izguba telesne teลพe po enem letu izenaฤi pri obeh stilih prehranjevanja. Raziskovalci menijo, da do tega pride zato, ker se ljudje morda naveliฤajo omejevanja vnosa riลพa in uลพivanja sendviฤev brez mesa.

Ali ogljikovi hidrati redijo?
To je odvisno od naลกih genov in od koliฤine zauลพite hrane. Nekateri so genetsko nagnjeni k temu, da njihovo telo po zauลพitju ogljikovih hidratov izloฤajo pretiran odmerek inzulina.
V ลกtudiji, objavljeni v reviji Journal of the American Medical Association, so dokazali, da so ljudje z visokim izloฤanjem inzulina po 18 mesecih uลพivanja hrane z manj ogljikovimi hidrati izgubili skoraj 6 kilogramov telesne teลพe, medtem ko so ob poviลกanem vnosu ogljikovih hidratov in zmanjลกanem vnosu maลกฤob uspeli izgubiti le dober kilogram. Rezultati hujลกanja prostovoljcev, ki so genetsko nagnjeni k manjลกemu izloฤanju inzulina, pa so bili v obeh primerih enaki.
Ljudje, pri katerih se maลกฤoba shranjuje preteลพno okoli trebuha (postava v obliki jabolka), naj bi izloฤali veฤ inzulina kot tisti, pri katerih se maลกฤoba shranjuje na bokih (postava v obliki hruลกke). ฤe izmerite obseg pasu in bokov in ju delite, rezultat 0,8 ali manj pri ลพenskah in 0,95 ali manj pri moลกkih pomeni, da telo izloฤa normalno ali celo nizko koliฤino inzulina.
Kdor po uลพivanju ogljikovih hidratov hitro postane laฤen in si zaลพeli novih ogljikovih hidratov, ima najverjetneje teลพave s pretiranim izloฤanjem inzulina. Strokovnjaki mu v tem primeru svetujejo, da omeji vnos ogljikovih hidratov in jih, kjer se le da, nadomesti s polnozrnato hrano. ฤe ni veฤ tako laฤen, pomeni, da je na pravi poti.
Je prehrana z manj ogljikovimi hidrati nevarna?
Nekateri menijo, da lahko uลพivanje zmanjลกane koliฤine ogljikovih hidratov negativno vpliva na ledvice, kar pa ni res โ ฤe le nimate teลพav z ledvicami. Pomembno je vedeti, da se v prehrani z malo ogljikovimi hidrati skriva cel kup drugih hranilnih snovi, kot so maลกฤobe in beljakovine. Dokazano je, da ljudje z normalno delujoฤimi ledvicami, ki se drลพijo visokobeljakovinske diete, nimajo teลพav z delovanjem tega organa. Kar pa ne velja za ljudi, ki imajo teลพave z ledvicami โ ti bi se morali izogniti prehrani z malo ogljikovimi hidrati. Beljakovine namreฤ moฤno obremenijo delovanje ledvic, saj pri njihovem razgrajevanju nastajajo snovi, ki neugodno vplivajo na sestavo in delovanje ledvic ter jim ลกe dodatno ลกkodijo.
Glavni krivec za debelost je hrana z visokim GI
Niso vsi ogljikovi hidrati enaki โ tisti, ki imajo visok glikemiฤni indeks (GI) bolj redijo kot tisti z nizkim GI. ฤe se prenajedamo s ลกkrobnimi in preฤiลกฤenimi ลพivili brez vlaknin in hranilnih snovi (npr. z ocvrtim krompirฤkom, krompirjevim pirejem, mesnimi polpetami โฆ), se bo to hitro zaฤelo poznati na obsegu naลกega pasu. Telo taka ลพivila namreฤ hitro prebavi, poslediฤno pa pride do velikih nihanj inzulina in ravni krvnega sladkorja, kar vodi v neobฤutljivost na inzulin in poveฤanje telesne teลพe. Tudi pri ogljikovih hidratih torej velja โ tako kot pri mnogih drugih stvareh v ลพivljenju: bolj kot koliฤina je pomembna njihova kakovost.

