DomovZdravje & prehranaMiti in resnice o ogljikovih hidratih

Miti in resnice o ogljikovih hidratih

Veliko ljudi se boji ogljikovih hidratov, saj se jih drลพi sloves o tem, da redijo. ฤŒe smo na dieti, bi jih morali uลพivati minimalno ali se jim povsem izogibati, so prepriฤani ลกtevilni.

Pa je temu res tako? Kaj je res in kaj ne, ko govorimo o ogljikovih hidratih?

Mnoge diete priporoฤajo jedilnik z malo ogljikovimi hidrati. Dokazano je, da ob taki prehrani v prvih ลกestih mesecih shujลกamo bolj kot pri kateri drugi vrsti prehrane. Kljub temu pa se uฤinki razliฤnih diet po enem letu izenaฤijo.

ล tudija, objavljena v reviji American Journal of Clinical Nutrition, kaลพe, da bomo z dieto z omejevanjem ogljikovih hidratov po treh mesecih shujลกali skoraj 5 kilogramov. To je v primerjavi s prostovoljci, ki so uลพivali manj mastno hrano, za skoraj 2,5 kg veฤ. ฤŒe omejujemo uลพivanje ogljikovih hidratov, namreฤ zauลพijemo manj kalorij in veฤ beljakovin, ki skupaj z maลกฤobami poskrbijo za obฤutek sitosti. Dokazano je, da s tako prehrano dnevno pojemo 450 kalorij manj v primerjavi z uลพivanjem hrane z obilico ogljikovih hidratov.

A pri vsem tem se pojavi teลพava: ลกtudije so namreฤ pokazale, da se izguba telesne teลพe po enem letu izenaฤi pri obeh stilih prehranjevanja. Raziskovalci menijo, da do tega pride zato, ker se ljudje morda naveliฤajo omejevanja vnosa riลพa in uลพivanja sendviฤev brez mesa.

Ali ogljikovi hidrati redijo?

To je odvisno od naลกih genov in od koliฤine zauลพite hrane. Nekateri so genetsko nagnjeni k temu, da njihovo telo po zauลพitju ogljikovih hidratov izloฤajo pretiran odmerek inzulina.

V ลกtudiji, objavljeni v reviji Journal of the American Medical Association, so dokazali, da so ljudje z visokim izloฤanjem inzulina po 18 mesecih uลพivanja hrane z manj ogljikovimi hidrati izgubili skoraj 6 kilogramov telesne teลพe, medtem ko so ob poviลกanem vnosu ogljikovih hidratov in zmanjลกanem vnosu maลกฤob uspeli izgubiti le dober kilogram. Rezultati hujลกanja prostovoljcev, ki so genetsko nagnjeni k manjลกemu izloฤanju inzulina, pa so bili v obeh primerih enaki.

Ljudje, pri katerih se maลกฤoba shranjuje preteลพno okoli trebuha (postava v obliki jabolka), naj bi izloฤali veฤ inzulina kot tisti, pri katerih se maลกฤoba shranjuje na bokih (postava v obliki hruลกke). ฤŒe izmerite obseg pasu in bokov in ju delite, rezultat 0,8 ali manj pri ลพenskah in 0,95 ali manj pri moลกkih pomeni, da telo izloฤa normalno ali celo nizko koliฤino inzulina.

Kdor po uลพivanju ogljikovih hidratov hitro postane laฤen in si zaลพeli novih ogljikovih hidratov, ima najverjetneje teลพave s pretiranim izloฤanjem inzulina. Strokovnjaki mu v tem primeru svetujejo, da omeji vnos ogljikovih hidratov in jih, kjer se le da, nadomesti s polnozrnato hrano. ฤŒe ni veฤ tako laฤen, pomeni, da je na pravi poti.

Je prehrana z manj ogljikovimi hidrati nevarna?

Nekateri menijo, da lahko uลพivanje zmanjลกane koliฤine ogljikovih hidratov negativno vpliva na ledvice, kar pa ni res โ€“ ฤe le nimate teลพav z ledvicami. Pomembno je vedeti, da se v prehrani z malo ogljikovimi hidrati skriva cel kup drugih hranilnih snovi, kot so maลกฤobe in beljakovine. Dokazano je, da ljudje z normalno delujoฤimi ledvicami, ki se drลพijo visokobeljakovinske diete, nimajo teลพav z delovanjem tega organa. Kar pa ne velja za ljudi, ki imajo teลพave z ledvicami โ€“ ti bi se morali izogniti prehrani z malo ogljikovimi hidrati. Beljakovine namreฤ moฤno obremenijo delovanje ledvic, saj pri njihovem razgrajevanju nastajajo snovi, ki neugodno vplivajo na sestavo in delovanje ledvic ter jim ลกe dodatno ลกkodijo.

Glavni krivec za debelost je hrana z visokim GI

Niso vsi ogljikovi hidrati enaki โ€“ tisti, ki imajo visok glikemiฤni indeks (GI) bolj redijo kot tisti z nizkim GI. ฤŒe se prenajedamo s ลกkrobnimi in preฤiลกฤenimi ลพivili brez vlaknin in hranilnih snovi (npr. z ocvrtim krompirฤkom, krompirjevim pirejem, mesnimi polpetami โ€ฆ), se bo to hitro zaฤelo poznati na obsegu naลกega pasu. Telo taka ลพivila namreฤ hitro prebavi, poslediฤno pa pride do velikih nihanj inzulina in ravni krvnega sladkorja, kar vodi v neobฤutljivost na inzulin in poveฤanje telesne teลพe. Tudi pri ogljikovih hidratih torej velja โ€“ tako kot pri mnogih drugih stvareh v ลพivljenju: bolj kot koliฤina je pomembna njihova kakovost.

Tanja ลฝuvela
Tanja ลฝuvela
Tanja ลฝuvela je samostojna novinarka, ki ji nobena tematika naลกega portala ni tuja in se z veseljam poglobi tako v lahkotnejลกe kot tudi zahtevnejลกe ฤlanke.

NAJNOVEJล E