0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaIngver preprečuje diabetes

Ingver preprečuje diabetes

MORDA VAS ZANIMA

Dnevno uživanje ingverja zmanjšuje tveganje za nastanek diabetesa tipa 2, je pokazala nedavna študija. Pokazali vam bomo načine, kako ga vključiti v svojo vsakodnevno prehrano.

- Oglas -

Ingver in diabetes

V študiji, objavljeni v reviji International Journal of Food Sciences and Nutrition, je bilo vključenih 70 bolnikov z diabetesom tipa 2. Sodelovali so v dvojno slepem preskusu, pri katerem so 12 tednov uživali ali 1,6 g dodatka ingverja ali 1,6 g placeba. Študija je pokazala, da je jemanje dodatka ingverja zmanjšalo kar 8 dejavnikov, povezanih z nastankom diabetesa. To so:

  • nivo insulina,
  • odpor proti delovanju insulina,
  • skupni holesterol,
  • vnetna C-reaktivna beljakovina,
  • vnetni prostaglandin E2,
  • nivo trigliceridov,
  • nivo glukoze v plazmi pri pospeševanju,
  • meritve poškodb rdečih krvničk zaradi sladkorjev (HbA1C).

Študija je na podlagi ugotovitev zaključila, da je ingver lahko učinkovito zdravilo za preprečevanje diabetesa. Ta ugotovitev niti ne preseneča, saj tudi kurkuma, tesna ingverjeva sorodnica, dokazano preprečuje nastanek diabetesa.

- Oglas -

Katere prednosti še ima ingver?

Ingver pomaga pri prebavnih motnjah, saj preprečuje oziroma lajša nastajanje črevesnih plinov (je karminativ) in blaži krče gladkih mišic prebavil (je spazmolitik). Deluje tudi protibolečinsko. Vsebuje namreč sestavino, imenovano gingerol, ki ima protivneten učinek. Dokazano je, da vsakodnevni vnos ingverja zmanjšuje bolečino pri bolnikih z artritisom.

Načini uporabe ingverja

Zdaj, ko veste, da je za preprečevanje diabetesa dobro vključiti 1,6 g ingverja v vsakodnevno prehrano, vam bomo pokazali tri načine, kako to storiti. Predstavljamo vam tri ingverjeve napitke.

Ingverjev sirup

Ingverjev sirup je odličen način, kako vključiti ingver v vsakdanjo prehrano. Lahko ga dodajate smoothijem, čaju, topli ovseni kaši ali sadnim solatam. Lahko pa ga enostavno razredčite z vodo.

Priprava: večjo korenino svežega ingverja narežite na kolobarje, iztisnite sok 2 svežih in ekoloških limon, narežite limonino lupino na trakove. Zavrite 1 liter vode – ko zavre, zmanjšajte ogenj in dodajte polovico narezanega ingverja. Kuhajte 10 minut in odstavite z ognja. Dodajte preostanek narezanega ingverja, limonin sok, lupino in polovico skodelice medu. Dobro premešajte in pokrijte. Ohlajen sirup prelijte v steklenico.

- Oglas -

Ingverjeva kola

Ingverjeva kola deluje protivnetno, zmanjšuje bolečino in pomaga pri migreni.

Priprava: narežite 50 g ingverja na manjše koščke in iztisnite sok 1 limone. Zavrite 2,5 dl vode. Ko voda zavre, ji dodajte ingver in zmanjšajte ogenj. Pustite 5 minut na lahnem vrenju. Nato odstranite z ognja in, če želite, precedite koščke ingverja. Servirajte z mineralno vodo (razmerje med ingverjevo kolo in mineralno vodo naj bo 1 proti 3). Dodajte limonin sok, po želji sladkajte z organskim medom ali dodajte led.

Ingverjev čaj

Ker je poln antioksidantov in deluje protivnetno, je ingverjev čaj z limono dobro piti tudi takrat, ko se vas kaj »loteva«.

Priprava: na grobo zmečkajte dobra 2 centimetra ingverja in (po želji) 10 listov svete bazilike (imenuje se tudi tulsi). Zavrite vodo za eno skodelico čaja. Dodajte čaj v prahu (npr. matcha čaj). Ko voda zavre, dodajte ingver in liste svete bazilike ter odstavite z ognja. Precedite v lonček, dodajte nekaj organskega medu in dobro premešajte.

.

NAJNOVEJŠE