Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaDeli sadja, ki jih ne smete zavreči

Deli sadja, ki jih ne smete zavreči

MORDA VAS ZANIMA

Najbolj zdrav del sadja se skriva v njegovi koži, ki jo v večini primerov zavržemo. Preverite nekaj nadvse uporabnih sadnih skrivnosti, ki vam bodo prišle prav, ko jeste kivi, jagode, lubenico, jabolko in agrume.

Kivi

- Oglas -

Koža kivija vsebuje vlaknine, ki zmanjšujejo holesterol, in antioksidante – med njimi vitamin C, ki krepi imunski sistem. Kivi dobro operite in ga pojejte s kožo vred.

Pa še nekaj: ko se kiviji postarajo in postanejo mehki, jih zrežite na polovice in z njimi drgnite koščke mesa. Kislina v sokovih kivija bo zmehčala trda vlakna mesa, ki bo na tak način postalo mehkejše. Namazane koščke mesa za 20 minut položite v vrečko in pustite kislini, da deluje.

Sadje

Jagode

Jagode so polne vitamina C, ki je zelo občutljiv na svetlobo. Jagod zato nikar ne režite na polovice – s tem izgubljate dragocen vitamin C. Ko jih operete, jih pojejte cele. Priročen način za odstranjevanje vrhnjega dela jagode je, da skozi jagodo prebodete nabodalo. S tem boste odstranili lističe na vrhu in zmanjšali možnost izgube C-vitamina.

Lubenica

- Oglas -

Semena lubenice so polna magnezija in cinka, v njih pa najdemo tudi beljakovine in železo. Beli del lubenice (med rožnatim delom in lupino) je poln vitamina C. Vsebuje tudi fenolne antioksidante in flavonoide. V rožnatem delu lubenice se skriva ogromno likopena. Zato poleg najbolj slastnega sredinskega dela od zdaj naprej pogumno pojejte tudi beli del lubenice in njena semena.

Namig: semena lubenice pomešajte z malo soka citrusov (npr. grenivke), jih posolite in jih dajte peči za 15 do 20 minut (kot pečete npr. bučna semena). Tako pripravljena semena lubenice so odlična in zdrava dekoracija za solate in druge poletne jedi.

Jabolko

Ko jabolko olupite, občutljivi vitamin C izpostavite svetlobi. Hkrati pa zavržete najboljši del jabolka. Koža jabolka je namreč prepojena z velikim številom hranilnih snovi. Izkoristite moč jabolka v največji možni meri in ga vedno pojejte skupaj s kožo.

Citrusi

Koža citrusov je nabito polna vitamina C. Kožo lahko uporabite tako, da jo, ko jo enkrat odstranite, shranite v vrečko in date v zamrzovalnik. Ko boste potrebovali okras ali malo dodatnega okusa agrumov, se spomnite na kožo v zamrzovalniku in jo naribajte.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×