Zdravje & prehranaDeli sadja, ki jih ne smete zavreči

Deli sadja, ki jih ne smete zavreči

MORDA VAS ZANIMA

Najbolj zdrav del sadja se skriva v njegovi koži, ki jo v večini primerov zavržemo. Preverite nekaj nadvse uporabnih sadnih skrivnosti, ki vam bodo prišle prav, ko jeste kivi, jagode, lubenico, jabolko in agrume.

Kivi

- Oglas -

Koža kivija vsebuje vlaknine, ki zmanjšujejo holesterol, in antioksidante – med njimi vitamin C, ki krepi imunski sistem. Kivi dobro operite in ga pojejte s kožo vred.

Pa še nekaj: ko se kiviji postarajo in postanejo mehki, jih zrežite na polovice in z njimi drgnite koščke mesa. Kislina v sokovih kivija bo zmehčala trda vlakna mesa, ki bo na tak način postalo mehkejše. Namazane koščke mesa za 20 minut položite v vrečko in pustite kislini, da deluje.

Sadje

Jagode

Jagode so polne vitamina C, ki je zelo občutljiv na svetlobo. Jagod zato nikar ne režite na polovice – s tem izgubljate dragocen vitamin C. Ko jih operete, jih pojejte cele. Priročen način za odstranjevanje vrhnjega dela jagode je, da skozi jagodo prebodete nabodalo. S tem boste odstranili lističe na vrhu in zmanjšali možnost izgube C-vitamina.

Lubenica

- Oglas -

Semena lubenice so polna magnezija in cinka, v njih pa najdemo tudi beljakovine in železo. Beli del lubenice (med rožnatim delom in lupino) je poln vitamina C. Vsebuje tudi fenolne antioksidante in flavonoide. V rožnatem delu lubenice se skriva ogromno likopena. Zato poleg najbolj slastnega sredinskega dela od zdaj naprej pogumno pojejte tudi beli del lubenice in njena semena.

Namig: semena lubenice pomešajte z malo soka citrusov (npr. grenivke), jih posolite in jih dajte peči za 15 do 20 minut (kot pečete npr. bučna semena). Tako pripravljena semena lubenice so odlična in zdrava dekoracija za solate in druge poletne jedi.

Jabolko

Ko jabolko olupite, občutljivi vitamin C izpostavite svetlobi. Hkrati pa zavržete najboljši del jabolka. Koža jabolka je namreč prepojena z velikim številom hranilnih snovi. Izkoristite moč jabolka v največji možni meri in ga vedno pojejte skupaj s kožo.

Citrusi

Koža citrusov je nabito polna vitamina C. Kožo lahko uporabite tako, da jo, ko jo enkrat odstranite, shranite v vrečko in date v zamrzovalnik. Ko boste potrebovali okras ali malo dodatnega okusa agrumov, se spomnite na kožo v zamrzovalniku in jo naribajte.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×