0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljePremikanje ure ima lahko zelo negativen vpliv na zdravje in počutje

Premikanje ure ima lahko zelo negativen vpliv na zdravje in počutje

MORDA VAS ZANIMA

Ste se že privadili na nedavni premik ure? Pred kratkim smo kazalce premaknili za uro naprej, kot vse kaže, pa jih bomo jeseni ponovno premikali nazaj. Čeprav se že kar nekaj časa napoveduje ukinitev tovrstnega početja, pa za zdaj ne kaže, da bi lahko do sprememb prišlo že letos. V prid ukinitvi premikanja ure sicer govori tudi veliko zdravstvenih argumentov …

- Oglas -

Premik ure na spomladanski čas

Porast primerov depresije po jesenskem premiku

Podatki raziskav kažejo, da naj bi neposredno po jesenskem premiku ure močno narastlo število ljudi, ki poiščejo pomoč zaradi depresivnih razpoloženj. Za mnoge ljudi naj bi bilo namreč nenadno »skrajšanje dneva« oziroma precej manj svetlobe v popoldanskih urah precejšen šok.

Povečano tveganje za srčni napad

Še bolj zaskrbljujoče pa je, da naj bi premikanje ure prispevalo tudi k povečanemu tveganju za srčni napad pri določenih posameznikih. Tudi to naj bi bilo povezano s prevelikim šokom za organizem. Ugotovitev o povečani nevarnosti sicer izhaja iz statističnih podatkov, ki kažejo, da je dan po premiku ure nadpovprečno veliko primerov srčnih napadov.

- Oglas -

Lahko premiki ure vplivajo tudi na plodnost?

Verjetno bi le redki pomislili, da je lahko premikanje ure povezano tudi s sposobnostjo zanositve. Vendar pa naj bi bila tudi plodnost eno od področij, kjer lahko pride do negativnih vplivov. Doslej so sicer raziskovalci zaznali predvsem korelacijo med premikom ure in povečanim številom splavov pri ženskah, ki so zanosile s pomočjo postopka umetne oploditve. Potrebne bodo nadaljnje raziskave, da se ugotovi, ali gre tu zares za vzročno-posledično povezavo.

Največ težav povezanih s spanjem

Seveda pa ima lahko premik ure najbolj izrazit vpliv na kakovost našega spanca. Mnogi ljudje potrebujejo zelo veliko časa, da se privadijo na spremembo. To pomeni, da zvečer precej težje zaspijo, ponoči se večkrat zbujajo, kakovost spanca pa je nasploh precej slabša. Tovrstne težave v povprečju trajajo najmanj teden dni. Tako ni presenetljivo, da neposredno po premiku ure pogosto naraste tudi število nezgod na delovnem mestu in prometnih nesreč.

NAJNOVEJŠE