Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljePremikanje ure ima lahko zelo negativen vpliv na zdravje in počutje

Premikanje ure ima lahko zelo negativen vpliv na zdravje in počutje

MORDA VAS ZANIMA

Ste se že privadili na nedavni premik ure? Pred kratkim smo kazalce premaknili za uro naprej, kot vse kaže, pa jih bomo jeseni ponovno premikali nazaj. Čeprav se že kar nekaj časa napoveduje ukinitev tovrstnega početja, pa za zdaj ne kaže, da bi lahko do sprememb prišlo že letos. V prid ukinitvi premikanja ure sicer govori tudi veliko zdravstvenih argumentov …

- Oglas -

Premik ure na spomladanski čas

Porast primerov depresije po jesenskem premiku

Podatki raziskav kažejo, da naj bi neposredno po jesenskem premiku ure močno narastlo število ljudi, ki poiščejo pomoč zaradi depresivnih razpoloženj. Za mnoge ljudi naj bi bilo namreč nenadno »skrajšanje dneva« oziroma precej manj svetlobe v popoldanskih urah precejšen šok.

Povečano tveganje za srčni napad

Še bolj zaskrbljujoče pa je, da naj bi premikanje ure prispevalo tudi k povečanemu tveganju za srčni napad pri določenih posameznikih. Tudi to naj bi bilo povezano s prevelikim šokom za organizem. Ugotovitev o povečani nevarnosti sicer izhaja iz statističnih podatkov, ki kažejo, da je dan po premiku ure nadpovprečno veliko primerov srčnih napadov.

Lahko premiki ure vplivajo tudi na plodnost?

Verjetno bi le redki pomislili, da je lahko premikanje ure povezano tudi s sposobnostjo zanositve. Vendar pa naj bi bila tudi plodnost eno od področij, kjer lahko pride do negativnih vplivov. Doslej so sicer raziskovalci zaznali predvsem korelacijo med premikom ure in povečanim številom splavov pri ženskah, ki so zanosile s pomočjo postopka umetne oploditve. Potrebne bodo nadaljnje raziskave, da se ugotovi, ali gre tu zares za vzročno-posledično povezavo.

Največ težav povezanih s spanjem

- Oglas -

Seveda pa ima lahko premik ure najbolj izrazit vpliv na kakovost našega spanca. Mnogi ljudje potrebujejo zelo veliko časa, da se privadijo na spremembo. To pomeni, da zvečer precej težje zaspijo, ponoči se večkrat zbujajo, kakovost spanca pa je nasploh precej slabša. Tovrstne težave v povprečju trajajo najmanj teden dni. Tako ni presenetljivo, da neposredno po premiku ure pogosto naraste tudi število nezgod na delovnem mestu in prometnih nesreč.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×