Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Ekologija & okoljePremikanje ure ima lahko zelo negativen vpliv na zdravje in počutje

Premikanje ure ima lahko zelo negativen vpliv na zdravje in počutje

MORDA VAS ZANIMA

Ste se že privadili na nedavni premik ure? Pred kratkim smo kazalce premaknili za uro naprej, kot vse kaže, pa jih bomo jeseni ponovno premikali nazaj. Čeprav se že kar nekaj časa napoveduje ukinitev tovrstnega početja, pa za zdaj ne kaže, da bi lahko do sprememb prišlo že letos. V prid ukinitvi premikanja ure sicer govori tudi veliko zdravstvenih argumentov …

- Oglas -

Premik ure na spomladanski čas

Porast primerov depresije po jesenskem premiku

Podatki raziskav kažejo, da naj bi neposredno po jesenskem premiku ure močno narastlo število ljudi, ki poiščejo pomoč zaradi depresivnih razpoloženj. Za mnoge ljudi naj bi bilo namreč nenadno »skrajšanje dneva« oziroma precej manj svetlobe v popoldanskih urah precejšen šok.

Povečano tveganje za srčni napad

Še bolj zaskrbljujoče pa je, da naj bi premikanje ure prispevalo tudi k povečanemu tveganju za srčni napad pri določenih posameznikih. Tudi to naj bi bilo povezano s prevelikim šokom za organizem. Ugotovitev o povečani nevarnosti sicer izhaja iz statističnih podatkov, ki kažejo, da je dan po premiku ure nadpovprečno veliko primerov srčnih napadov.

Lahko premiki ure vplivajo tudi na plodnost?

Verjetno bi le redki pomislili, da je lahko premikanje ure povezano tudi s sposobnostjo zanositve. Vendar pa naj bi bila tudi plodnost eno od področij, kjer lahko pride do negativnih vplivov. Doslej so sicer raziskovalci zaznali predvsem korelacijo med premikom ure in povečanim številom splavov pri ženskah, ki so zanosile s pomočjo postopka umetne oploditve. Potrebne bodo nadaljnje raziskave, da se ugotovi, ali gre tu zares za vzročno-posledično povezavo.

Največ težav povezanih s spanjem

- Oglas -

Seveda pa ima lahko premik ure najbolj izrazit vpliv na kakovost našega spanca. Mnogi ljudje potrebujejo zelo veliko časa, da se privadijo na spremembo. To pomeni, da zvečer precej težje zaspijo, ponoči se večkrat zbujajo, kakovost spanca pa je nasploh precej slabša. Tovrstne težave v povprečju trajajo najmanj teden dni. Tako ni presenetljivo, da neposredno po premiku ure pogosto naraste tudi število nezgod na delovnem mestu in prometnih nesreč.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×