Skrb za zdravje je zelo pomembna v vseh ลพivljenjskih obdobjih. Pri tem je seveda kljuฤna uravnoteลพena prehrana. ฤeprav bi morali za zdravo prehrano skrbeti, ne glede na starost, pa obstaja v ลพivljenju nekaj ยปprelomnicยซ, ko moramo postati ลกe posebej pozorni na doloฤene hranilne snovi. Po dopolnjenem 40. letu starosti naj bi bilo tako zelo pomembno, da upoลกtevamo tri pravila, ki jih navajamo v nadaljevanju. To je namreฤ obdobje precejลกnjih sprememb za naลกe telo. ฤe niste pazljivi, se lahko zaฤnejo zelo hitro kopiฤiti odveฤni kilogrami, ฤetudi prej niste imeli tovrstnih teลพav. Obenem pa se lahko ustvarijo tudi temelji za razliฤne kroniฤne teลพave z zdravjem. Kako torej zmanjลกati tveganje za tovrstne teลพave in prispevati k temu, da boste tudi naslednja desetletja svojega ลพivljenja preลพiveli ฤim bolj zdravi?
Poveฤajte vnos kalcija
Po dopolnjenem ลกtiridesetem letu se zaฤne kostna gostota postopoma zmanjลกevati. Teลพava je pogosto ลกe posebej izrazita pri ลพenskah, povezana pa je lahko tudi z upadom estrogena v telesu. Kosti velikokrat teลพje absorbirajo kalcij, ki se skriva v hrani, zato je dobro, da poveฤate vnos s kalcijem bogatih ลพivil. Poleg tega pa pazite tudi, da boste zauลพili dovolj hranilnih snovi, ki pomagajo pri absorpciji kalcija.
Zmanjลกajte vnos natrija
Zdravo prehranjevanje ne pomeni zgolj to, da pazimo, da zauลพijemo dovolj potrebnih hranilnih snovi. Pozorni morate biti tudi na to, da vnos snovi, ki so lahko problematiฤne za organizem, ni prevelik. V to kategorijo sodi predvsem natrij, ki ga v telo pogosto vnesemo najveฤ v obliki soli. Posledice prekomernega uลพivanja soli so na primer poviลกan krvni tlak, prekomerno zadrลพevanje vode v telesu, vnetja ipd. Te teลพave, ki so povezane s prevelikim vnosom soli, lahko postanejo po ลกtiridesetem letu ลกe izrazitejลกe. Tako je to tudi pravi ฤas, da zaฤnete nekoliko bolj paziti na to, koliko soli v resnici zauลพijete. Tu so lahko problematiฤni tudi razliฤni zelo procesirani izdelki, saj pogosto vsebujejo precej veฤ soli, kot si verjetno predstavljate.
Uลพivajte veฤ ลพivil, bogatih z antioksidanti
Antioksidanti lahko moฤno upoฤasnijo proces staranja. Prehrana ljudi, ki so ลพe dopolnili ลกtirideset let, bi tako morala vsebovati ลกe posebej veliko antioksidantov. Ti bodo poskrbeli, da bo vaลกa koลพa ohranila mladostnost, oziroma pomagali pri zaviranju gubic. ล e pomembnejลกi pozitivni vpliv antioksidantov pa je, da zmanjลกajo tveganje za mnoge kroniฤne bolezni, s tem ko nevtralizirajo negativen vpliv prostih radikalov. Med ลพivila, ki so ลกe posebej bogata z antioksidanti, seveda sodijo predvsem razliฤne vrste sadja in zelenjave. Veliko antioksidantov pa denimo vsebujeta tudi zeleni ฤaj in temna ฤokolada.