DomovZdravje & prehranaPrehrana po 40. letu: 3 pomembni napotki

Prehrana po 40. letu: 3 pomembni napotki

Skrb za zdravje je zelo pomembna v vseh ลพivljenjskih obdobjih. Pri tem je seveda kljuฤna uravnoteลพena prehrana. ฤŒeprav bi morali za zdravo prehrano skrbeti, ne glede na starost, pa obstaja v ลพivljenju nekaj ยปprelomnicยซ, ko moramo postati ลกe posebej pozorni na doloฤene hranilne snovi. Po dopolnjenem 40. letu starosti naj bi bilo tako zelo pomembno, da upoลกtevamo tri pravila, ki jih navajamo v nadaljevanju. To je namreฤ obdobje precejลกnjih sprememb za naลกe telo. ฤŒe niste pazljivi, se lahko zaฤnejo zelo hitro kopiฤiti odveฤni kilogrami, ฤetudi prej niste imeli tovrstnih teลพav. Obenem pa se lahko ustvarijo tudi temelji za razliฤne kroniฤne teลพave z zdravjem. Kako torej zmanjลกati tveganje za tovrstne teลพave in prispevati k temu, da boste tudi naslednja desetletja svojega ลพivljenja preลพiveli ฤim bolj zdravi?

Prehrana po 40. letu

Poveฤajte vnos kalcija

Po dopolnjenem ลกtiridesetem letu se zaฤne kostna gostota postopoma zmanjลกevati. Teลพava je pogosto ลกe posebej izrazita pri ลพenskah, povezana pa je lahko tudi z upadom estrogena v telesu. Kosti velikokrat teลพje absorbirajo kalcij, ki se skriva v hrani, zato je dobro, da poveฤate vnos s kalcijem bogatih ลพivil. Poleg tega pa pazite tudi, da boste zauลพili dovolj hranilnih snovi, ki pomagajo pri absorpciji kalcija.

Zmanjลกajte vnos natrija

Zdravo prehranjevanje ne pomeni zgolj to, da pazimo, da zauลพijemo dovolj potrebnih hranilnih snovi. Pozorni morate biti tudi na to, da vnos snovi, ki so lahko problematiฤne za organizem, ni prevelik. V to kategorijo sodi predvsem natrij, ki ga v telo pogosto vnesemo najveฤ v obliki soli. Posledice prekomernega uลพivanja soli so na primer poviลกan krvni tlak, prekomerno zadrลพevanje vode v telesu, vnetja ipd. Te teลพave, ki so povezane s prevelikim vnosom soli, lahko postanejo po ลกtiridesetem letu ลกe izrazitejลกe. Tako je to tudi pravi ฤas, da zaฤnete nekoliko bolj paziti na to, koliko soli v resnici zauลพijete. Tu so lahko problematiฤni tudi razliฤni zelo procesirani izdelki, saj pogosto vsebujejo precej veฤ soli, kot si verjetno predstavljate.

Uลพivajte veฤ ลพivil, bogatih z antioksidanti

Antioksidanti lahko moฤno upoฤasnijo proces staranja. Prehrana ljudi, ki so ลพe dopolnili ลกtirideset let, bi tako morala vsebovati ลกe posebej veliko antioksidantov. Ti bodo poskrbeli, da bo vaลกa koลพa ohranila mladostnost, oziroma pomagali pri zaviranju gubic. ล e pomembnejลกi pozitivni vpliv antioksidantov pa je, da zmanjลกajo tveganje za mnoge kroniฤne bolezni, s tem ko nevtralizirajo negativen vpliv prostih radikalov. Med ลพivila, ki so ลกe posebej bogata z antioksidanti, seveda sodijo predvsem razliฤne vrste sadja in zelenjave. Veliko antioksidantov pa denimo vsebujeta tudi zeleni ฤaj in temna ฤokolada.

Karmen Jordan
Karmen Jordan
Karmen Jordan je naลกa dolgoletna sodelavka, novinarka, literarna komparativistka, slovenistka in kritiฤarka/recezentka. Je veganska in avtorica ลกtevilnih ฤlankov in receptov. Njena podroฤja so zdrav ลพivljenjski slog ter nasveti za zdravje.

NAJNOVEJล E