0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana7 tipičnih znakov hormonskega neravnovesja

7 tipičnih znakov hormonskega neravnovesja

MORDA VAS ZANIMA

Ravnovesje hormonov v našem telesu je zagotovo eden izmed temeljev dobrega zdravja. Hormoni navsezadnje vplivajo na številne procese v našem telesu. Uravnavajo naš občutek lakote in sitosti ter zaspanosti in budnosti, naš reproduktivni sistem, metabolizem in še mnogo več. Porušeno hormonsko ravnovesje lahko tako povzroča precej težav, ki so seveda odvisne od tega, kateri hormoni so v igri …

- Oglas -

Težave s spanjem

Ni zgolj melatonin tisti, ki vpliva na naše spanje. Pri ženskah so lahko na primer težave s spanjem povezane tudi z nihanji ravni progesterona in estrogena v telesu. Nekatere ženske se tako na primer soočajo z obdobji nespečnosti tik pred menstruacijo.

Nihanje razpoloženja

Hormonsko neravnovesje lahko seveda močno prizadene tudi naše razpoloženje. Če opažate, da ste v zadnjem času zelo razdražljivi, tesnobni in da se vaša čustva zelo hitro spreminjajo, so lahko v ozadju prav hormonske težave. Pri ženskah so lahko tudi tovrstne težave povezane s spolnimi hormoni.

Akne

Neposreden vzrok za akne so običajno zamašene pore, ki postanejo poseljene z bakterijami. Vendar pa so lahko v ozadju tudi globlji vzroki. Pri zelo hudih oblikah aken je tako vsekakor smiselna tudi analiza hormonskega stanja.

- Oglas -

Naglo poviševanje telesne teže

Zaradi hormonov imate lahko tudi težave z vzdrževanjem zdrave telesne teže. Dokler torej ne bo ponovno vzpostavljeno hormonsko ravnovesje, bo tudi hujšanje zelo zahtevno, če že ne skorajda nemogoče. Pogosto je sicer nerazumljiv porast telesne teže povezan s ščitničnimi hormoni. Zmanjšano delovanje ščitnice lahko namreč privede do občutne upočasnitve metabolizma.

Prebavne težave

Precej tipičen znak porušenega hormonskega ravnovesja so tudi težave s prebavo. Te so lahko na primer posledica prekomernih količin stresnih hormonov v telesu. Raziskovalci pa so odkrili, da lahko tudi nihanja ravni estrogena v telesu vplivajo na črevesno floro.

Nenehna utrujenost

To je še eden izmed znakov hormonskega neravnovesja v telesu, ki je zelo pogosto povezan s ščitničnimi hormoni. Oziroma natančneje: s prenizko količino omenjenih hormonov. Hormonsko neravnovesje v telesu pa naj bi imelo celo vpliv na t. i. sindrom kronične izgorelosti.

Glavoboli in migrene

Porušeno hormonsko ravnovesje je lahko tudi v ozadju vaših težav z glavoboli ali celo migrenami. Tovrstna povezava naj bi bila še posebej pogosta pri ženskah. Predvsem uravnavanje ravni estrogena naj bi tako pomagalo tudi pri glavobolih.

NAJNOVEJŠE