0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVitamin E: veste, zakaj je tako pomemben?

Vitamin E: veste, zakaj je tako pomemben?

MORDA VAS ZANIMA

Vitamin E spada med snovi, ki jih naš organizem nujno potrebuje za optimalno delovanje. Znan je predvsem kot v maščobi topen vitamin, ki obenem deluje tudi kot antioksidant. Z izrazom vitamin E je sicer zajetih osem različnih skupin tokoferolov. V nadaljevanju lahko preverite, kaj so tisti glavni pozitivni vplivi vitamina E na zdravje, zaradi katerih ne sme manjkati v prehrani. Seveda pa vitamin E ni pomemben le za zdravje, ampak tudi za lepoto – predvsem za lepoto vaših las in kože.

- Oglas -

Koristi vitamina E za zdravje kože

Vitamin E je močan antioksidant, ki pomaga pri zaščiti kože pred škodljivimi vplivi okolja, kot so UV-žarki, onesnaženje in prosti radikali. S svojimi vlažilnimi in protivnetnimi lastnostmi lahko vitamin E pomaga preprečevati suhost kože, zmanjšuje vnetja in lajša simptome kožnih stanj, kot so ekcem in luskavica ali psoriaza. Prav tako spodbuja obnovo kože, kar lahko pomaga pri zmanjševanju videza gub, brazgotin in drugih znakov staranja.

Vitamin E za splošno zdravje

Vitamin E je nujen za pravilno delovanje mnogih organov v telesu, vključno z imunskim sistemom. Pomaga pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, ki lahko prispeva k razvoju številnih kroničnih bolezni, vključno z rakom in boleznimi srca. Poleg tega lahko vitamin E pomaga izboljšati vid, zdravje možganov in kognitivne funkcije, saj podpira zdravje oči in živčnega sistema.

Zmanjševaje tveganja za resne bolezni

Zaradi zmožnosti nevtralizacije negativnih vplivov prostih radikalov na naše celice velja vitamin E za odličen antioksidant, ki nas pomaga ščititi tudi pred najresnejšimi boleznimi. V ozadju številnih kroničnih bolezni naj bi bil namreč prav oksidativni stres – poškodba celic, do katere privede pretirano kopičenje prostih radikalov, ki so sicer stranski produkti presnovnega procesa v telesu.

- Oglas -

Pomoč pri krepitvi imunskega sistema in zaščiti organov

Tudi vitamin E sodi med snovi, ki so lahko zelo koristne za naš imunski sistem. Poleg tega pa pomaga pri popravilih DNK in izboljšuje presnovni proces. Ta vitamin lahko namreč pomaga zaustaviti nastajanje nitrozaminov v telesu. Gre za snovi, ki so kancerogene in ki se tvorijo v našem želodcu iz nitratov, ki jih zaužijemo s hrano. Omeniti pa je treba tudi vlogo vitamina E pri zaščiti kože, jeter, oči in prsi.

Vitamin E še posebej pomemben za naše srce in ožilje

Vitamin E lahko igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja srca in ožilja. Raziskave kažejo, da vitamin E lahko pomaga preprečevati ali upočasniti napredovanje bolezni srca, saj preprečuje oksidacijo LDL holesterola, ki lahko prispeva k nastanku plakov v arterijah. Poleg tega so nekatere študije pokazale, da dopolnitev z vitaminom E lahko pomaga zmanjšati tveganje za srčni napad in možgansko kap.

To je povezano z že omenjenim dejstvom, da je vitamin E antioksidant, ki pomaga tudi pri preprečevanju škode, ki bi jo v žilah sicer povzročil t. i. škodljivi holesterol, znan tudi pod kratico LDL. Tako je vitamin E pomemben za zmanjševanje tveganja za resnejša srčno-žilna obolenja. Še posebej pa je treba izpostaviti sodelovanje vitamina E pri odpravi krvnih strdkov, kar lahko pomeni tudi bistveno manjšo nevarnost za srčni napad.

Zadosten vnos vitamina E pomeni manj nevarnosti za sivo mreno

Vitamin E pa je zagotovo zelo pomemben tudi za zaščito naših oči oziroma vida. Izsledki raziskav kažejo, da obstaja pri ljudeh, ki ne zaužijejo dovolj vitamina E, povečano tveganje za sivo mreno – težavo, ki je še posebej pogosta pri starejši populaciji.

Pomemben za zdravje oči

Vitamin E lahko igra ključno vlogo pri ohranjanju dobrega vida. Raziskave so pokazale, da antioksidativne lastnosti vitamina E lahko pomagajo zaščititi oči pred poškodbami zaradi prostih radikalov in UV-žarkov, ki lahko prispevajo k nastanku sive mrene in starostne degeneracije rumene pege. Dodajanje vitamina E v vašo prehrano ali jemanje dopolnil z vitaminom E lahko pomaga preprečiti te in druge težave z očmi.

- Oglas -

Zdravje las

Vitamin E ni pomemben samo za zdravje kože in srca, ampak ima vlogo tudi pri zdravju las. Lahko pomaga izboljšati krvni obtok lasišča, kar spodbuja rast las. Prav tako njegove antioksidativne lastnosti pomagajo zaščititi lasne mešičke pred škodljivimi vplivi prostih radikalov. Vitamin E lahko tudi prepreči suhost las, kar zmanjšuje lomljenje las in razcepljene konice. Z redno uporabo lahko vitamin E vašim lasem zagotovi močan, zdrav in sijoč videz.

.

NAJNOVEJŠE