Zdravje & prehranaVitamin E: veste, zakaj je tako pomemben?

Vitamin E: veste, zakaj je tako pomemben?

MORDA VAS ZANIMA

Vitamin E spada med snovi, ki jih naš organizem nujno potrebuje za optimalno delovanje. Znan je predvsem kot v maščobi topen vitamin, ki obenem deluje tudi kot antioksidant. Z izrazom vitamin E je sicer zajetih osem različnih skupin tokoferolov. V nadaljevanju lahko preverite, kaj so tisti glavni pozitivni vplivi vitamina E na zdravje, zaradi katerih ne sme manjkati v prehrani. Seveda pa vitamin E ni pomemben le za zdravje, ampak tudi za lepoto – predvsem za lepoto vaših las in kože.

- Oglas -

Vitamin E

Zmanjševaje tveganja za resne bolezni

Zaradi zmožnosti nevtralizacije negativnih vplivov prostih radikalov na naše celice velja vitamin E za odličen antioksidant, ki nas pomaga ščititi tudi pred najresnejšimi boleznimi. V ozadju številnih kroničnih bolezni naj bi bil namreč prav oksidativni stres – poškodba celic, do katere privede pretirano kopičenje prostih radikalov, ki so sicer stranski produkti presnovnega procesa v telesu.

Pomoč pri krepitvi imunskega sistema in zaščiti organov

Tudi vitamin E sodi med snovi, ki so lahko zelo koristne za naš imunski sistem. Poleg tega pa pomaga pri popravilih DNK in izboljšuje presnovni proces. Ta vitamin lahko namreč pomaga zaustaviti nastajanje nitrozaminov v telesu. Gre za snovi, ki so kancerogene in ki se tvorijo v našem želodcu iz nitratov, ki jih zaužijemo s hrano. Omeniti pa je treba tudi vlogo vitamina E pri zaščiti kože, jeter, oči in prsi.

Vitamin E še posebej pomemben za naše srce in ožilje

Več študij je potrdilo, da lahko vitamin E pomaga pri preprečevanju srčnih bolezni. To je povezano z že omenjenim dejstvom, da je vitamin E antioksidant, ki pomaga tudi pri preprečevanju škode, ki bi jo v žilah sicer povzročil t. i. škodljivi holesterol, znan tudi pod kratico LDL. Tako je vitamin E pomemben za zmanjševanje tveganja za resnejša srčno-žilna obolenja. Še posebej pa je treba izpostaviti sodelovanje vitamina E pri odpravi krvnih strdkov, kar lahko pomeni tudi bistveno manjšo nevarnost za srčni napad.

Zadosten vnos vitamina E pomeni manj nevarnosti za sivo mreno

- Oglas -

Vitamin E pa je zagotovo zelo pomemben tudi za zaščito naših oči oziroma vida. Izsledki raziskav kažejo, da obstaja pri ljudeh, ki ne zaužijejo dovolj vitamina E, povečano tveganje za sivo mreno – težavo, ki je še posebej pogosta pri starejši populaciji.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×