0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaEkcem: najboljša pomoč in naravni pripravki

Ekcem: najboljša pomoč in naravni pripravki

MORDA VAS ZANIMA

Ekcem oziroma atopijski dermatitis je poimenovanje za različne vrste kožnih izpuščajev, za katere je značilna razdražena, vneta in srbeča koža, ki se lušči, prisotni pa so lahko tudi nekakšni žulji. Še posebej pogosto sicer ekcem prizadene najmlajše, vendar se velikokrat pojavi tudi pri odraslih.

- Oglas -

Zdravljenje ekcema je povezano s precej dilemami, saj lahko nekatera zdravila zaradi množice nezaželenih stranskih simptomov povzročijo precej več škode kot koristi. Načeloma sicer ekcem sčasoma izgine sam od sebe, obstaja pa tudi nekaj možnosti naravnega zdravljenja brez stranskih učinkov, ki je lahko zelo učinkovito. Preden vam razkrijemo, katere metode naravnega zdravljenja so najuspešnejše, si poglejmo še, kaj najpogosteje povzroča ekcem in katere vrste poznamo.

Pogosti vzroki za ekcem

Strokovnjaki menijo, da je težko izpostaviti en sam vzrok, ki bil kriv za nastanek ekcema. Običajno je ekcem posledica prepleta različnih dejavnikov, kot so genetika, izpostavljenost alergenom, avtoimunske motnje, porušeno hormonsko ravnovesje, stres in temperatura. Če imajo vaši najbližji sorodniki težave z ekcemom, obstaja na primer povečana verjetnost, da se ekcem pojavi tudi pri vas. Pogosto lahko ekcem opazimo tudi pri nosečnicah in ženskah v menopavzi. Eden od možnih vzrokov, ki lahko prispevajo k pojavu ekcema, pa je lahko tudi uživanje sadja in zelenjave, ki vsebujeta veliko pesticidov.

Ločevanje med različnimi vrstami ekcema

Ekcem delimo v več skupin, in sicer glede na mesto pojavitve, vzroke in specifične simptome. Med najpogostejše tipe ekcema tako sodijo kontaktni ekcem (posledica izpostavitve alergenu), dishidroza (suha koža z žulji oziroma izpuščaji na dlaneh in stopalih) in seboroični dermatitis oziroma ekcem (mastne kožne luske, ki se običajno pojavijo na lasišču ali obrazu). Čeprav je tudi od tipa ekcema odvisno, kako učinkovito bo naravno zdravljenje, pa obstaja nekaj pripravkov, ki so lahko zelo uspešni pri odpravljanju različnih vrst ekcema. Kaj nam torej lahko pomaga, ko se pojavi ekcem? Obstajajo kreme in mazila za ekcem, kar nekaj učinkovitih naravnih sestavin in rastlin pa boste našli tudi v svoji kuhinji.

- Oglas -

Konopljino olje pomaga pri odpravi ekcema

V mnogih kozmetičnih izdelkih lahko danes najdemo tudi konopljino olje, ki velja za zelo dober vir maščobnih kislin omega 3 in omega 6, ki so pomembne za zdravo kožo ter lase. Poskrbijo za naravno navlažitev kože in  preprečujejo njeno nadaljnje izsuševanje. Uporaba konopljinega olja bo spodbudila tvorbo lipidov in kolagena, kar bo pripomoglo k hitrejši obnovi kože. Poleg tega pa konopljino olje poskrbi tudi za nekaj naravne zaščite kože pred škodljivimi sončnimi žarki. Vse našteto so razlogi, zakaj je lahko prav konopljino olje izvrstna naravna rešitev za tiste, ki se spopadate z ekcemom.

Blaženje simptomov ekcema

Gel aloje vere za blaženje simptomov ekcema

Aloje vera je zaradi svojega protivnetnega delovanja še ena odlična izbira, če želite preizkusiti naravno zdravljenje ekcema. Rastlina se že stoletja uporablja za nego poškodovane, razdražene kože. Še posebej znana je sicer po tem, da lahko pomaga ublažiti bolečine in pospešiti obnovo opečene kože, ki je bila izpostavljena sončnim žarkom, in kot naravna pomoč ljudem z luskavico. Vendar pa je lahko gel z aloje vero zelo koristen tudi za vse, ki se spopadate z ekcemom. Gel bo kožo ohladil in pomiril, zaradi česar se boste lažje uprli praskanju. Poleg tega bodo posebne sestavine v aloje veri kožo izdatno navlažile in preprečile vnetja.

Kokosovo olje odlično tudi za ljudi z ekcemom

Kokosovo olje je bogato z lipidi, zato bo preprečilo dodatne izgube vlage. Poleg tega lahko pomaga pri uničevanju histaminov, ki prispevajo k vnetju kože, značilnem za ekcem. Kokosovo olje bo poleg naštetega okrepilo vezivno tikov, lavrična kislina, ki jo vsebuje, pa bo zaščitila kožo pred bakterijami, glivicami in drugimi mikroorganizmi. Poleg številnih drugih možnosti uporabe vam lahko torej kokosovo olje pride zelo prav tudi v primeru težav z ekcemom.

Kopel iz kamiličnega čaja za hitro izboljšanje stanja

Kamilico oziroma kamilični čaj pogosto povezujemo s pomirjevalnim učinkom, pri čemer imamo v mislih predvsem učinek na naše psihično počutje. Vendar pa je lahko kamilični čaj izvrsten tudi za pomiritev razdražene kože. Razlog za to se skriva predvsem v dejstvu, da vsebuje kamilica manjše količine naravnega alkohola, imenovanega bisabolol, ki deluje protivnetno, obenem pa uničuje mikrobe. Vsi, ki imate težave z dermatitisom oziroma ekcemom, se lahko tako po pomoč pri zdravljenju obrnete tudi h kamilici. Najbolje bo, da si pripravite kopel s kamiličnim čajem. Uporabite 4 žlice kamilice, ki ste jih stresli v čisto najlonsko nogavico oziroma vrečko za pranje občutljivega perila. Zavežite in položite v kad, ki jo nato napolnite s toplo vodo. V tej mešanici se nato kopajte približno 15 minut. To bo pomagalo ublažiti bolečino in umiriti vnetje.

.

NAJNOVEJŠE