0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAtopijski dermatitis - Pordela in srbeča koža, ki se lušči

Atopijski dermatitis – Pordela in srbeča koža, ki se lušči

MORDA VAS ZANIMA

Kožni izpuščaji, močno srbenje, izjemno suha koža, luščenje… Vse to so simptomi, ki nam sporočajo, da imamo atopijski dermatitis. Atopijski dermatitis je kožno obolenje, ki je zelo pogosto pri otrocih in dojenčkih, do njega pa lahko pride tudi v kasnejših življenjskih obdobjih. Kljub temu da v večini primerov ne gre za nevarno bolezen, pa so simptomi, ki jih atopijski dermatitis povzroča, lahko izjemno moteči. K izboljšanju lahko v veliki meri pripomoremo tudi sami – s pravilno prehrano, redno higieno in ustrezno nego.

- Oglas -

Kaj povzroča atopijski dermatitis?

Vzroki nastanka atopijskega dermatitisa niso povsem pojasnjeni, nedvomno pa je povezan z genetsko zasnovo. Med možne vzroke za pojav te bolezni sodita še okvara barierne funkcije kože, kar pomeni, da je koža bolj občutljiva za zunanje dražljaje, ter bakterijska okužba. Čedalje pogosteje se kot dejavnika razvoja atopijskega dermatitisa pojavljata tudi pretirana higiena kože in neustrezna prehrana.

Atopijski dermatitis pa ni nujno povezan s katerim koli izmed naštetih dejavnikov, saj se lahko pojavi tudi popolnoma brez jasnega vzroka, bolj ogroženi pa so tisti, ki že imajo alergije ali alergijske bolezni v družini.

Kakšne simptome ima atopijski dermatitis in kako jih lajšamo

Med najbolj značilne simptome atopijskega dermatitisa sodijo kožni izpuščaji, močno srbenje in izjemno suha koža. Pri majhnih otrocih se izpuščaji navadno pojavljajo na licih, lasišču, zapestjih ter zunanjih delih rok in nog. Pri otrocih do 12 let se izpuščaji pogosti predvsem na pregibih okončin ter obrazu in vratu, pri odraslih pa so najboj značilna mesta večji sklepi, pregibi vratu in obraza ter predel okoli oči.

- Oglas -

Diagnosticiranje

Postavitev diagnoze pri atopijskem dermatitisu ni vedno enostavna, saj za enkrat ne poznamo testa, s katerim bi bolezen zagotovo potrdili. Zato se diagnoza postavi s pomočjo kliničnega pregleda pri zdravniku in dermatologa. Največ nam povesta pogostost pojava oz. kroničnost kožnih težav ter prisotnost srbečih kožnih žarišč ter morebitna diagnosticirana bolezen pri katerem izmed drugih družinskih članov. V določenem primeru se opravi tudi alergološko testiranje na prehranske alergene, saj le-ti lahko poslabšajo potek bolezni.

Atopijski dermatitis

Zavarujmo svojo kožo

Za zaščito kože najbolje poskrbimo z uporabo preparatov, ki imajo visoko sposobnost vezave maščob in vlage. Uporabi agresivnih kozmetičnih izdelkov, ki kožo dražijo, se velja izogniti.

Dnevna rutina je ključ do uspeha

Tudi dnevna higienska rutina zahteva nekaj prilagoditev. Strokovnjaki svetujejo, da če imamo atopijski dermatitis oziroma verjetnost njegovega pojava, da se tuširamo z mlačno vodo – njena temperatura naj ne presega 32 stopinj, čas umivanja pa ne 10 minut. Prav tako je priporočljiva uporaba mil, ki kože ne dražijo, po tuširanju pa kožo raje kot z drgnjenjem osušite tako, da jo samo nežno popivnate. Po umivanju in tekom dneva je priporočljiva uporaba vlažilnih krem, ki zmanjšujejo razpokanost, omejujejo ekceme ter obnavljajo, vlažijo in ščitijo kožo.

Domača zdravila za atopijski dermatitis

Domača zdravila in mazila za atopijski dermatitis so:

  • izdelki z visoko vsebnostjo srebrovega prahu, ki deluje protivnetno in antimikrobno ter kožo stabilizira,
  • izdelki z vsebnostjo izvlečkov ovsa,
  • izdelki z naravnimi rastlinskimi olji, ki koži zagotavljajo vlažnost (npr. olivno olje),
  • izdelki z rastlinskimi izvlečki z blažilnimi in protivnetnimi lastnostmi ( npr. kamilica in ognjič).

Med ustrezne pripravke za lajšanje težav z atopijskim dermatitisom sodita še urea in cink, zelo pomembna pa je tudi ustrezna prehrana in jedilnik, ki je zasnovan posebej za atopijski dematitis in vsebuje primerna živila.

- Oglas -

Atopijski dermatitis – pomen prehrane in življenjskih navad

Na razvoj atopijskega dermatitisa naj bi po nekaterih raziskavah vplivala določena živila, med drugim mlečne beljakovine in jajca, ter živila, pri katerih je verjetnost pojava alergije nekoliko višja, denimo oreščki, jagode in stročnice. Ta živila lahko posredno ali neposredno sprožijo atopijski dermatitis.

Na atopijski dermatitis vplivajo tudi stvari, ki se jih pri zdravljenju mnogokrat spregleda. Bolniki z atopijskim dermatitisom so pogosto občutljivi na dražeče dejavnike iz okolja, med njimi prah in pršice, pa na čisto volno in agresivne pralne praške. V izogib pršicam in prahu je potrebno redno skrbeti za higieno in zračenje doma, ostalim dražečim snovem pa se je bolje v celoti izogniti.

.

NAJNOVEJŠE